Jonkies leiden Team 5 naar eerste winst (VERNIEUWD)

20161110_234207

Koos zorgde voor sensatie

SLIEDRECHT – Rond een uur of 11 zag het ernaar uit dat het vijfde team van Messemaker 1847 beide matchpunten mee terug zou nemen naar Gouda. Niemand had er nog rekening mee gehouden dat een jeugdspeler in het nauw rare sprongen kan maken op het bord. En dat gebeurde dus ook op de borden van Jurgen en Koos. Hoe dit gelijkspel tot stand is gekomen wordt in chronologische volgorde verteld. Achteraf is de 4-4 omgezet in een 5-3 zege, omdat de tegenstander van Henri Hartog niet speelgerechtigd is!?

s5-teamleiders

De teamleiders (natuurlijk aan de bar)

Allereerst een algemene opmerking over het vijfde team. Sinds dit seizoen is het team sterk verjongd. Het is zelfs zo erg, dat onze kabouter H.D. Hartog jr. nu de senior van het gezelschap is! In plaats van de ‘ouderen’ die in het viertal zijn gaan spelen, zijn jeugdspelers teruggekomen. In eerste instantie om ervaring op te doen, maar tot op heden scoren ze zelfs de meeste punten. Zo ook deze wedstrijd.

20161110_202344

Daniël tegen Jasper

Daniël heeft tot nu toe nog geen gelukkig debuutjaar in het vijfde. Hij speelde op bord 4 met wit tegen Jasper Van Wijhe. Zijn partij ging lang gelijk op en er werden veel stukken geruild. Bij de ruil van de laatste stukken op het bord, overzag hij een tussenzet en dat kostte hem een toren. 0-1

Intermezzo – van talent tot gewoon Joost

Daniël is overigens niet de eerste van de vereniging die van Van Wijhe verliest. We moeten dan wel ver terug in het verleden, namelijk naar de tijd dat Joost S nog als talent stond aangemerkt. Als afgevaardigde van de vereniging speelde hij mee met het Persoonlijk Jeugdkampioenschap van de RSB. Dit overigens tezamen met vele andere illustere jeugdspelers die nooit aan de hoge verwachtingen hebben kunnen voldoen; waaronder Van den Bos, Vogel en Mijnster.

 Joost speelde een zeer matig toernooi en trof op een gegeven moment Van Wijhe in een rechtstreeks gevecht om de rode lantaarn. Joost was zo vol vertrouwen dat hij zijn ‘loopgravenstijl’ inruilde voor een kamikazestrategie. Zelden is overmoedigheid zo hard afgestraft als die middag. Dat Joost daarna zijn talentenstatus verloor moge duidelijk zijn.

s5-tim3

Tim greep aan het eind mis

Terug naar de wedstrijd. Tim speelde op bord 7 een leuke partij die op en neer ging. Toen hij zich terug had geknokt tot een gelijk toreneindspel, liet hij zich helaas foppen. Zijn tegenstander nam het helpmat dankbaar in ontvangst. Zonde van de goede partij en erg jammer voor Tim. 0-2

s5-luana3b

Luana speelde weer sterk

Luana speelde deze wedstrijd op bord 6 vanwege haar goede spel. Ook nu liet ze dat weer zien. In een voor haar betere stelling offerde haar tegenstander een stuk tegen 2 pionnen. Objectief gezien had hij te weinig, maar je moet natuurlijk wel op blijven passen. Dat deed ze goed en ze haalde koeltjes het punt binnen. 1-2

Ook Gerard speelde een goede partij. Zijn sterke middenspel resulteerde in een voorsprong van een kleine kwaliteit. De tegenstander verdedigde goed, dus Gerard moest een list gaan bedenken. Hij ging vol in de aanval en toverde een mooie combinatie met zijn dame en twee paarden op het bord. Dit werd zijn tegenstander te veel. Het eerste punt voor Gerard is daarmee binnen! 2-2

s5-michiel3

Kopman Michiel speelde degelijk

De voorgaande wedstrijden speelde Michiel telkens een sterke pot, alleen kon hij het niet afmaken. Nu mocht hij het eens op bord 1 proberen. Hij speelde zoals een kopman moet spelen en haalde een keurige remise binnen. Ook Michiel is van de nul af! 2,5-2,5

Ondertussen had Henri zijn geweldige stelling om zeep geholpen door een stuk cadeau te doen. Of dit door de pillen komt of door het bezoek van Fransman Ronald is niet helemaal duidelijk. Het eindspel was in ieder geval niet meer te houden voor Henri. 2,5-3,5 (Achteraf dus toch een overwinning voor de kabouter. Zou hij hebben geweten dat zijn tegenstander niet speelgerechtigd was?)

Alleen Jurgen en Koos waren toen nog bezig. Jurgen was in een gewonnen toreneindspel beland, maar Koos stond een stuk en twee pionnen achter. Een nederlaag leek niet meer af te wenden, zeker toen Jurgen zijn winnende stelling omzette naar een theoretische remisestelling. Was de student nog niet hersteld van zijn zware weekend?

De kopman, die deze keer op bord 2 speelde, bleef het echter proberen. Hij wist het zijn tegenstander erg lastig te maken en die moest goed blijven opletten. Toen hij de verdediging van de 7e rij even los liet, greep Jurgen direct zijn kans. 3,5-3,5

s5-koos3b

Koos flikte het in de laatste minuut

Iedereen had de nul van Koos al geteld. Hij was niet tevreden met zijn spel en liet dat ook merken. Door zijn onrustige houding was hij eerder een stuk achter gekomen. Uiteindelijk vond hij toch nog een schwindel in het eindspel en pakte een stuk terug. Het resterende eindspel was remise-achtig vanwege ongelijke lopers. Dat werd het ook. Goed teruggevochten van Koos! 4-4

Met het matchpunt en het vertoonde spel zijn de teamleiders zeer tevreden. Het aankomende duel met onze buren van PASCAL wordt met vertrouwen tegemoet gezien. We hopen dan ook op vele supporters op dinsdagavond 29 november in het Denksportcentrum in Papendrecht. De €50 voor Jack ligt alweer klaar!

Dit bericht is geplaatst in Extern, Sliedrecht 5. Bookmark de permalink.

Geef een reactie