Circus Sliedrecht 4 herpakt zich

Numansdorp – Het vierde team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft afgelopen donderdag zeer goede zaken gedaan. Probleemloos werd het op papier sterkere Hoekse Waard 2 met duidelijke cijfers aan de kant gezet: de Sliedrechtse talenten wonnen met 2,5 – 5,5.

Het Sliedrechtse achttal legde in tegenstelling tot de eerste match een prima wedstrijd op de mat. Om 21:00 werd de score geopend door vrouwenverslinder Hans Vink. De Franse afruilvariant staat over het algemeen bekend als een remiseopening, ook wel de stofzuigervariant genoemd. Daar dacht de tegenstander van Hans echter anders over; door zijn dame veel te vroeg in het spel te brengen werd deze al vroeg in de partij een gemakkelijke prooi. Na de zwarte vrouw te hebben veroverd was het een kwestie van uittikken voor Hans. Dit deed hij foutloos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vrouwenverslinder Hans Vink

Nagenoeg tegelijkertijd kwam man-in-vorm Yaro met zijn tegenstander remise overeen. Na een ietwat saaie damegambiet-variant bleef de partij in evenwicht en aanvaarde Yaro het halve ei (niet te verwarren met de halve date van Hans van afgelopen weekend, maar dit verhaal is nog ingewikkelder dan de eindstelling van Yaro, dus ik zal u als lezer hier niet verder mee belasten).

Na deze twee prima resultaten brak er een rustige periode aan, met weinig grote verschuivingen op de borden. Katalaan William stond heel plezierig en alles wees er op dat hij zijn tegenstander langzaam maar zeker weg zou gaan drukken. Deze druk kwam rond 22:00 tot zijn climax, waardoor William een vol punt kon beschrijven: 0,5 – 2,5 in Sliedrechts voordeel!

De wedstrijd kende overigens ook een primeur. Onze rechtsgeleerde in spe Jurgen Roderik de Haan had het Wedstrijdreglement van de Rotterdamse Schaakbond er nog eens op na geslagen. Hierin staat opgenomen dat een speler maximaal een uur nadat de wedstrijd is gestart aanwezig dient te zijn. Dit wetende besloot hij na de colleges toch nog maar een extra biertje te pakken in studentenkroeg Smitse op de Erasmus-campus. U raadt het al: Jurgen kwam om 20:59 de speelzaal instormen. Uiteraard kreeg het OV de schuld. Tussen zijn hoofdschuddende teamgenoten Peter Dekker en William nam hij plaats en speelde zijn tegenstander met het resterende halfuur compleet van het bord. De teamleider vond het allemaal prima.

Over primeurs gesproken: kopman Peter Hattrick Dekker had met voorsprong de grootste primeur van de avond. Voorafgaand aan de wedstrijd was hij gezellig bij zijn oudste zoon wezen eten in Rotterdam-Zuid. De ideale voorbereiding voor een schaakpartij naar het lijkt, rustig en ontspannen even bijpraten met zoonlief en na de voorgeschotelde maaltijd op het gemak naar de speellocatie rijden. Zijn zoon en vrouw hadden echter prachtig nieuws: Peter Dekker wordt opa, en niet zo’n beetje ook! De echo wees uit dat er een drieling op komst is binnen de familie Dekker jr. We zien natuurlijk het beeld al voor ons dat Peter zich verslikt tijdens het eten van de kippensoep, toen het nieuws werd gebracht… Het lijkt er op dat we binnenkort wel weer een team kunnen gaan inschrijven voor de viertallencompetitie. De vraag was echter of Peter zijn partij ook 1-2-3 zou gaan winnen. Zijn tegenstander behield ondanks zijn visuele beperking goed het overzicht over de stelling en stond het grootste deel van de avond beter en actiever. Na langdurig getouwtrek met het dubbele loperpaar werd laat in de avond in wederzijdse tijdnood echter de vrede getekend. Het moet een bijzonder bijzondere dag zijn geweest voor onze schoenspecialist uit Leerdam!

triplet

FM Marcel Small belandde op bord 4 na een rustige Engelse opening in een plezierig middenspel. De pion voorsprong kon echter niet worden omgezet in winst en zodoende behaalde ook hij een solide plus-remise. Prima resultaat. Ook superinvaller Koos van de Berg speelde een puike partij, die erg ingewikkeld was. Ondanks zijn voorsprong in materiaal werd hij bij elke zet gedwongen om goed op te letten en goed te blijven rekenen. Koos koos steeds de juiste verdediging en zodoende kon hij laat op de avond zijn tegenstander op de knieën krijgen. Er zullen nog vele punten volgen!

Henri Hartog leek weinig geleerd te hebben van zijn voorgaande externe partij. Ook in Numansdorp deed onze charmeur Chouffe al snel 2 pionnen in de aanbieding op de damevleugel. Zolang deze zetten nog in het openingsboekje van het Deens-gambiet waren opgenomen was er weinig aan de hand. Omdat de compensatie echter nul was liep Hartog al snel achter de feiten aan. Zijn tegenstander wist pas na 23:30 de genadeslag toe te brengen. Zonde voor Hartog, maar die gaat z’n punten nog wel scoren dit seizoen!

5718_la_chouffe_kabouter_1_1

Sliedrecht 4 is zodoende weer een gezonde middenmoter. Op naar de volgende clash!

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 4. Bookmark de permalink.

Geef een reactie