Derde team billen knijpend naar de winst

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De topborden aan de start

SLIEDRECHT – Het derde team van Schaakvereniging Sliedrecht is haar competitie in de tweede klasse RSB begonnen met een zeer benauwde overwinning op Moerkapelle 2. Tegen de op papier veel zwakkere tegenstander wist het Sliedrechtse team nipt met 4,5-3,5 te winnen. Voor het gedegradeerde en versterkte team was het achteraf een niet zo’n beste start, maar dat betekent dat het eigenlijk alleen maar beter kan.

Zonder de vaste teamleider, Kozak Klein, die in Rusland probeert wat geniepige Poetin-trucs te leren, zou het derde team met grote cijfers moeten kunnen winnen van het tweede team van Moerkapelle. In de praktijk ging het echter anders. Er leek zich zelfs halverwege een grote verrassing af te tekenen, maar toen eenmaal de bitterballen werden geroken sloeg het derde team alsnog toe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Martijn gaf het goede voorbeeld

Het begon eigenlijk prima doordat Martijn Stoker vanaf zet 1 overwicht had en dit na een paar uur spelen beloond zag met een eerste punt voor Sliedrecht.

De voorsprong werd verdubbeld doordat Willem Kuiper van een gewonnen stelling eerst een verloren stelling wist te maken, maar nadat zijn tegenstander vrijwillig een toren weggaf boekte hij toch een belangrijk punt.

Gelegenheidskopman (volgens velen) Joost Stoker zou wel even het goede voorbeeld gaan geven. Hij offerde zelfs zijn dame, maar koos vervolgens voor een verkeerde voortzetting en kon daarna snel aan het bier.

Bij een 2-1 voorsprong kreeg “snotneus” Kees Wessels de winst in zijn schoot geworpen. Vanuit penibele situatie (verloren werd ook wel geopperd) knokte hij zich terug naar de volle winst.

Met een 3-1 voorsprong leek de winst zeker, maar het kan verkeren. Ten eerste kwam Pieter Pons vanuit een betere stelling niet verder dan remise en ten tweede koos routinier Jan Sulman voor het verkeerde plan (nooit aanvallen op de vleugel waar je in de minderheid bent) en verloor onverwachts, maar terecht.

Bij 3,5-2,5 en nog twee partijen te gaan was er nog van alles mogelijk. Debutant Nico van Mourik speelde een moeizame partij, waarin hij alleen maar kon keepen. Dat leverde na 3,5 uur spelen wel een verdiende remise op.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

William zorgde voor het winnende halfje

Alle ogen waren vervolgens gericht op youngster William Gijsen, die de gehele partij beter heeft gestaan, maar in het eindspel misgreep. dat werd ook keepen en dat deed hij uitstekend, zodat de tegenstander uiteindelijk wel met remise genoegen moest nemen.

De 4,5-3,5 overwinning was een feit, of het helemaal terecht was? Daar spreekt niemand over 2 weken meer over. En zoals eerder vermeld: het kan alleen maar beter, zeker als de kozak zijn geleerde maffiapraktijken in gaat zetten…

Dit bericht is geplaatst in Extern, Sliedrecht 3. Bookmark de permalink.

Geef een reactie