‘Gele leger’ vergeet punt mee te nemen uit Overschie

img_1733

Haantje de voorste

…Van onze reporter Martijn Stoker:

Rotterdam-Overschie – Op vrijdagavond 14 oktober speelde het vijfde schaakteam de tweede wedstrijd van het seizoen. Op papier zou de Sliedrechtse delegatie toch in staat moeten zijn geweest om een mooi resultaat te boeken tegen het 4e team van Overschie, maar het liep net even iets anders op diverse fronten.

Helaas schitterende Daniel de Bruin door afwezigheid, maar in oorlogsveteraan Marcel Klein had het team een sterke vervanger. Verder waren alle spelers en speelster present en zo met werd op volle oorlogssterkte de ‘oorlog’ aan Overschie verklaard. Er werd getracht om netjes om 20:00u te beginnen, maar uiteraard was onze ‘verliefde Michiel’ niet in staat tijdig zijn geliefde te verlaten en dus werd er iets na achten afgetrapt.

Op het bord van Luana gebeurde er direct veel; Luana wisselde haar toren en een pion in voor een loper en een paard van de tegenstander en ging vervolgens ten aanval! Sergeant De Haan speelde een actieve opening, maar moest toen de dames van het bord gingen toch even in de denktank. Op het bord van rekruut Van Steenoven ging helaas het nodige mis in de opening. De afgelopen week was hij op missie geweest in België en was niet geheel zonder kleerscheuren huiswaarts gekeerd. Uiteraard was dit door Kapitein Stoker al direct afgedaan als een waardeloos excuus en dus moest Gerard gaan knokken voor een resultaat.

Rekruut De Waard speelde rustig en bouwde een mooie aanval op die werd verzilverd met kwaliteitswinst en een goede stelling! Ook Korporaal Koos speelde rustig en bouwde een sterke vesting met zwart om zijn koning te beschermen. Kabouter Hartog gaf een stuk voor twee pionnen op de ‘verkeerde’ vleugel en moest alle artillerie uit de schuur halen om het stuk terug te winnen. Veteraan Klein speelde traditioneel een Russische verdediging, maar moest alle manschappen tot de orde roepen om de aanval van zijn tegenstander te stoppen.

img_1729

Tim de Waard pakte zijn eerste externe punt!

De eerste opsteker was de witte vlag die gehesen werd door de tegenstander van rekruut De Waard. Na de kwaliteitwinst speelde Tim de partij keurig uit en wist zijn vrijpionnen te benutten om zijn tegenstander op de knieën te krijgen. Zo werd het rustige en sterke spel van Tim beloond met zijn eerste externe overwinning bij de senioren! Helaas was de voorsprong van korte duur, want rekruut Van Steenoven moest na het verlies van een stuk en enkele pionnen de strijd staken. Bij de aanvang van de strijd, in de opening, ging er veel mis bij Van Steenoven en dus wordt er binnenkort een extra missie gepland om hierop te trainen. Op het front naast hem werd door Matroos Michiel sterk aangevallen en dit moest op korte termijn wel een overwinning op gaan leveren als de Matroos de juiste mantroepen naar het front zou sturen.

Veteraan Klein, die afgelopen week ideeën had uitgewisseld met opperbevelhebber Poetin, had het lastig en gaf in het heetst van de strijd een kwaliteit weg. Ook zag hij iets verder op het slagveld de pionnen van zijn tegenstander ten strijde trekken. Kabouter Hartog verweerde zich hevig en was bezig met het aanvoeren van nieuwe strijdkrachten om een mooie aanval op te bouwen. Korporaal Koos stond verdedigend sterk en de tegenstander manoeuvreerde zijn stukken in positie, maar dit maakte weinig indruk op het leger van Koos.

img_1732 img_1734

Rond de klok van 22:30 gebeurde er veel op de diverse fronten; Veteraan Klein staakte de strijd omdat de Russische Hongerwinter van afgelopen week te veel energie had gekost. Gelukkig werd de achterstand snel verkleind door Sergeant De Haan die zijn goede partij netjes uitspeelde en zo met slechts enkele veldslagen zijn tegenstander versloeg. Ook Korporaal Koos had na een afgeslagen vredesaanbod zijn volle infanterie ten strijde laten trekken om de tegenstander te overrompelen. Door zijn defensieve tactiek binnen enkele zetten te veranderen in de overrompelingstactiek verraste hij zijn tegenstander en kon het punt bijschrijven! Luana had een sterke aanval opgebouwd en dwong haar tegenstander om veelvoudig de denktank in te gaan. Helaas kon ze stukverlies niet voorkomen en werd vervolgens onder vuur genomen door diverse stukken van de tegenstander.

img_1730

Topper Koos

Rond de klok van 23:00 was de stand 3-3 en werd nog twee fronten gestreden. De Duitsers hadden al aangetoond dat een twee frontenoorlog lastig te winnen is, maar met de beschikbare wapens op de borden van Matroos Michiel moest het toch mogelijk zijn om te winnen. Ook Kabouter Hartog had zich sterk teruggevochten op het front en dus leek een punt niet ver weg. Echter sloeg de vermoeidheid toe en in tijdnood werd de stelling van Hartog opgeblazen door enkele ‘vliegtuigbommen’ die letterlijk en figuurlijk uit de lucht kwamen vallen. De hoop op de winst was hiermee vervlogen, maar hopelijk kon Matroos Michiel het matchpunt nog redden. Maar de reden dat Michiel al jaren als Matroos door het leven gaat werd wederom geopenbaard aan de rest van het leger. Na ontelbare winstkansen te hebben gemist en zijn verdedigingslinie volledig om zeep te hebben geholpen liet hij zich verrassen door de tegenaanval van zijn tegenstander.

img_1731

Schakers en verliefdheid, het blijft een moeilijke combinatie

Zo eindigde de strijd in een 3-5 verlies voor het leger van Sliedrecht vijf, maar hulde aan Korporaal Koos en Sergeant De Haan die hun 100%-score behielden. En felicitaties aan het adres van Rekruut De Waard die zijn eerste overwinning behaalde! Maar Matroos Michiel zal zich de komende weken moeten melden bij Kapitein Van Rekom en Kapitein Stoker om de benodigde straftraining(en) te ondergaan!

De volgende wedstrijd staat gepland op donderdag 10 november. Dan komt het vijfde team van Messemaker 1847 op bezoek. De tactische voorbespreking zal tijdig beginnen, zodat de punten in Sliedrecht blijven op 10 november.

Dit bericht is geplaatst in Extern, Sliedrecht 5. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord