Eerste team: punt winst of punt verlies?!

jorikklein10b

Jorik speelde een sterke partij

SLIEDRECHT – Als je eindelijk een keer een punt pakt tegen je angstgegner lijk je een goed behaald te hebben. Maar het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht wist achteraf niet of het in de vierde ronde van de landelijke competitie tegen Rijswijk 1 nu 4-4 had gewonnen of verloren.  De einduitslag was achteraf terecht, ondanks dat vooral Sliedrecht wel wat kansjes op een beter resultaat heeft gemist. Groots pluspunt was de prachtige winstpartij van Jorik Klein op een op papier veel sterkere tegenstander.

Rijswijk leek  op enkele borden louter op remise uit te zijn. Zo werd er al snel enkele vredesaanboden gedaan, die allemaal werden afgewimpeld door de Sliedrechtspelers, die op revanche uit waren na de zeperd in de vorige ronde.

Peter op weg naar zijn 6e kampioenschap?

Peter 4 uit 4 tegen Hoynck van Papendrecht

Uiteindelijk was remise wel de eerste uitslag die op het bord kwam. Robert van Rekom tekende daarvoor. Vervolgens verloor kopman Niels Mijnster, maar kwam Sliedrecht gelijk door een vierde-zege-op-rij van Peter van den Bergh tegen Frans Hoynck van Papendrecht.

Daarna leek het mis te gaan op enkele borden. Wim Pool verspeelde een betere stelling, verloor een pion en leek weggetikt te worden. Hij knokte zich echter terug naar een remise-eindspel.

Sensatie was er aan het bord van Jorik Klein, die zijn tegenstander aanvallend van het bord veegde. Rond de eerste tijdnoodfase dacht de tegenstander door wat kabaal te maken het tij te keren, maar de jeugdige clubkampioen bleef rustig en tikte de partij uit.

Deze voorsprong verdween door een nederlaag van Andrew Mensing, die de opening verkwanselde, maar zich terug knokte. Helaas was dat niet genoeg.

Bert van de Donk speelde weer op zijn Donks. Hij sloeg remise af om vervolgens – gezien de standen op de andere borden – alles of niets te spelen. Hij deed dat op een manier die uiteindelijk een prachtige winst opleverde.

Bij 4-3 moest Tobias Dekker voor het bevrijdende halfje zorgen. Na meerdere malen remise te hebben afgeslagen greep Dekker helaas mis en het ontstane eindspel bleek niet te houden.

Met het gelijke spel komt Sliedrecht 1 op 3 punten en heeft nog een zware weg te gaan om zich definitief in de subtop te spelen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Broodjesgigant Theo

Ook broodjesgigant en teamleider Theo Dekker keek op zijn manier terug op de wedstrijd:

Niets is moeilijker als teamleider dan het schrijven van een verslag over een schaakwedstrijd, mag je negatief zijn over een behaald punt of niet? Als het team niet kan winnen is het dan de schuld van de teamleider?

Een teamleider heeft de meest ondankbare taak van zo’n beetje de hele wereld. Er zijn altijd schakers die een griepje hebben of  een etentje met de aanstaande schoonmoeder.

Sliedrecht ontving Rijswijk, de angstgegner. Om 13:02 begon de wedstrijd en om 13:30 voorspelde een toeschouwer al 2-6 ?!

robert

Robert speelde een degelijke remise

Het werd 0.5-0.5 door een remise van Robert van Rekom die met zwart een goede partij speelde, zijn tegenstander ruilde alles af, want hij was net terug van de Fillistijnen en kampte naar zijn zeggen met een enorme jetlag. De tegenstander van Robert zag er
dan ook zeer vermoeid uit.

Daarna dacht iedereen dat het 0.5-1.5 werd, Andrew met wit spelend, kreeg de Franse opening tegen. Het was leerzaam om te zien hoe de zwartspeler zijn slechte loper wist te ruilen waarna er een sterk paard overbleef. Zelfs supporter Ed Trompet gaf om 14:23
geen enkele kans meer voor Andrew vanwege de achterstand van de vele pionnen. Mensing bleef echter onverstoord door spelen en wist een dolle toren op het bord te krijgen. Spektakel!

Niels met zwart spelend aan bord 1 kwam niet slecht uit de opening met slechts 1 pion achterstand, zijn tegenstander die vorig jaar nog een baggeraar in 1 zet mat wist te zetten, speelde het eindspel keurig uit, 0.5-1.5.

Aan bord 2 speelde Peter van den Bergh, de koploper in de interne met een voorsprong ‘van Sliedrecht tot Fourmies’ weer eens het Schots Gambiet. Peter kwam met een klein plusje uit de opening, wikkelde bekwaam af naar een toreneindspel en haalde moeiteloos
het punt binnen. 1.5-1.5.

Clubkampioen Jorik Klein aan bord 8 kwam goed uit de opening. Zijn tegenstander kwam niet tot ontwikkeling en wist niet goed raad met zijn dame. Toen Jorik op d8 er een dame bijhaalde ontstond er zelfs enige consternatie vanwege de vele dames op het bord.
Jorik bleef echter rustig en haalde ‘cool’ het punt binnen. 2.5-1.5.

Wim Pool speelde een gedegen partij evenals zijn tegenstander, derhalve remise, 3-2.

De tegenstander van Andrew loopt met de koning naar c4 alwaar de dolle toren opgeheven wordt, 3-3.

tobias

Kopzorgen voor Tobias

Bert van de Donk met zwart aan 3 en Tobias Dekker aan 4 met wit nog bezig. De tegenstander van Tobias had niet veel puf en bood(t) om 13:43, 14:14 (na het broodje kroket), 15:12 en 15:24 remise aan. Tobias nam het remise-aanbod niet aan op advies
van zijn teamleider…

Ondertussen had Bert ook al enige keren remise aangeboden gekregen en die mocht dat dan weer wel aannemen van de teamleider. Bert nam het natuurlijk niet aan en speelde erna een schitterende partij,waarbij het te hopen is dat deze geanalyseerd wordt
op Tomsschaakboeken tijdens de komende kerstdagen. 4-3.

Tobias verloor waardoor sommige Rijswijkers toch nog bleken kunnen te lachen.

Volgende wedstrijd wacht Messemaker/Gouda uit, voorstel van de teamleider is een keer zonder teamleider te spelen!?

Dit bericht is geplaatst in Extern, Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord