‘Gele leger’ doet Ashtapada 1 enigszins buigen

… Van onze reporter Martijn Stoker:

Tweede linie cavalerie: Luana, Tim, Gerard en Michiel

SLIEDRECHT – Op donderdagavond 22 september werd de eerste wedstrijd van het vijfde schaakteam van het seizoen 2016-2017 gespeeld. Met recht mocht er direct van een kraker gesproken worden, aangezien het vlaggenschip van Ashtadapa uit Hoogvliet op bezoek kwam. Vorig seizoen nog actief in de 3e klasse van de RSB, maar met een gemiddelde rating van 1546 toch gedegradeerd en zodoende bij Sliedrecht 5 in poule 4A geplaatst.


De afgelopen zomerperiode zijn de teamleiders zeer actief geweest op de transfermarkt. Jurgen de Haan werd als nieuwe kopman vastgelegd met de zware taak om in de buurt van de 100% te scoren. Ook Jurgen’s kameraad Daniel de Bruin maakt zijn debuut in een extern achttal en heeft sensatie op het bord beloofd. Verder is het team versterkt met jeugdspeelster Luana Mensing en jeugdspelers Gerard van Steenoven en Tim de Waard. Als vereniging zijn we uiteraard trots dat, conform het geformuleerde beleid, deze zelf opgeleide jeugd snel doorstroomt naar de senioren. Daarnaast zijn Koos van den Berg, Henri Hartog en Michiel van den Berg het team trouw gebleven en completeren hiermee het achttal.

Om het teamgevoel te versterken en uiteraard de eerste mentale dreun aan de tegenstander uit te delen, trad het vijfde aan in het gele clubtenue. De focus was aanwezig, de spanning was voelbaar en aan drang om te presteren ontbrak het niet, dus iets na 20:00 brandde de strijd los!

De eerste ontwikkelingen op de borden waren enigszins zorgwekkend, aangezien Tim direct in de verdrukking kwam te staan en Gerard een belangrijke centrumpion verloor. Aan de topborden werd rustig geschoven, waarbij geen duidelijk overwicht zichtbaar was; enkel Jurgen moest vanaf zet 5 al vol in de denktank. Na ruim 2 uur spelen waren er weliswaar diverse veldslagen gaande, maar de tussenstand was nog steeds 0-0.

Gouden Kanaries

 De Sliedrechtse formatie kwam op achterstand door een nederlaag van Michiel. Na een aftrekschaak over het hoofd te hebben gezien met torenverlies als gevolg, sprak Michiel zijn traditionele woorden om de partij voortijdig te beëindigen: ‘en nu kap ik er mee, wat is dit slecht zeg, man man man’. De teamleiders maakte zich al enigszins zorgen over Michiel, aangezien hij sinds een tijdje de aandacht heeft getrokken van een charmante dame naast het bord. Voorafgaand aan de volgende wedstrijd zullen de teamleiders beter benadrukken dat de focus op de witte en zwarte dame op het bord dient te liggen, zodat de komende wedstrijd wel een resultaat oplevert.

Michiel bestelt cola met een rietje ?!

Gerard speelde een sterke partij en kwelde zijn tegenstander met een sterke loper, die er voor zorgde dat zijn tegenstander niet kon rokeren. Hij plaatste een mooie aanval, maar had daarmee helaas niet het gewenste resultaat en in de counter sloeg zijn tegenstander toe. De strijd verplaatste zich binnen enkele zetten naar de koningsvleugel van Gerard, die zijn koning op het verkeerde veld losliet en zodoende werd zijn dame met schaak ‘gevorkt’ door het paard van zijn tegenstander. Helaas werd zijn sterke debuut dus niet bekroond met een resultaat, maar het spel belooft wat voor de komende partijen!

Op het achtste bord speelde de jeugdkampioene van Sliedrecht Luana tegen een 1400+-speler. In de opening werd een pion cadeau gedaan, maar de strijd begon pas in het eindspel toen Luana de vrijpionnen van haar tegenstander brutaal opsnoepte. Na eeuwig schaak te hebben voorkomen en de dames te hebben geruild bleek dat de Sliedrechtse jongedame een loper en een pion meer op het bord had staan. Dit voordeel werd netjes uitgebuit en zo debuteerde Luana in het Sliedrechtse achttal met een mooie overwinning, proficiat!

Tim speelde vanuit de opening een lastige partij en liep vanaf het begin achter de feiten aan. Zijn koning werd direct over het bord gedirigeerd en een snelle mat leek onvermijdelijk. Echter ruilde zijn tegenstander prompt zijn aanvalsstukken in en zodoende stond Tim alleen maar een pion achter. Vervolgens ging Tim brutaal in de aanval, wat zijn tegenstander aan het wankelen bracht. Helaas werd de aanval gepareerd en na stuk- en pionnenverlies kon Tim het niet meer bolwerken. Hij heeft geknokt tot de laatste zet, maar moest het punt aan zijn tegenstander laten.

De partijen op de borden 5 t/m 8 resulteerde dus in een 1-3 achterstand en zodoende werd door de critici aan de bar wederom gespeculeerd over een aanstaand verlies van het Sliedrechtse Dreamteam. Echter was de strijd op de borden 1 t/m 4 in volle gang en zouden de Sliedrechters hun huid duur verkopen!

Koos speelde een matige partij en zodoende werden links en rechts pionnetjes buitgemaakt door zijn tegenstander. Na een sterke aanval op de koningsvleugel met twee torens en de dame moest zijn tegenstander tijdelijk in de verdediging. Koos kon zijn geluk niet op toen zijn tegenstander een toren cadeau gaf, waardoor hij de verloren pionnen terug kon gaan winnen. Dit deed Koos rustig en de tegenstander realiseerde zich dat verder spelen met een toren achterstand weinig nut had. Door deze overwinning van Koos werd de spanning teruggebracht: 2-3.

Jurgen de Haan speelde een avontuurlijke partij en kwam al snel in de verdrukking. Gelukkig hebben studenten tijd zat en daarom ging hij er eens rustig voor zitten en analyseerde de aanval op zijn koningsvleugel uitvoerig. Hij pareerde de aanval keurig en maakte een einde aan het offensief van zijn tegenstander. Toen zijn tegenstander zich realiseerde dat zijn aanval was afgeslagen en hij een kwaliteit had verloren, staakte hij de strijd en kon onze ‘eeuwige student’ de teamleiders het goede nieuws vertellen: 3-3.

Kopman De Haan

Aanwinst Daniel de Bruin speelde ook een puike partij in zijn debuutwedstrijd. De zwarte leeuw, die weliswaar met enige wisseling van zetten op het bord kwam, heerste op het bord en leverde uiteindelijk een kwaliteitswinst op. Helaas werd de druk in de slotfase van de partij te hoog en gaf ons ‘schei(d)kundig talent’ niet alleen de kwaliteit terug maar ook nog zijn toren cadeau. Op dat moment realiseerde Daniel dat, ondanks zijn goede en rustige spel, hij niet kon debuteren met een winstpartij. Wat niet is kan nog komen; volgende keer weer vol gas voor het punt: 3-4.

Kabouter Hartog was als laatste aan het vechten voor een resultaat. De gehele partij was zijn tegenstander bezig om zijn stukken terug in beginstand te krijgen, dit moest aldus Henri maar eens afgelopen zijn. ‘La Chouffe’ wond er geen doekjes om en in aanvallende stijl wist hij zijn tegenstander van 1700 totaal te overrompelen aan het einde van de avond. Hulde aan onze kabouter; het eerste matchpunt van dit seizoen is binnen!

Zo behaalde het vijfde schaakteam van Sliedrecht in de eerste wedstrijd van het seizoen direct een matchpunt tegen het op papier veel sterkere Ashtapada I. Een mooie teamprestatie en ook de prestaties van de jeugdleden bieden perspectief voor de resterende wedstrijden. De volgende partij staat gepland op vrijdag 14 oktober, op bezoek bij Overschie 4. Kan het gele leger wederom een onverwachte prestatie neerzetten om de critici definitief de mond te snoeren?

uitslagen-sld5-as1

Dit bericht is geplaatst in RSB Sliedrecht 2. Bookmark de permalink.

Geef een reactie