Stropdassenbrigade voorkomt strop

GOUDA – In een onderlinge strijd tegen Messemaker 1847 4 heeft ons aller vierde op overtuigende wijze handhaving in klasse 3 van de RSB afgedwongen. Zonder een partij te verliezen kreeg het best geklede achttal van Nederland een 2-6 overwinning op het scorebord. Het externe seizoen is hiermee in stijl afgesloten.

Het succesvolle Sliedrechtse achttal en coach

Het wedstrijdverloop was zeer positief. Topscoorder William wist ook zijn zevende partij winnend af te sluiten door zijn tegenstander te overklassen. Een soepele koningsaanval leidde tot het eerste punt van de avond en daarmee een ongeslagen persoonlijke eindscore van 6 uit 7! Prima prestatie natuurlijk van ons jeugdtalent, die tevens na dit seizoen transfervrij is. De sollicitatieprocedure voor Sliedrecht 3 lijkt dan ook niet meer dan een formaliteit te worden, mits beide teams er ook financieel uit gaan komen.

william mess

William in stijl naar 6 uit 7

andre mess

André speelde wederom sterk

De topborden speelden stuk voor stuk een solide partij die uiteindelijk alle drie eindigden in een gelijkspel. Kopman Jurgen kreeg wederom Schots op het bord. Na net als in de voorgaande partij tegen Ambacht een koningsaanval over de damevleugel eenvoudig te hebben gepareerd, kon overgegaan worden tot een scherpe tegenaanval. Ook deze keer sloeg de aanval helaas niet door, waarna remise een logisch eindresultaat bleek. Jurgen eindige zodoende met een prima 50%-eindscore.

Opa Dekker bracht op bord 2 een moeilijke stelling te berde. Een ambitieuze pionstructuur leek in eerste instantie aangeschoten wild, maar onze wereldreiziger wist in het middenspel een aantal sterke pionnen goed in stelling te brengen. Na wat speldenprikken van beide zijden werd rond 23:00 de vrede getekend, waarmee onze Conimex-specialist knap zijn ongeslagen score handhaafde. Ook Peter heeft hiermee, ondanks een druk en bewogen jaar, laten zien het spel goed in de vingers te hebben.

Uitvinder André kan ook terugkijken op sterke externe partijen. Na langdurige ongesteldheid aan het begin van het seizoen, heeft Van Dieën zich goed herpakt en veelal uitstekend gespeeld op de hoge borden. Zijn witte opstelling tegen Messemaker was voorvarend en kon probleemloos worden omgezet in een half punt.

Het plan van Troje in wording

Peter vd Poel presteerde prima

Peter van de Poel werd man of the match. Op bord 4 wist hij wel raad met de gehavende Engelse opstelling van zijn tegenstander. Door zijn paard en torens goed te laten samenwerken werd de hoogst gerate speler aan Goudse zijde in de hoek gedrukt. Dit bleek later ook de hoek te zijn waar de klappen zouden gaan vallen. Met een goede slotcombinatie maakte Peter het netjes af. Omdat er in het leven belangrijkere zaken zijn dan schaken, kon Peter afgelopen seizoen helaas niet alle wedstrijden meedraaien. Met zijn slotpartij heeft hij echter aangetoond ook zonder routine een prima prestatie te kunnen neerzetten. Dit biedt natuurlijk perspectieven voor de partijen die nog komen gaan!

 Marcel bemande in Gouda het zesde bord en deed dit op geheel eigen wijze met verve. Het zwarte paard wat al vroeg in de partij door onze FM werd aangeboden, werd aan Goudse zijde niet in de bek gekeken. Naar verloop van tijd bleek dit stuk echter als paard van Troje te hebben gefungeerd. De druk op de witte stelling kon na deze aanbieding namelijk dusdanig lang worden blijven gehandhaafd, dat wit een paar uur later zijn uitweg zocht in de vorm van een remiseaanbod. De vraag die echter zal blijven bestaan is of Marcel op het moment dat het paard werd opgeofferd al met de Griekse mythologie in zijn hoofd zat. We zullen het nooit te weten komen. Feit was dat dit paardenmiddel wederom leidde tot een prima remise voor onze remisekoning.

 De Slavische opstelling op bord 7 werd op soepele wijze door Martin Prins gebroken, waardoor hij probleemloos een punt kon bijschrijven. Met 2 uit 3 heeft ook hij tussen de cursussen door goed spel op de mat gelegd. Zulke spelers heb je graag in je team! Invaller Sami gaf op het staartbord schaakles door op sterke wijze zijn in de opening vergaarde voorsprong tot in het eindspel te kunnen handhaven. Met dit succes lijkt de Irakese variant  van het loperspel ( 1. e4-e5 2. Lc4 Dg5) weer helemaal terug van weg geweest. Zowel in Sliedrecht 4 als 5 heeft Sami aangetoond een betrouwbare en stabiele kracht te zijn!

messs

Sami al-Yassin

Martin verpulverde de Slavische muur

Tot slot kan de balans worden opgemaakt. Sliedrecht 4 heeft zich als best geklede achttal van Nederland zowel op als naast het schaakbord van zijn beste kant laten zien. Naast veel gezelligheid en lol om niets werden er veelal positieve TPR’s gescoord en werd er zodoende veel ratingwinst bewerkstelligd. Chapeau! De stropdassenbrigade meldt zich volgend seizoen wederom voor een spannende strijd om de matchpunten. De ambitie is het behaalde aantal van dit seizoen (7) te overtreffen!

Dit bericht is geplaatst in Extern, Sliedrecht 4. Bookmark de permalink.

Geef een reactie