In Memoriam Jan Veenis (1934-2015)

Jan Veenis

SLIEDRECHT – Op 28 september 2015 ontvingen we als Schaakvereniging Sliedrecht het trieste nieuws dat ons erelid Jan Veenis op 80-jarige leeftijd is overleden.  Natuurlijk gaan onze eerste gedachten uit naar zijn vrouw Corrie, zijn kinderen en kleinkinderen.

Jan Veenis is maar liefst 55 jaar lid geweest van zijn zo geliefde Schaakvereniging Sliedrecht. In 1960 werd hij lid en werd hij direct tot wedstrijdleider gebombardeerd. Dat bleef hij tot 1990, toen hij de voorzittershamer overnam van erevoorzitter P.C. Parel. Veenis bleef tot 2003 voorzitter. Daarna bleef hij als algemeen bestuurslid, die vooral voor de sociale contacten van afwezige en zieke leden zorgde, in het bestuur vertegenwoordigd. Na 51 jaar te hebben bestuurd kreeg hij in 2012 zijn terechte eerbetoon.

In 2010 werd hij al als erelid benoemd en even later ontving hij ook de gouden KNSB-speld.

Als wedstrijdleider maakte hij faam bij het voormalige Fokkertoernooi en natuurlijk bij Sliedrecht zelf. Daar pleitte hij al snel voor de afschaffing van het afbreken van partijen. Hij was daarmee de RSB ver voor, die deze regel pas 10 jaar later invoerde.

JanVeenis-2013In zijn tijd als voorzitter boekte ‘zijn’ vereniging het grootste sportieve succes, toen het eerste team in 1991 voor het eerst naar de KNSB-competitie promoveerde.

Voor diezelfde KNSB hield hij jarenlang de uitslagen van de derde klasse bij. Elke speelronde kwamen de uitslagen telefonisch bij hem binnen. Toen Sliedrecht 1 tijdelijk uit de KNSB degradeerde was zijn commentaar kenmerkend: “Gelukkig is er van Sliedrecht nog één die landelijk speelt…”

Als schaker speelde hij jarenlang in het eerste team. De laatste jaren speelde hij mee in de Viertallencompetitie en speelde hij op 30 oktober 2014 zijn laatste externe partij tegen Sjoerd Kelder (Dordrecht) en boekte een nuttige remise.

In de interne competitie bij Sliedrecht wist hij in 1982, 1991 en 2007 kampioen te worden van groep 2.  Vooral de editie van 1982 was speciaal, omdat hij in dat seizoen ook meespeelde in groep 1 en daar als laatste eindigde. Door zijn kampioenschap in groep 2 ontliep hij zo dus degradatie.

Maar Veenis was vooral een verenigingsmens, waarbij gezelligheid hoog in het vaandel stond.  Als een bezoekend vereniging bij hem kwam klagen dat de wedstrijd niet om 20.00 uur exact begon pareerde hij dat als volgt: “Je moet niet zo zeuren, we komen hier om een gezellig potje te schaken…”

Na meer dan 1000 officiële schaakpartijen is er nu een einde gekomen aan een tijdperk Veenis, waarin het erelid een duidelijk stempel heeft gedrukt op de groei van Schaakvereniging Sliedrecht.

Hij ging er altijd prat op een jaar ouder te zijn dan ‘zijn’ vereniging. Mede dankzij zijn inzet zal Schaakvereniging Sliedrecht zeker 100 jaar gaan worden. Al zullen de clubavonden zonder haar erelid nooit meer worden zoals ze waren.

Moge hij rusten in vrede.

Jerry van Rekom, voorzitter Schaakvereniging Sliedrecht

Condoleancekaartjes kunnen gestuurd worden naar:

Mevr. C. Veenis, IJsbaan 39, 3362 KA  SLIEDRECHT.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord