A-team 6e van Nederland!

20160910_135102

Het succesvolle A-team. Marijn, Adrian, Jorik en Andrew

DEN BOSCH – Na 4 zaterdagen en 8 ronden schaken tegen andere jeugdteams heeft ons A-team, bestaande uit Marijn den Hartog, Andrew Mensing, Jorik Klein en Adrian Mensing een keurige 6e plaats behaald.  In een sterk bezette Meesterklasse A is dit voor het team een mooie prestatie.  Met een uitstekende eindsprint op de laatste speeldag wist het team (na 2 mindere dagen) toch de weg naar boven te vinden en zo bij de beste teams van Nederland te eindigen.

img_2718

Adrian scoorde uiteindelijk 6,5 uit 8 in dit toernooi

Het ging in de 7e ronde aanvankelijk weer niet makkelijk. Leiderdorp was de tegenstander en dit was opnieuw een zeer degelijk team. Dat was ook te merken, want al na de opening stond Andrew niet goed en leken de andere borden niet meer dan remise op te leveren.  Bij Andrew liep het inderdaad niet goed af. Zijn tegenstander speelde een partij uit een stuk en Andrew werd overlopen. Broer Adrian echter wist de stand gelijk te trekken door een solide overwinning aa

img_2721

Jorik eindigde het toernooi uitstekend met 2 uit 2

n bord 4.  Het feestje van Adrian op vrijdagavond zorgde ervoor dat Adrian in zijn spel moest komen, maar daarna werd het punt keurig binnen geharkt.  Op bord 1 echter koos Marijn niet helemaal het juiste plan en hij kwam (in tijdnood) steeds minder te staan.  Zijn tegenstander speelde de juiste zetten en hield druk op de stelling. Uiteindelijk moest Marijn opgeven. Dat zorgde voor een stevige druk op de schouders van clubkampioen Jorik.  Als snel in de wedstrijd wist hij dat hij moest winnen, maar ook hij had een taai

img_2716

Andrew wist in de laatste ronde zijn tegenstander te overklassen

e tegenstander, waarbij de stelling lang remise leek met een klein voordeel voor Jorik. De tijd verliep echter in het voordeel van Jorik en in het verre eindspel (toen Jorik inmiddels ook zijn tijdsvoordeel kwijt was, in een poging de winst te vinden) wist hij toch een doorbraak te forceren en het punt binnen te halen.  Uiteindelijk dus 2-2

 

img_2719

Marijn ging weer tot het uiterste en speelde een solide toernooi

In de 8ste ronde werd de tegenstander Moira Domtoren uit Utrecht. Al snel wist Andrew (de Leeuw) Mensing zijn tegenstander tot overgave te dwingen. In een korte partij maakte hij korte metten met enige aspiraties die zijn tegenstander eventueel zou hebben.  Jorik leek datzelfde van plan, maar door een kleine onderschatting moest hij er uiteindelijk nog hard voor werken. Maar uiteindelijk wist ook Jorik te winnen en zo zijn toernooi met 2 uit 2 te beëindigen.  Dit deed ook Adrian en zo werden al snel de matchpunten binnen gehaald.  Maar ons A-team zou het A-team niet zijn, als er toch iemand tot het laatst bezig zou zijn.  Was het de vorige ronde Jorik, nu was Marijn in uiterste tijdnood nog bezig en leek geen plan meer te hebben.  Maar zoals wel vaker is gezegd: Een Marijn in tijdnood is een scherpe Marijn.  Dat bleek nu ook, want ondanks het ontbreken van een plan en de naderende vlagval, bleef Marijn koel en zijn tegenstander niet.  Met een mooie 4-0 sloot het A-team het toernooi af.

 

img_2723

Het team in actie

Na zo’n mooie eindsprint is zo’n 6e plaats (eigenlijk zelfs nog een gedeelde 5e plaats) natuurlijk een prima resultaat. Na een mindere 2e en 3e dag laat het team zien veel veerkracht te hebben.  Helaas werd door een tegenstander op dag 3 (De Schaakmaat) een sterk staaltje competitievervalsing toegepast, door een FM op bord 4 te zetten en zo Adrian te beroven van een bijna perfecte score op bord 4.  Zelfs schrijnender werd het toen datzelfde team (wat zelfs met 2 teams in de Meesterklasse speelde) op dag 4 zelfs met maar 2 tegenstanders kwam opdagen. Dat is jammer en onnodig.  Op deze manier worden teams bevoordeeld en benadeeld.  En niet alleen teams, want jeugdschakers komen niet naar Den Bosch voor een bye of een veel te sterke tegenstander (die dan vervolgens ook maar 1 dag meedoet).  Jammer.

 

img_2720Maar wij blijven positief.  Wederom een mooi jaar voor Sliedrecht en het A-team.  Met name Adrian (6,5 uit 8) en Marijn (5 uit 6) scoorden uitstekend.  Ook invaller William Gijsen op dag 2 droeg zijn steentje bij. Opnieuw heeft het A-team laten zien dat ze mee kunnen draaien op nationaal niveau.

Dit bericht is geplaatst in A-team, Jeugd. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord