4 Daltons: Vreemde praktijken en een spannend eindspel

20160910_135102

Het Meesterklasse A team: de 4 Daltons!

Soms, als je terugkijkt op een bijzondere dag, dan lijkt het wel alsof je in een jongensboek
bent terechtgekomen.  Op dag 3 van de JCC Meesterklasse in Den Bosch was dit voor ons A team zeker het geval.  Een bijzondere dag met een mooi einde.

img_2678

Het team in actie

Het A team was weliswaar als 4e geplaatst voorafgaand aan dit toernooi, maar in de laatste weken voordat de eerste speeldag was, werden enkele teams toch wat sterker qua deelnemers en was er een mooi deelnemersveld met wellicht enkele uitschieters naar boven, maar verder waren de teams aan elkaar gewaagd.  Dan is elk punt belangrijk om niet in de degradatiezone terecht te komen en kan een winstpartij meer of minder betekenen dat je in de (sub)top of in de degradatiezone terecht komt.

Dan is het des te meer van belang dat je er op kan vertrouwen dat er geen vreemde praktijken plaatsvinden.  In de KNSB competitie voor de senioren mag je bijvoorbeeld zelf een opstelling maken, grootmeesters laten invliegen en op die manier tegenstanders op het verkeerde been zetten en probeer je verrassend uit de hoek te komen.  Dit hoort ook bij de tactiek en soms heeft dit resultaat, maar soms ook niet.  Bij de JCC Meesterklasse is dit niet het geval.  Indien je het viertal hebt opgegeven is het de bedoeling dat de eventuele reserves die worden opgegeven onderin instromen. Dit is ook een manier en geeft de tegenstanders de kans om zich gericht voor te bereiden. Natuurlijk kan het gebeuren (net als bij ons met kopman Marijn de vorige keer) dat een speler niet kan en dat de rest doorschuift, zodat op bord 4 een reservespeler kan plaatsnemen.

img_2673

Adrian tegen Thomas Beerdsen

Dit gebeurde ook bij de tegenstander van Sliedrecht, de Schaakmaat uit Apeldoorn.  De bord 1 speler was niet aanwezig en de andere 3 schoven dus een plekje op.  Nu is de Schaakmaat met 2 teams in de A groep aanwezig en dan kun je er voor kiezen om iemand ook door te laten schuiven, maar een blik op de deelnemerslijst van de Schaakmaat liet zien dat ze maar liefst 17 spelers hadden ingeschreven voor 2 teams.  Met andere woorden, er waren 9 reservespelers opgegeven. Logischerwijs zou een reservespeler op bord 4 instromen. Dar gebeurde dus ook, alleen werd dit reservespeler nummer 18.  Op vrijdagmiddag werd opeens een nieuw lid door de Schaakmaat aangebracht  bij de KNSB en deze werd gelijk  ook als 18e speler op de spelerslijst geplaatst. Het was echter niemand minder dan FM Thomas Beerdsen die last minute werd ingevlogen en op bord 4(!) ging invallen.  Een vreemde praktijk.

Natuurlijk wil je dit soort spelers in de Meesterklasse. Dat maakt het niveau alleen maar hoger en beter.  Natuurlijk wil je de beste jeugdspelers laten schaken, maar dan wel het liefst tegenover elkaar.  Niet ergens op bord 4, alleen op speeldag 3.  Dat heet eigenlijk competitievervalsing.  En…. Eerlijk is eerlijk, het lijkt ons eerlijk gezegd voor de speler zelf ook niet leuk.  In de middagronde kwam hij uiteindelijk ook niet verder dan remise tegen een 1900 speler.  Daar doe je het dan ook niet voor lijkt mij. Jammer dus.

img_2677

Kopman Marijn: 2 uit 2

Positief gesteld zou je dus kunnen stellen, dat men in Apeldoorn met klotsende oksels uitkeek naar het duel met Sliedrecht.  9 reservespelers die niet durfden, dan maar nog even een FM vrijdagmiddag aanmelden, zodat we die Sliedrechters konden verslaan.  En dat lukte ook.

Op bord 4 probeerde Adrian Mensing te vechten tegen Thomas, maar in het verre eindspel wist Thomas een punt te noteren voor de Schaakmaat.  Jorik Klein  speelde sterk, maar wist tegen een tegenstander die 4 uit 4 had niet de winnende combinatie te vinden en moest berusten in remise.  Marijn den Hartog kwam al snel beter te staan en harkte het punt keurig binnen.  Helaas vergat Andrew Mensing op bord 2 dat remise wellicht ook voldoende was en verloor uiteindelijk.  Een nipt verlies dus met 1,5-2,5, maar wat als er een andere reservespeler……….  Tsja

img_2672

Jorik scoorde 2 remises

img_2671

Andrew: acteur in een bloedstollend einde

Door het verlies kwam het degradatiespook nu wel nadrukkelijk om de hoek kijken en moest er in de middagronde eigenlijk wel gewonnen worden.  STB A2 uit Oosterhout was de tegenstander en dit is ook een uitstekend team.  Sliedrecht kwam goed uit de startblokken. Adrian won vrij simpel en snel, terwijl Jorik opnieuw tevreden moest zijn met remise.  Een comfortabele voorsprong dus. Maar op bord 1 en 2 waren er veel problemen.  Andrew werd op bord 2 overlopen, terwijl Marijn in ernstige tijdnood zat en een kwaliteit achterstond, maar wel met zijn pionnen kon opstomen.  Op bord 1 ontspon zich een ware thriller, zeker toen de tegenstander van Marijn, Siem van Dael ook in tijdnood begon te komen.  Inmiddels waren de kansen op bord 2 weer iets beter.  De tegenstander van Andrew verrekende zich en beide spelers haalden een dame.  Terwijl op bord 1 de seconden wegtikten, maakte de tegenstander van Andrew een fout en deed een onreglementaire zet.  Dus Andrew kreeg er 2 minuten bij.  Vervolgens moest een scheidsrechter dit voor elkaar zien te krijgen en dat duurde minuten.  Blijkbaar lastig om een kok in te stellen.

Op bord 1 bleven de seconden heen er weer tikken en was het Marijn die de toeschouwers liet schrikken door in de laatste seconde van zijn tijd nog een zet te doen.  De teamleiders gaven allebei aan dat wat hen betreft de partij wel remise kon worden.  In dat geval was bord 2 nog erg belangrijk, maar ja….. daar was de scheidsrechter nog bezig met de klok.

Uiteindelijk viel de beslissing op bord 1. Geen remise, alhoewel dit eigenlijk wel de terechte uitslag zou moeten zijn.  Waar eerder Marijn nipt op tijd zijn zet deed, deed Siem dit iets te laat.  Opeens was het dus over en scoorde Sliedrecht het punt.  Dat maakte de uitkomst op bord 2 niet meer van belang en terwijl de scheidsrechter nog steeds bezig was om de klok opnieuw in te stellen, kwamen de heren gelijk remise overeen.  Uiteindelijk een 3-1 zege dus.  En het team staat gelijk weer in de middenmoot.

Met nog 1 dag en 2 ronden te gaan lijkt degradatie weer wat verder weg en wellicht kan er weer naar boven worden gekeken.  Maar goed….. zoals dag 3 ook weergaf.  Het zit in de details en je weet niet hoe de omstandigheden uitpakken.  Al met al een bijzondere dag met vreemde praktijken en een spannend slot, maar voor Sliedrecht wel met een happy end.

Uitslagen, rangen en standen:  Site: JCC Meesterklasse

Dit bericht is geplaatst in A-team. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord