Jorik Klein actief op Basamro Schaaktoernooi in Moermansk

img_2382

Het Pathena team (inclusief Jorik) met Jan Timman en Anatoli Karpov op de foto

MOERMANSK – Schaken brengt je nog eens ergens.  Dat blijkt wel uit de ervaringen van
Pathena.  Al voor het 4e jaar op rij speelde een team van Pathena (de stichting waar Marcel Klein de voorzitter van is) bij het Basamro Chesstournament mee.

Basamro Shipping, een mooi bedrijf uit Rhoon doet veel zaken in Moermansk en is enkele jaren geleden begonnen met het organiseren van dit toernooi. Afwisselend wordt dit toernooi in Rotterdam en Moermansk gehouden.  Jorik werd nu voor de 3e keer uitgenodigd en mocht dus mee met het Pathena team naar Moermansk.

img_2389

Jorik Klein tegen de russen

Moermansk is een Russische stad die boven de poolcirkel ligt.  In de zomer is het hier 24 uur licht en in de winter dus 24 uur donker.  Gelukkig was het in deze periode nog wel licht, maar waren de dagen al flink kort. Om in Moermansk te komen  vlogen we van Schiphol naar Sint Petersburg en dan met een binnenlandse vlucht naar Moermansk.

img_2370

De Mastodonten Karpov en Timman

Deze editie was bijzonder omdat de stad Moermansk 100 jaar bestond.  Dit was reden om in plaats van 4 teams maar liefst 6 teams uit te nodigen. Pathena Rotterdam mocht voor de 4e keer ook een team afvaardigen.  Naast dit (inmiddels) prestigieuze jeugdtoernooi, werd er ook een schaakmatch gehouden tussen Anatoli Karpov en Jan Timman. Twee schaakgrootheden, die elkaar ook in Moermansk voor de 100ste keer tegenkwamen in een klassieke schaakpartij.

Het Pathena team bestond uit Simon Elgersma, Lola den Dunnen, Joris Kokje, Jorik Klein, Dommingus Paays, Diego Kaersenhout, Ciro Catalan en Kathleen Wiegmann. Het team stond onder leiding van Dolf Meyer en Peter Ypma.  Ook enkele ouders gingen mee en konden zo een paar hand- en spandiensten verlenen.

img_2394

Pathena team in actie

Terwijl Marcel een aantal dagen de tijd had om de stad te verkennen, schaakte Jorik dus 5 wedstrijden, waarin hij uiteindelijk 2,5 punt wist te scoren.  Tegen de 3 Russische teams scoorde hij 2 punten (1 x winst en 2 remises). Daarna stokte de machine wat en gaf hij winst uit handen tegen het Engelse team (uiteindelijk remise) en wist hij in tijdnood niet de juiste voorzetting te vinden tegen een Franse schone en verloor op tijd  Toch een uitstekende prestatie van Jorik.  Het team van Pathena zelf deed het iets minder en was vooral in Moermansk om te leren  Uiteindelijk werd het team 5e van de 6 teams.

Een fantastische schaakervaring boven de poolcirkel.  In deze tijd van het dichtdraaien van sponsoring is het mooi dat een bedrijf als Basamro ook wil investeren in jeugdschaak en talenten internationaal ervaring wil laten opdoen.

Voor alle partijen, foto’s en standen:  Basamro Chess Tournament

Tenslotte….. moeten jullie nu allemaal een citytrip naar Moermansk boeken?  Laten wij het zo zeggen: het is een fantastische ervaring, en uit onderstaande foto’s kun je zelf afleiden of dit iets voor je is.

Voor meer foto’s uit Moermansk:  Moermansk

Voor meer foto’s van het Pathena team: Pathena Chess team Rotterdam

img_2529 img_2499 img_2489 img_2346

Dit bericht is geplaatst in Jeugd. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord