Rembrandt Bruil wint Vakantietoernooi: Over ijsjes, eieren en een fantastisch toernooi.

Rembrandt Bruil

Rembrandt Bruil, terechte winnaar van het toernooi

SLIEDRECHT –  En we hebben een winnaar!  Rembrandt Bruil is de terechte winnaar van het 2e Sliedrechtse Vakantietoernooi!  Van zijn 9 partijen wist hij maar liefst 8 keer te winnen en dat vaak ook nog tegen directe concurrenten.  Dan is de wisselbeker dit jaar een terechte prooi voor deze jonge schaker, die komende maand ook nog naar het Jeugd EK gaat.  Een mooi winnaar dus van het toernooi.

Peter vd B

Peter van den Bergh, een mooie tweede plaats

Jorik

Jorik Klein werd derde!

Prijzen

De prijzen

Dank voor het barteam

Het barteam was weer geweldig!

Het was de laatste avond nog spannend.  In Groep 3 leken de kaarten wel geschud voor de toppositie, maar in Groep 1 en 2 kon nog veel gebeuren.  In de hoofdgroep was dit ook het geval.  Jan Jaap Janse kon het toernooi nog winnen, maar dan moest hij wel 3 keer winnen.  In de eerste ronde van de avond lukte dat nipt tegen Teunis van Rooijen, maar in de tweede ronde van de avond vond hij een ontketende Peter van den Bergh op zijn pad.  In een mooie partij wist Peter Jan Jaap beentje te lichten en zo werd duidelijk dat Rembrandt de winnaar van het toernooi werd. In de laatste ronde werd de definitieve eindstand bepaald.  Peter van den Bergh verloor deze ronde van Nathanael Spaan, maar werd toch tweede in de eindrangschikking, op een miniem verschil gevolgd door Jorik Klein die zelfs nog voor Jan Jaap de 3e plaats pakte.  Jorik wist remise te spelen tegen Spaan en trof de laatste ronde ene Niels Mijnster, een lokale schaakheld, die af en toe eens op de club komt binnen wandelen.  Het was een spannende partij die alle kanten uit ging, maar uiteindelijk werd de vrede getekend en kon Niels zich weer richten op de voorbereidingen voor zijn verhuizing naar zijn eigen huis.  Op dit moment is hij met de badkamer bezig en daarom had de organisatie ook een passend cadeau voor hem.  Een mooi badeendje, maar wel met de boodschap dat hij zich volgend jaar wat vaker moet laten zien.  Doordat ook Jan Jaap in zijn laatste rondepartij niet verder kwam dan remise, werd Jorik dus nipt 3e en Jan Jaap 4e.  Dit houdt volgens de organisatie in, dat JJJ volgend jaar maar revanche moet komen nemen, maar zelf moest JJJ toch even van de schrik bekomen, dus uw verslaggever vreest dat dit nog wat overredingskracht gaat kosten.  De sterkste 4 spelers van dit toernooi staan dus ook echt op de eerste 4 plaatsen en normaal had Spaan hier ook bijgestaan, maar hij kwam dus niet aan de 9 partijen.  Wel kwam hij op de laatste avond en wist dus opnieuw een mooie prestatie neer te zetten. Hij is nog in de race om het andere zomertoernooi (van Shah Mata) te winnen.  Achter deze 4 toppers, eindigen Arjan Kreukniet, Ton Slagboom en Eddy Korevaar.  Eddy speelde alle ronden mee en wist de meeste punten te scoren van iedereen.  Maar liefst 34 punten.  Net niet in de top, maar uiteraard wel een mooie prijs. De top 10 wordt gecompleteerd door Arjan van der Leij (vorig jaar nog nummer 2) en Jaco Vonk.  De winnaaar van vorig jaar, Rik de Wilde, wist onvoldoende partijen te spelen (door vakantie) om in de ranglijst een rol van betekenis te spelen.

Ijsjes

Ijsjes tijdens de partij, alleen in Sliedrecht kan dat!

Als verslaggever kun je tegenwoordig niets zomaar meer opschrijven.  Niet alleen mag je mensen niet schofferen, grapjes maken, bij Schaakvereniging Sliedrecht mag je zelfs niets over het weer vertellen.  Bij binnenkomst lagen nog net de rotte eieren (die bllijkbaar in Nederland toch nog over waren) niet klaar, maar mij werd toch duidelijk gemaakt dat als het geen goed weer was, de schaakvereniging er gewoon zelf voor zorgde dat het zomerweer was.  En voordat de eerste ronde van de avond begon, werd al gelijk de daad bij het woord gevoegd.  Terwijl de schakers net een zet hadden gezet, werden ze getrakteerd op een ijsje.  En ja, dat hoort natuurlijk bij de zomer en ja… dit kan inderdaad alleen in Sliedrecht.  De zomer werd gelijk gevoeld.  Dus ik kan niet anders concluderen als een echte Jan Pelleboer (of voor de jongere lezers Piet Paulusma) dat het echt zomer werd op de laatste speelavond in Sliedrecht. Nog even overigens een redactionele noot:  Mij wordt regelmatig gevraagd waar er gereageerd kan worden op deze stukjes, blijkbaar is die behoefte daar.  Ik verwijs graag door naar “ El Presidente”  die alle fanmail zal verzamelen en daar niets mee zal doen.

Jurgen

Jurgen de Haan wint Groep 2

Maar goed, terug naar het echte werk, de schaakpartijen:  Zoals ik de vorige keer al schreef, groep 2 was bloedstollend spannend en dat bleek ook toen de rookwolken na de laatste ronde waren opgetrokken.  De eerste 13 spelers zaten echt dicht bij elkaar en speelden ook nog eens heel veel partijen.  Tussen de nummer 1 en 6 zat slechts 5,5%.  Dat geeft al aan dat het balletje elke kant op kon rollen en dat deed het ook.  Ron Melger was hiervan het voornaamste slachtoffer.  Vooraf nog op kop, uiteindelijk eindigend op de 6e plaats. Maar ook John van Waardenburg, Peter Vis, Henk van der Hoek en Joost Stoker redden het net niet.  Uiteindelijk werd de 2e groep gewonnen door onze eigen Jurgen de Haan, die Willam Gijsen nipt voorbleef.  De wedstrijdleiding lijkt dit nog extra gecheckt te hebben, maar de cijfers waren overduidelijk en zo weet Jurgen de mooiste triomf uit zijn loopbaan binnen te halen.  Wij nemen dan ook aan dat hij gisteren, voordat hij weer naar zijn huis in Rotterdam gegaan is, hij toch eerst deze beker aan zijn ouders heeft laten zien.  Het is al die jaren toch de moeite geweest.  William werd dus tweede, hij wist zich goed omhoog te werken, maar kwam uiteindelijk net tekort.  Wouter de Bruin maakte de top 3 rond.  Een mooi resultaat! Op de 4e plaats eindigde Yaro van Beest.  Hij speelde dit toernooi 17 van de 18 ronden en vorig jaar alles.  Dit houdt in dat hij de degene is die over 2 jaar de meeste partijen van iedereen heeft geschaakt.  Niemand heeft alle partijen gespeeld, maar Yaro komt dus dichtbij.  Op de 5e plaats vinden we Bert van Hees, die dus de achtervolgers net voorbleef.

88 schakers hebben 1 of meerdere avonden geschaakt in Sliedrecht.  Een fantastisch resultaat natuurlijk, maar uw verslaggever kwam op de laatste avond eindelijk achter de waarheid, waarom dit toernooi zo’n succes is geworden.  De organisatie blijkt geen middel te schuwen om schakers naar Sliedrecht te lokken.  Niet met geld, daar beginnen ze niet aan, maar de kreet “Het zijn gewoon goede Jehova getuigen”  zegt wellicht al genoeg.  Een voet tussen de deur en ze laten niet meer los.  Geen middel wordt ongebruikt gelaten om spelers richting Sliedrecht te lokken. Een andere schaker gaf aan een avond niet te kunnen omdat de kleinzoon op visite kwam en het antwoord vanuit de organisatie: “ Neem maar mee” .  Tsja…. met dat soort praktijken kan ik het ook natuurlijk.  Het lijkt op een angstcultuur zoals de organisatie te keer lijkt te gaan.  De verrassing is dan des te groter dat echt iedereen het naar zijn zin lijkt te hebben.  Ook dit jaar viel er geen onvertogen woord, roemde iedereen de gezelligheid en de ongedwongen sfeer. Uw verslaggever is er nog niet helemaal achter hoe die 2 zaken met elkaar verenigbaar zijn.  Maar goed… daar kom ik volgend jaar wel achter. Dit kan geen zuivere koffie zijn.  Inmiddels weet de oplettende lezer het wel.  Uw verslaggever laat niet los.

Luana

Luana Mensing wint Groep 3

Groep 3 werd een duidelijke prooi voor Luana Mensing.  Ik heb het al eerder geschreven, zij gaat een bedreiging voor haar broers worden. Onbevangen trekt zij ten strijde, en wist menig hoger geplaatste speler beentje te lichten.  Met haar vriendelijke glimlach vooraf betovert ze de tegenstander, maar zodra de partij is begonnen, knalt ze erin.  En terechte winnaar met een straatlengte voor op de rest.  De heren van Schaakvereniging Sliedrecht zijn gewaarschuwd het komend seizoen.  En overigens niet alleen de heren van Sliedrecht, want zij gaat het komend jaar waarschijnlijk wel meer reputaties schaden.  Op gepaste afstand vinden we Arie-Jan van der Toorn, Peter de Voogd, Peter Goedegebuur en Luc Leendertse.

Tsja…. en toen zat het er al weer op. 2 maanden met 6 schaakavonden zijn voorbij geschoten.  Een fantastische 2e editie die voor veel deelnemers naar meer smaakt.  Diverse schakers kijken al uit naar de 3e editie.  De organisatie gaf aan de evaluatie al snel op te starten en uiteraard alweer voorbereidingen te treffen voor de volgende editie.  Het duurt tenslotte nog maar 10 maanden.

De organisatie wil alle schakers bedanken voor hun komst. Of het nu 1 keer of 6 keer was. De schakers maken het toernooi en dat is deze keer ook weer waarheid. Wij zijn ook blij en dankbaar met alle complimenten, maar uiteraard doen we het allemaal voor de deelnemers.

Tot volgend jaar!

Foto’s van de slotavond: Klik hier

2e Sliedrechts Vakantie Rapid Toernooi – De Havik – Groep 1
Rangschikking na Ronde 18 – 24-8-2017 – Normal ranking.
Pos Naam Prt W R V Score Cat %
1 Rembrandt Bruil 9 8 0 1 24 A 88,9%
2 Peter van den Bergh 11 8 1 2 25 A 75,8%
3 Jorik Klein 12 8 3 1 27 A 75,0%
4 Jan Jaap Janse 9 6 2 1 20 A 74,1%
5 Arjan Kreukniet 12 8 0 4 24 A 66,7%
6 Ton Slagboom 10 5 4 1 19 A 63,3%
7 Eddy Korevaar 18 10 4 4 34 A 63,0%
8 Arjan vd Leij 9 5 2 2 17 A 63,0%
9 Jaco Vonk 11 6 2 3 20 A 60,6%
10 Meinte Smink 9 5 1 3 16 A 59,3%
11 Hans Klein 12 7 0 5 21 A 58,3%
12 Adrian Mensing 10 5 1 4 16 A 53,3%
13 Kees Wessels 15 7 2 6 23 A 51,1%
14 Louis Rutgers 11 5 0 6 15 A 45,5%
15 Johan van der Griend 9 3 2 4 11 A 40,7%
16 Nathanel Spaan 6 4 2 0 14 A 77,8%
17 Robert van Rekom 6 4 1 1 13 A 72,2%
18 Lemmy Schakel 6 4 0 2 12 A 66,7%
19 Niels Mijnster 4 2 2 0 8 A 66,7%
20 Teunis den Rooijn 6 3 2 1 11 A 61,1%
21 Tim Schakel 6 3 1 2 10 A 55,6%
22 Rik de Wilde 6 2 2 2 8 A 44,4%
23 Tobias Dekker 6 1 4 1 7 A 38,9%
24 Andrew Mensing 8 2 3 3 9 A 37,5%
25 Wouter Kesteloo 2 0 1 1 1 A 16,7%
2e Sliedrechts Vakantie Rapid Toernooi – De Havik – Groep 2
Rangschikking na Ronde 18 – 24-8-2017 – Normal ranking.
Pos Naam Prt W R V Score Cat %
1 Jurgen de Haan 12 7 2 3 23 B 63,9%
2 William Gijsen 9 5 2 2 17 B 63,0%
3 Wouter de Bruin 17 10 1 6 31 B 60,8%
4 Yaro van Beest 17 10 1 6 31 B 60,8%
5 Bert van Hees 15 9 0 6 27 B 60,0%
6 Ron Melger 12 7 0 5 21 B 58,3%
7 Peter Vis 15 8 1 6 25 B 55,6%
8 John van Waardenberg 13 6 3 4 21 B 53,8%
9 Henk van der Hoek 15 7 3 5 24 B 53,3%
10 Joost Stoker 12 6 1 5 19 B 52,8%
11 Willem Kuiper 12 6 1 5 19 B 52,8%
12 Otto van Haren 18 9 1 8 28 B 51,9%
13 Bert Dobber 13 6 2 5 20 B 51,3%
14 Martijn Stoker 15 6 3 6 21 B 46,7%
15 Michael Bijkerk 18 7 3 8 24 B 44,4%
16 Kees van der Does 9 4 0 5 12 B 44,4%
17 Bram Capelle 14 6 0 8 18 B 42,9%
18 Harry Kramer 12 2 4 6 10 B 27,8%
19 Jaap Euser 15 3 3 9 12 B 26,7%
20 Gerrit de Jong 12 0 4 8 4 B 11,1%
21 Tijmen Schakel 6 4 0 2 12 B 66,7%
22 Robert Goedegebuur 5 3 1 1 10 B 66,7%
23 Martin Prins 7 4 0 3 12 B 57,1%
24 Henk Springer 8 4 1 3 13 B 54,2%
25 Arie van Heeren 2 1 0 1 3 B 50,0%
26 Hans Koedam 3 1 1 1 4 B 44,4%
27 Rob van Driel 3 1 1 1 4 B 44,4%
28 Wim Rietveld 2 0 1 1 1 B 16,7%
2e Sliedrechts Vakantie Rapid Toernooi – De Havik – Groep 3
Rangschikking na Ronde 18 – 24-8-2017 – Normal ranking.
Pos Naam Prt W R V Score Cat %
1 Luana Mensing 11 8 0 3 24 C 72,7%
2 Arie-Jan van der Toorn 9 4 3 2 15 C 55,6%
3 Peter de Voogd 15 8 0 7 24 C 53,3%
4 Peter Goedegebuur 12 6 1 5 19 C 52,8%
5 Luc Leendertse 15 7 2 6 23 C 51,1%
6 Daniel de Bruin 9 4 1 4 13 C 48,1%
7 Pieter Blokland 15 6 3 6 21 C 46,7%
8 Yisha Chen 15 7 0 8 21 C 46,7%
9 Sami Al-Yasin 9 4 0 5 12 C 44,4%
10 Henri Hartog 15 6 1 8 19 C 42,2%
11 Theo Heukels 18 7 1 10 22 C 40,7%
12 Tim de Waard 15 5 3 7 18 C 40,0%
13 Marcel Klein 10 3 3 4 12 C 40,0%
14 Ben van Bloppoel 18 7 0 11 21 C 38,9%
15 Ger Schraa 12 4 2 6 14 C 38,9%
16 Yuhao Chen 15 5 1 9 16 C 35,6%
17 Gerard van Steenoven 15 4 3 8 15 C 33,3%
18 Johan Gijsen 12 4 0 8 12 C 33,3%
19 Arie vd Starre 10 3 0 7 9 C 30,0%
20 Ferhat Erdogan 18 5 1 12 16 C 29,6%
21 Koos van den Berg 9 2 2 5 8 C 29,6%
22 Ricardo Veen 15 4 0 11 12 C 26,7%
23 Mark van Hulst 16 3 3 10 13 C 25,0%
24 Robin Tenhunen 15 3 2 10 11 C 24,4%
25 Jurrian Groeneveld 13 2 1 10 7 C 17,9%
26 Mark Cauwenbergh 3 2 0 1 6 C 66,7%
27 Christian Verheij 4 2 0 2 6 C 50,0%
28 Henk Barends 3 1 1 1 4 C 44,4%
29 Jochanan Alberts 8 3 0 5 9 C 37,5%
30 Jan Hauwert 6 2 0 4 6 C 33,3%
31 Henrike vd Knijff 3 1 0 2 3 C 33,3%
32 Kelvin Carvalho 3 1 0 2 3 C 33,3%
33 Michiel vd Berg 8 1 1 6 4 C 16,7%
34 Leo Koppelaar 2 0 1 1 1 C 16,7%
35 Jan vd Starre 2 0 0 2 0 C 0,0%

 

Dit bericht is geplaatst in Vakantietoernooi. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord