Dreamteam verspeelt kans op eerste matchpunt(en)

s5-p3k

Sami won weer

SLIEDRECHT –  Donderdag 11 februari speelde het befaamde vijfde sterrenensemble één der regioderby’s, namelijk tegen PASCAL 3. Vooraf was het team op scherp gezet door de teamleiders, want die waren door El Presidente aangesproken op de (wan)prestaties van het team. De druk om te presteren in deze wedstrijd was dus hoog en met knikkende knieën druppelden de spelers van het vijfde team de zaal binnen.

Rond 20:20u zat iedereen netjes achter zijn bord en kon er worden afgetrapt. Met recht kon er gesproken worden over twee krakers naast het bord; Mark van Hulst tegen Jack de R. en Henri Hartog tegen Louis Kemper. Maar een echte kraker was er op bord 2, waar topscoorder Yaro van Beest speelde tegen gedegradeerde topper en teamleider Hans van de Beukel.

De avond begon voortvarend met Johan Gijsen die al snel met een pionvork een stuk van zijn tegenstander naast het bord kon zetten. Mark was druk bezig met zijn computer en probeerde al na twee zetten Jack de R. om te kopen met 50 cent. Deze goedkope variant van de Don-Leo-Truck maakte uiteraard weinig indruk op de slimste schaker van Papendrecht en die schoof rustig verder.

Op bord 6 speelde Cees Moes een ijzersterke opening wat zorgde voor een glimlach op het gezicht van de teamleiders. Sami Al-yasin speelde een moeizame opening en dreigde al snel een pion te gaan verliezen.

s5-p3g

Beer Brothers

De ‘Beer Brothers’ Henri en Louis Kemper begonnen al tijdig aan een ‘gezellige’ partij en de teamleiders vreesden voor de afloop. Gelukkig kunnen de teamleiders altijd vertrouwen op de inzet van Michiel van den Berg op bord 3. Na vijf partijen zijn de teamleiders er achter waarom hij altijd in tijdnood komt; hij drukt zijn klok slechts na 1 op de 12 zetten in!? Hij zegt nooit na te denken tijdens de partij en dit werd later in de partij direct bewezen verklaard door de teamleiders, maar daarover later meer.

Op bord 1 was Koos van de Berg gepositioneerd om te laten zien wat hij waard was en in de opening speelde hij rustig naar een prima stelling toe waar verder nog weinig over te zeggen viel.

s5-p3h

Johan vergat te winnen

Johan leek vanavond niet te stoppen en was gedreven van de hatelijke ‘0’ af te komen. Na ruim 50 minuten spelen won hij nog een extra stuk van zijn tegenstander, dus was er hoop op een resultaat! Cees liet zien dat zijn goede resultaten in de afgelopen weken niet als een incident kunnen worden bestempeld, want door aanvallend spel wist hij al spoedig een kwaliteit te winnen. Sami speelde een moeilijke partij, maar wist door een prachtig stukoffer zijn tegenstander in de war te brengen. Mark speelde solide tegen Jack de R. en had de gehele partij vertrouwen in een goede afloop. Yaro speelde een degelijke opening en over zijn stelling was, net als over de stelling van Koos, nog weinig te zeggen.

Michiel had de koningsvleugel van zijn tegenstander helemaal opengebroken en creëerde mooie open lijnen voor een sterke aanval. Helaas was hij door de focus op deze goede aanval wederom een aantal keer vergeten om zijn klok in te drukken. Heeft Michiel bij zijn eerste schaaktraining nooit gehoord dat je de klok na elke zet in moet drukken? Dit gaan de teamleiders nog even navragen bij El Presidente, want Michiel maakte het zichzelf weer erg moeilijk en ergerde zich mateloos aan die ‘tikkende’ klok. Johan was op bord 8 erg overmoedig geworden na de winst van een tweetal stukken en presteerde het, door veel te zetten zonder echt na te denken, om binnen een paar zetten een kwaliteit achter te staan. Op het bord van Sami probeerde zijn tegenstander te snappen waarom het stuk werd geofferd, maar speelde uiteindelijk een simpele zet en bood remise aan. Bij Koos ontbrak het een beetje aan een aanvalsplan en hij werd ’besprongen’ door twee vervelende witte paarden op zijn koningsvleugel, dat zag er inmiddels redelijk bedreigend uit.

Op bord 5 had Henri de grootste lol, maar hij was ondertussen vergeten dat hij met een serieus spel bezig was.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De 50 cent partij…

Het eerste punt werd gescoord door Mark, die een blunder van zijn tegenstander direct afstrafte en kon met enige trots de voorsprong op het scorebord vermelden. Dit was het startsein voor Johan om zijn sterke begin teniet te doen door alles in de aanbieding te doen, zonde van zijn sterke spel in de opening en het was echt een domper voor het team toen onverwacht de 1-1 op het scorebord verscheen. Als hij zijn niveau van de eerste helft van de partij kan handhaven, komen de punten vanzelf. Een kwestie van ervaring op blijven doen en rustig blijven en goed nadenken op de kritieke momenten in de partij. (El Presidente: “Johan is net als Feyenoord; de eerste helft van de competitie gaat het wel, maar daarna komt de klad erin!”)

s5-p3l

Cees speelde netjes remise

Op bord 6 probeerde Cees met alle beschikbare middelen zijn aanval te doen slagen, maar na een remiseaanbod van zijn tegenstander kon hij met zijn eerste halfje op zak richting huis. Hiermee heeft Cees zijn sterke interne serie nu ook extern voortgezet, goed bezig Cees en dat schept verwachten voor de volgende ronde! Michiel zat wederom nog steeds in de denktank om te bekijken op welke manier hij zijn aanval door kon zetten, om zijn tegenstander op de knieën te dwingen. Het volgende resultaat werd neergezet door Sami, die na zijn stukoffer de juiste voortzetting koos en hierdoor het dreamteam weer op voorsprong zette; 2,5 – 1,5. Met een dikke plus voor Michiel en het vertrouwen in Henri en misschien een stunt van Yaro en/of Koos durven de teamleider het elkaar bijna te vragen: “Zou het dan echt een keer gaan gebeuren?”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yaro kon het uiteindelijk niet bolwerken

Helaas verslechterde de stelling van Yaro in een rap tempo, want door een goed opgezette ruilvariant van de torens creëerde zijn tegenstander een vervelende vrijpion en ruimte voor zijn loper en paard. Ook op bord 1 presteerde Koos het om binnen een mum van tijd zijn complete arsenaal aan stukken weg te geven. Echt zonde van de stabiele partij die hij tot op dat moment gespeeld had! Michiel werd wederom helemaal gek van zijn klok en gaf zonder na te denken zijn aanvalsloper weg en koos vervolgens de verkeerde zetten, waardoor zijn aanval volledig doodbloedde.

Toen ging het snel; Yaro zag in dat zijn positie onhoudbaar was geworden 2,5 – 2,5. Michiel gaat in een nog steeds goede stelling door zijn vlag 2,5 – 3,5. Koos denkt nog kans te maken met 2 torens en 2 dames minder, maar geeft na een aantal zetten dan ook op; 2,5-4,5 en de vijfde-op-één volgende nederlaag voor het Dreamteam is een feit! De reeks die het originele dreamteam neerzette in de jaren ’90 is nog lang niet in zicht (20 verliezen op rij), maar er wordt wel aan de weg getimmerd.

De eer wordt (gelukkig) nog enigszins gered door Henri die zijn matige partij, met ontzettend veel dank aan zijn tegenstander, uiteindelijk toch bekroond ziet worden met een punt; 3,5 – 4,5. Op papier een nipte nederlaag voor het Dreamteam, maar wat was het wederom onnodig. Op het bord van Johan en Michiel werden twee volle punten cadeau gedaan en ook de verliespartij van Koos leek wel een gevolg van vermoeidheid na de opening.

s5-p3m

De geflatteerde einduitslag

De teamleiders hebben volgende week een gesprek aangevraagd bij El Presidente, maar langzamerhand wordt door het bestuur ook de vraag gesteld: “Hoe moet het verder met het Dreamteam?”. De laatste wedstrijd van het seizoen is er echt één om naar uit te kijken. Op maandagavond 7 maart wordt het dreamteam opgewacht op Oostflakkee, zou het dan toch een keer gaan lukken? Het is tevens de laatste kans voor Johan en Koos om de nullen van de voorgaande wedstrijden weg te werken. Iedereen wacht het in spanning af……

Dit bericht is geplaatst in Extern, Sliedrecht 5. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Dreamteam verspeelt kans op eerste matchpunt(en)

  1. Pingback: Wesley en PASCAL 3 schrijven historie in Sliedrecht!!! – PASCAL

Geef een reactie