Dreamteam boekt progressie

d5-s5a

De 2 tobborden…

DORDRECHT – Dinsdag 10 november stond de eerste uitwedstrijd van het 5e team op het programma. Het beloofde een zware wedstrijd te worden tegen het op papier sterkere Dordrecht 5. Het gemiddelde elo-verschil bedroeg ruim 200 punten. De opstelling was gewijzigd ten opzichte van de eerste wedstrijd; Koos van den Berg speelde mee in plaats van JW Kraaijeveld. Daarnaast hadden de teamleiders ook de bordvolgorde afgestemd op de tegenstander, om in ieder geval meer bordpunten te halen dan in de eerste wedstrijd.

d5-s5b

Cees en Koos verloren

Na ongeveer een uur spelen leek de tactiek te werken. De meeste borden stonden zeker niet slechter, alleen bij Cees Moes zag het er somber uit. Hij zag een zet over het hoofd en verloor daardoor zijn dame. Hij speelde nog even door, maar zijn tegenstander maakte geen fouten.

Tegelijkertijd met Cees was Koos opeens klaar. Na een van beide kanten onnauwkeurige opening stond Koos met zwart een pion voor. Zijn tegenstander had daar wel aanval voor, maar er was nog weinig aan de hand. Ze speelden allebei erg snel, wat als gevolg had dat Koos de dekking van pion e5 op moest geven. De aanval die hij toen over zich heen kreeg was niet te pareren.

d5-s5c

Het Dreamteam

2-0 achter, maar op de overige borden leken er minimaal 3 punten in te zitten. Zou het nog spannend gaan worden? We schakelen over naar onze hoop in bange dagen; Yaro van Beest op bord 3. In de eerste wedstrijd wist hij voor het enige halfje te zorgen en in deze wedstrijd voor het enige punt! Hij speelde een sterke partij en kwam steeds beter te staan. In het eindspel met zware stukken had hij het initiatief, wat voor een duidelijke plus zorgde. Zijn tegenstander ging in de tegenaanval, maar zag hierbij de verdedigende werking van de witte toren op a4 over het hoofd. De dame op h4 ging in het doosje en snel daarna wist Yaro zijn materiële overwicht om te zetten in winst.

Aan de illusie van 1 of 2 matchpunten kwam snel een einde toen we op het bord van Mark van Hulst keken. Hij speelde een prima partij en kwam zelfs een kwaliteit en een pion voor. Of hij daarna overmoedig werd, of het gewoon niet meer zag blijft een raadsel. Hij speelde in ieder geval erg snel en met enkele à tempo zetten wist hij de droevige gemoedstoestand van zijn sympathieke tegenstander om te toveren in een feeststemming. Gelukkig was Mark op de fiets.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sami speelde keurig remise

We hadden onze vriendelijke topper Sami Al-Yasin tactisch op bord 4 gepositioneerd. Hij pleegde een dubieus loperoffer op h3 en kreeg daar twee pionnen en een eeuwig schaakdreiging voor terug. Uiteindelijk zag hij geen manier om zijn aanval kracht bij te zetten en koos hij terecht voor eeuwig schaak, een mooi resultaat! 3,5 – 1,5 achter met Henri Hartog, Johan Gijsen en Michiel van de Berg nog bezig.

Op bord 7 had Johan, optimistisch zoals hij is, een paard geofferd voor aanval op de zwarte koning. Zijn tegenstander hield alles netjes dicht en wist de aanval op de open h-lijn over te nemen. Dan weet je dat het een lastig verhaal gaat worden en dat werd het ook. 4,5-1,5 en de tweede nederlaag was een feit.

Henri speelde weer op bord 1, deze keer met wit. Zijn partij ging lang gelijk op en er leek een remise aan te komen. In tijdnood raakte hij de weg kwijt, waardoor zijn tegenstander een gevaarlijke aanval in kon zetten. Henri probeerde nog weg te komen met eeuwig schaak, maar toen dat niet werkte gaf hij op. Na het tweede verlies op rij is de positie van de kopman onderwerp van een heftige discussie. Krijgt hij de volgende wedstrijd nog een kans op bord 1, of moet hij dan aantreden tegen een van de mindere goden op een lager bord?

Als laatste bezig was Michiel op bord 8. Hij was de enige uit het team met een ratingoverwicht. Het was vooraf al duidelijk dat het punt in Dordrecht zou blijven, want Michiel speelde net als Mark een ‘thuiswedstrijd’. Na een beleefde opstelling van Michiel, kwam zijn tegenstander naar voren met de pionnen op de damevleugel. Heel veel was er nog niet aan de hand, maar opeens werd de partij onnavolgbaar voor de toeschouwers en vlogen de stukken in rap tempo van het bord. Helaas gingen de stukken van Michiel er iets sneller af dan die van zijn tegenstander. Ook hij moest het punt in Dordrecht (bij zijn tegenstander) laten.

De 6,5 – 1,5 nederlaag is enigszins geflatteerd, maar Sliedrecht 5 haalde wel drie keer zoveel punten als in de eerste wedstrijd. De weg die uiteindelijk moet leiden naar 1 of 2 matchpunten is ingeslagen onder leiding van onze topper Yaro. De teamleiders zien dat er goede partijen worden gespeeld en dat de spelers het naar hun zin hebben. Dat is het belangrijkste, dan volgen de punten vanzelf.

Dordrecht 5      1399   –   Sliedrecht 5  1190   6½ – 1½

  1. Elroy Peters 1455   –   Henri Hartog                           1423   1  – 0
  2. Anton de Maertelaere 1558   –   Mark van Hulst     1271   1  – 0
  3. Dick Nugteren 1509   –   Yaro van Beest                   1162   0  – 1
  4. Henk Monster 1469   –   Sami Al-Yassin                   1197   ½  – ½
  5. Johannes Spies             –   Cees Moes                         1149   1  – 0
  6. Hans Boersma 1376   –   Koos van den Berg            1012   1  – 0
  7. Henk Barends 1386   –   Johan Gijsen                      1112   1  – 0
  8. Peter Fafié 1038   –   Michiel van den Berg              1193   1  – 0
Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 5. Bookmark de permalink.

Geef een reactie