Eerste team knokt zich naar winst tegen elofavoriet of te wel degradatiespook voor de Zeeuwen?!

wimhokken

Invaller Wim Hokken gaf het goede voorbeeld

SLIEDRECHT – Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft zich gerevancheerd van de zeperd uit de eerste ronde van de KNSB-competitie. Tegen de favoriet uit de derde klasse 3F Landau Axel 1 werd een dik verdiende 5-3 zege geboekt. De winnende teamleider Theo Dekker zag zijn tactische opstelling naar de verrassende winst gaan.

Nadat gelegenheidskopman Jerry van Rekom na een lange wurgpartij verloor sloeg het Sliedrechtse team hard toe.

Bert van de Donk liet zijn techniek de winst behalen, terwijl Niels Mijnster na een slechte opening zich  naar remise speelde.

robert

Robert won ook

Daarna kwam de Sliedrechtse achterhoede op stoom. Als eerste wist Robert van Rekom zijn slechte opening om te toveren naar een gewonnen stelling en wist invaller Wim Hokken zijn voorbeeldpartij te bekronen met een volledig punt.

Vervolgens speelden Andrew Mensing, Wim Pool en Tobias Dekker remise, waardoor de verrassende zege een  feit werd. Met 2 punten staat het Sliedrechtse vlaggenschip nu in de middenmoot.

In de derde ronde volgt de confrontatie met koploper Schaakhuis in Den Haag.

De winnende teamleider Theo Dekker zag de wedstrijd door zijn eigen bril als volgt:
Afgelopen zaterdag op een heerlijke herfstdag speelde het vlaggenschip van de Sliedrechtse schakers hun 2e competitiewedstrijd.

Na het debacle te Souburg-uit waren er redelijk strenge maatregelen genomen. Zo werd Jorik Klein samen met zijn vader naar een niet nader te noemen dorpje boven de poolcirkel gestuurd om daar eens te werken aan diverse schaaktechnieken.

De tegenstander was in deze ronde Landau-Axel en die komen niet uit Vlissingen (Merwesport) en ook niet uit Terneuzen (Joost Stoker) maar uit België. Landau schreef ooit het boek(je): ‘Hoe men NIET moet schaken’ en in het begin van de middag leek het wel alsof iedere Sliedrechter dat boekje had doorgenomen.

ed-choco

Vaste toeschouwer Ed Grootveld bestelde van schrik een chocomel !? en de met een zware verkoudheid kampende kasteelheer voorspelde al een 2-6 of een 1-7 nederlaag.
Helaas liep het met Landau zeer slecht af in de 2e wereldoorlog, meer hierover is te lezen op http://archief.r-s-b.nl/archief/geschiedenis1.htm

Nadat de toeschouwers de speelzaal hadden verlaten begon ‘het te lopen’ voor de baggeraars.In chronologische volgorde de punten:

s1-la1a

Gelegenheidskopman Jerry

Bord 1: teamleider en president Jerry van Rekom besloot dapper om in te vallen aan het allerhoogste bord en wist zelf bijna nog een remise te scoren, dat hij verloor was ingecalculeerd door de toeschouwers Ed en Kees.

Bord 3: Bert van de Donk, soms vraag ik me weleens af waarom Bert van achteren niet van Dijk heet want Bert speelde een dijk van een partij waarin hij zijn haarbossige tegenstander met groene trui en groene gympies! volledig kansloos liet. Bert links op de foto zijn tegenstander had plaspauze.

niels

Niels de Stapper

Bord 5: Niels de stapper, Niels dronk cola en dat hielp! hij kwam volledig verloren uit de opening maar door een slimme sluwheid wist Niels te schade te beperken en de partij gemakkelijk tot remise te brengen.

Bord 8: Veelvoudig clubkampioen Wim Hokken kreeg de Scandinavische opening tegen, Wim wist zonder een pion te offeren een pion te winnen toen Haagse Willem kwam supporteren. Een zeer goede partij waarin Hokken liet zien dat je met eenvoudig schaak heel veel kunt bereiken!

2.5-1.5 voor Sliedrecht dus.. en toen kwam de hongerklop.

cafetariaTeamleider Theo Dekker werd aan het werk gezet, de een na de ander bestelden wat te eten en uiteraard deden ze dat niet tegelijkertijd, het was voor het eerst in mijn leven dat ik op een zaterdagmiddag 17x bij Leo’s cafetaria ben geweest. Het meisje daar in de bediening werkend vroeg mij toen ik voor de 17x kwam of ik een stempelkaart had! die had ik dus niet maar nu wel.

Terwijl Ed en Kees allang op 2 oren lagen begon het te lopen en dan vooral op bord 7: Robert had de hele partij al last van een moeilijk schrijvende pen en toen de teamleider een wel schrijvende pen aanleverde toog Robert met nog weinig seconden zowel op links als op rechts in de aanval. Zijn tegenstander die de hele middag fluitend achter het bord zag moest zijn gefluit bekopen met een zure nederlaag.

3.5-1.5 Nog bezig waren Tobias Dekker aan 4, Wim Pool aan 2 en Andrew Mensing aan 6. Laatstgenoemde had een enorme slechte loper, het voordeel van z’on enorme slechte loper is wel dat hij wat pionnetjes kon verdedigen. De Zeeuwse tegenstander probeerde op alle fronten door te breken wat niet lukte, waarna Andrew op advies van de teamleider remise aanbod. Dit bracht de tegenstander derhalve zo in verwarring dat hij het remise-aanbod aannam en er dus voor zorgde dat Sliedrecht de overwinning binnen had.

Op de foto hieronder de tegenstander van Robert die wel heel erg vrolijk kijkt! (links van de koffie)

s1-la1b

tobiasHierna besloot Tobias al snel tot remise. Met een vol gegeten buik van alle broodjes die de teamleider voor hem moest halen keek Tobias tevreden terug op zijn partij en hij heeft zelfs al toegezegd dat deze partij in het volgende clubblad (januari 2017) komt.

Even terzijde, dat clubblad kan weleens de dikste ooit worden. Vele spelers uit het 1e, 3e en 4e hebben al partijen aan de redacteur aangeleverd. Uiteraard zullen daar nog partijen van het 2e bijkomen + verslagen van het 5e en van het viertal (wat met 5 man speelt). Ook zal er in dit clubblad mits door de redactie goedgekeurd een 10 hoofdstukken lang verhaal geplaatst worden met als titel: “Jan en de mattenklopper”.

Terugkomend op de wedstrijd zijn we helemaal vergeten Wim Pool te vermelden. Wim speelde een degelijke partij maar kwam door redelijke niet al te slechte zetten van de tegenstander niet al te best te staan. Wim verblikte of verbloosde niet en keepte de partij keurig remise.

Eindresultaat: 5-3!

Op 5-11 speelt Sliedrecht uit tegen koploper Schaakhuis uit Den Haag. Volgens opiniepeiler M. de H. zijn de kansen op een overwinning voor de Sliedrechters meer dan 100%.

regiohaAlle foto’s hierboven zijn van http://www.tomsschaakboeken.nl/ die ook nog van de voormalige Regiohakkers wat plaatjes schoot. Het was geen appel en mandarijntje voor de Giessen/Linge die met een nederlaag het schip in gingen tegen Helmond.

Dit bericht is geplaatst in Extern, Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord