Nederlaag Dreamteam gezien vanuit de teamleiders…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De teamleiders zien het nog wel zitten

SLIEDRECHT – Na 17 jaar heeft Schaakvereniging Sliedrecht eindelijk weer een Dreamteam! Het Sliedrechtse achttal bestaat uit nieuwelingen, aanstormende talenten en heeft maar liefst twee teamleiders in de personen van Martijn Stoker en Robert van Rekom. In de eerste wedstrijd in de vierde klasse van de RSB maakte het dreamteam direct haar naam waar; 0,5-7,5 verlies tegen favoriet CSV 3 uit Capelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yaro van Beest speelde een prima partij

Na een uur spelen feliciteerde El Presidente de kersverse teamleiders met het feit dat ze de nul nog hadden gehouden. En het moet gezegd worden, dat heeft het Dreamteam heel lang volgehouden! Uiteindelijk wist alleen Yaro van Beest aan bord 3 een keurige remise te boeken tegen een op papier veel sterkere tegenstander.

Hoe de teamleiders de wedstrijd zelf hebben meegemaakt schrijven ze nu zelf:

S5-csv3e

De staartborden aan het werk

Sliedrecht – Afgelopen donderdag speelde Schaakvereniging Sliedrecht sinds het seizoen 1997-1998 weer met een vijfde achttal in de externe competitie. Dit is een resultaat van onze bloeiende vereniging en iets waar we trots op mogen zijn! Het team komt dit seizoen uit in de vierde klasse van de Rotterdamse Schaakbond en heeft op papier weinig te verliezen gezien de (veel sterkere) tegenstand. De doelstellingen van het team zijn daarom in tegenstelling tot andere teams niet geformuleerd in promotie, een bepaald aantal matchpunten of bordpunten, maar de doelstelling is geformuleerd in twee groeicomponenten. Allereerst ervaring opdoen in teamverband en dus groeien als team. De tweede groeicomponent zit in het persoonlijke leren na afloop door een analyse van de partij en dus het groeien als persoon. Afgelopen donderdag stond meteen de ‘zwaarste’ wedstrijd op het programma; Sliedrecht 5 – CSV 3.

De aftrap was keurig om 20:00 en de stukken vlogen direct van het bord. Cees Moes verloor in de opening snel een kwaliteit, maar wist zich met een aanval stevig terug te vechten op het bord. Hij nam het initiatief over in het centrum en de tegenstander moest in de denktank. Henri Hartog vond het noodzakelijk om na een aantal zetten zijn b7-pion cadeau te geven aan zijn tegenstander en begon na een half uur al te kreunen en te steunen met zijn handen in het haar. Kortom het begin was niet veelbelovend, maar snel bij de andere borden kijken…

s5-csv3g

Michiel vd Berg speelde sterk

De verassing was zichtbaar op bord 4, waar Michiel van den Berg na een sterke opening zijn tegenstander volledig in zijn greep had. Michiel heeft om deze stelling te bereiken een hoop tijd verbruikt, maar staat wel een stuk voor! Mark van Hulst was (traditiegetrouw) meer van zijn bord dan aan zijn bord, maar dit kwam voornamelijk omdat zijn tegenstander bij elke zet tenminste tien minuten nodig had. Was dit een gebrek aan theoretische kennis of had Mark zijn tegenstander in de tang? Op bord 6 had Jan Willem Kraaijeveld weer de nodige moeite om zijn ‘knollen’ te behouden en deze verdwenen daarom ook snel weer in het doosje. Helaas zonder compensatie en zo stond hij dus snel een aantal stukken achter. Op bord 3 speelde Yaro van Beest een geconcentreerde partij met weinig bijzonderheden en een vastgelopen stelling, op dit bord was hoop op een resultaat geboren. Op bord 2 was Sami Al-Yassin terechtgekomen in een ingewikkelde afruilsituatie, waar hij niet zonder stukverlies uitkwam. Johan Gijsen gaf pardoes zijn dame weg en moest gaan vechten voor een resultaat.

s5-csv3f

Alle borden aan het werk

Het keerpunt op deze avond was rond 21:05 toen Jan Sulman zijn interne partij verloor van Wim Hokken. Het sneeuwbaleffect en de invloed van de oude leermeester op de overige aanwezigen in de zaal resulteerde in een snelle 0 van Cees Moes en Jan Willem Kraaijeveld. Cees kwam niet door de verdediging van zijn tegenstander heen en ondanks het initiatief op het bord moest hij zijn koning omleggen. Jan Willem gaf stuk na stuk cadeau en zag al gauw dat doorvechten een kansloze missie was: 0-2 achter.

Na het dameverlies ging Johan pas schaken en knokte zich prachtig terug in de partij door snel de dame terug te winnen en het initiatief volledig over te nemen, met slechts een pion achterstand. Yaro stond nog steeds gelijkwaardig. Michiel stond gewonnen alleen vocht hij tegen de klok aan zijn bord. Henri was na inname van zijn doping bezig met een comeback en maakte het zijn tegenstander moeilijk, terwijl Mark de stelling ingewikkelder maakte maar het initiatief verloor.

Sami moest zijn strijd staken, omdat hij zijn stuk nooit meer terugzag en in het pionneneindspel werd weggespeeld. Michiel heeft zijn gewonnen stelling compleet om zeep geholpen door de tikkende klok in zijn hoofd. Zonde van zijn prachtige partij, maar hij kan terugkijken op een goede pot. 0-4 achter en enkele doemdenkers grapten al over ‘de nul houden’. De teamleiders konden de nederlaag niet meer afwenden, maar zagen nog genoeg kansen om minimaal een half bordpunt te halen.

Ondertussen zijn de andere borden niet veel veranderd, maar Henri wordt verrast door zijn tegenstander en verliest een stuk. En dan is het zover, het hoogtepunt van de avond: Na zeventien jaar scoort Yaro van Beest het eerste halve bordpunt voor Sliedrecht 5 door zijn solide partij te bekronen met een remise tegen een speler van 1663! Een mooie opsteker voor Yaro en een beloning voor zijn intensieve trainingen en het voorbeeld voor de overige borden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mark speelde goed tot het eindspel

De blijdschap verandert snel weer in teleurstelling na verlies van Mark en Johan. Mark had het te ingewikkeld gemaakt voor zichzelf en zijn tegenstander speelde het netjes uit. Johan had goed spel voor de pion en kon deze zelfs terugwinnen. Helaas overzag hij een truc in het eindspel, waardoor zijn tegenstander er alsnog vandoor ging met de winst.

De hoop op nog een (half) bordpunt was gevestigd op Henri op bord 1. Na een knokpartij moet ook hij helaas het onderspit delven. Hij heeft zichzelf goed teruggeknokt na het verlies van de b-pion in het begin van de partij, maar uiteindelijk was zijn tegenstander net wat slimmer.

Met een einduitslag van ½ – 7 ½ kunnen de teamcaptains uiteraard niet tevreden zijn met de prestaties van het Dreamteam. Echter toont een realistische blik op het scoreformulier een gemiddeld ratingverschil van 349 punten in het voordeel van CSV 3. Met deze informatie in het achterhoofd gaan we de volgende wedstrijd op 10 november tegen Dordrecht 5 toch met vertrouwen tegemoet. Ook in deze wedstrijd zullen de statistieken niet in het voordeel van Sliedrecht 5 zijn, maar zit de eerste stunt eraan te komen?

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 5. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord