Johan Gijsen matchwinner voor Sliedrecht 5

sof4-s5e

Matchwinnaar Johan aan het werk

SOMMELSDIJK – Maandag 7 maart speelde het Dreamteam de laatste wedstrijd van het seizoen tegen SOF/DZP 3. Het vijfde kan de laatste plaats niet meer ontgaan, maar de spelers waren erop gebrand om van de hatelijke nul af te komen. De bijna-Zeeuwen gaven vooraf aan om vol op de winst te spelen, want dan hadden zij nog kans om tweede te worden en promotie af te dwingen. Na een spannende wedstrijd wist Sliedrecht 5 uiteindelijk de gedroomde 4,5 bordpunt binnen te halen!

De sfeer vooraf was goed en de spelers en teamleider werden warm onthaald in de speelzaal. U leest het goed, teamleider, want alleen Robert van Rekom was erbij. Martijn Stoker wilde liever zijn enkels op het spel zetten bij een potje zaalvoetbal. Ook Mark van Hulst en Koos van den Berg konden er niet bij zijn. In plaats daarvan werden Don Leo en Nico van Mourik ingevlogen. Bedankt voor het meespelen! 

sof4-s5d

De topborden

Voordat we verder gaan met de strijd op de borden, volgt een rectificatie op het verslag van de vorige wedstrijd. Toen schreven we dat Michiel van den Berg zijn klok bijna nooit indrukt en daardoor in tijdnood komt. Als trouwe lezer van de verslagen op de website, gaf Michiel aan het daar niet volledig mee eens te zijn. Hij drukt wel degelijk af en toe de klok in, maar daarin is hij niet de enige! Tijdens de vorige wedstrijd ging Michiel na het uitvoeren van een zet drinken halen voor hem en zijn tegenstander. Toen hij terug kwam, had zijn tegenstander nog niet gezet, maar was de klok wel ingedrukt. Als je daar pas na een half uur achter komt, zit je inderdaad snel in tijdnood.

Als eerste klaar was Yaro van Beest op bord 2. De stabiele factor van dit seizoen speelde naar eigen zeggen geen beste partij en verloor al snel een pion. Toen de dames eraf gingen en daarna ook een tweede en derde pion, zag hij in dat doorspelen zinloos was. De oorzaak van deze nul is ondertussen ook boven water. Yaro heeft afgelopen week een potje geoefend tegen zijn onderbuurman, oud-lid Pistolen Paultje! Paul heeft helaas geen tijd meer voor het schaken, sinds hij met scherp heeft geschoten en vader is geworden. Hij heeft al een aantal jaar niet meer geschaakt in clubverband en dat bleek ook wel uit de meegegeven tips die Yaro in praktijk bracht. Snel maar weer komen schaken, Paul!

Als verrassende tweede was Michiel op bord 4 klaar, nog voordat hij in tijdnood kon komen. Om half 9 bestelde hij al bier aan de bar, maar dat bleek gelukkig voor zijn tegenstander te zijn. Dat werkte als doping, want Michiel stond vrij snel daarna een kwaliteit achter. Hij bleef doormodderen en onder aanvoering van zijn ‘superknollen’ won hij de kwaliteit terug. Toen zijn tegenstander een vorkje over het hoofd zag, kon Michiel nog een toren winnen. Dat was teveel voor zijn tegenstander, die direct opgaf. 1-1!

sof4-s5c

De staartborden

Cees Moes speelde met wit op 7. Hij kreeg Siciliaans tegen en speelde sterk in het centrum. De paarden gingen eraf en Cees positioneerde zijn lopers in het centrum. De stelling leek remise-achtig toen Cees ging forceren met een stukoffer. Helaas bracht dit niet het gewenste resultaat en zijn tegenstander speelde het netjes uit.

Sami Al-Yasin was op eigen verzoek achter de witte stukken van bord 3 geplaatst. Hij speelde tegen de sympathieke voorzitter van DZP, Mark Lagendijk. De g-lijn van zwart werd geopend in ruil voor een dubbele h-pion. Sami wist door sterk spel één van die pionnen te winnen en de aanval onschadelijk te maken. Helaas was het eindspel met ongelijke lopers niet winnen, ook al probeerde hij het nog lang. Tussenstand 2,5 – 1,5.

Invaller Don Leo speelde met zwart op 6. Vlak voor de wedstrijd was het nog onzeker of hij mee zou spelen, omdat zijn jongste zoon op het punt staat om vader te worden. Gelukkig bleef de stop er nog even inzitten, zodat Leo gewoon mee kon. Hij opende goed en offerde een pion voor het loperpaar en initiatief. Dat loperpaar gaf hij op om de tegenstander een dubbelpion te bezorgen. Na wat geruil bleef een iets beter toreneindspel over, wat zijn tegenstander netjes dicht hield. Een sterke pot van Leo met een goede remise als resultaat.

sof4-s5b

Henri had het naar zijn zin

Henri Hartog wilde graag met wit spelen en werd daarom op bord 5 gezet. Hij speelde zoals gewoonlijk een onnavolgbare opening, waar hij zelf tevreden over was (in tegenstelling tot zijn teamleider). In lichte tijdnood bleef hij de zwakke pionnen van zwart onder vuur nemen. Dat resulteerde in een beter toreneindspel voor hem. Hoe hij dit uiteindelijk wist te winnen blijft een raadsel, maar volgens zijn tegenstander zat er meer in voor zwart. Hoe dan ook, een nette overwinning voor Henri en een 3-3 tussenstand.

Nog twee partijen bezig die zeker niet slechter stonden, dus het eerste matchpunt was binnen handbereik. Dat dachten we bij de vorige wedstrijden ook en toen liep het nog fout af… In die wedstrijden hadden we echter geen Nico van Mourik op bord 1! Hij zette de partij rustig op en bouwde langzaam maar zeker een drukstelling op. Zijn tegenstander verdedigde goed, maar dat kostte hem wel veel tijd. In het eindspel bleek Nico nog net wat fitter te zijn en na kwaliteitswinst speelde hij het snel uit. 3-4 en het eerste matchpunt was binnen!

Johan Gijsen was als laatste nog bezig op bord 8. Hij liet geen gras groeien over zijn aanvallende intenties en gooide zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren. Wit ging daar op in, door met de witveldige loper binnen te dringen. Johan wist de loper te vangen in ruil voor twee pionnen. De partij werd ontzettend ingewikkeld met penningen, koning in het midden, etc. In de afwikkeling naar het eindspel leek Johan mis te grijpen door het stuk terug te geven en dames te ruilen. Wat resteerde was een toreneindspel met twee pionnen minder, maar dat waren wel allemaal zwakke (dubbel)pionnen. Johan speelde ontzettend sterk en zijn tegenstander kon zichtbaar minder goed omgaan met tijdnood en het vele publiek. Johan wikkelde slim af naar remise door alle witte pionnen te slaan. Daarmee kwam hij eindelijk van de nul af en haalde hij de twee matchpunten binnen!

dreamteam

Het historische wedstrijdformulier

Na deze overwinning kijken de teamleiders tevreden terug op het eerste seizoen van het vernieuwde dreamteam. De spelers hebben duidelijk plezier beleefd aan de wedstrijden, hebben veel bijgeleerd en we hebben ook nog een keer gewonnen! Topscorers zijn Yaro, Sami en Henri geworden met 3 uit 6.

Dat er in totaal maar drie keer een invaller nodig is geweest, geeft aan dat het een hecht team is. Deze stabiele basis biedt voldoende perspectief om volgend jaar weer met een vijfde team deel te nemen aan de RSB-competitie. Dan gaan we voor een plaatsje hoger, want deze overwinning smaakt naar meer!

Dit bericht is geplaatst in Extern, Sliedrecht 5. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord