Vijfde team wint eerste veldslag in Capelle

De invalsoldaat sloeg toe

Capelle a/d IJssel – Afgelopen vrijdag 29 september speelde Sliedrecht 5 de eerste RSB-wedstrijd van Schaakvereniging Sliedrecht. Het inmiddels beruchte ‘Gele Leger’ trok ten strijde tegen CSV 5 in Capelle a/d IJssel. Een nieuw opgezet jeugdteam en een leuke tegenstander om tegen te spelen.

Op de transfermarkt gebeurde in de zomerperiode ook weer het nodigde! Kopman Jurgen de Haan vertrok naar de elitetroepen van Sliedrecht 3, maar met Martin Prins werd direct een nieuwe kapitein aangetrokken. Henri Hartog kwam dit seizoen niet door de medische keuring en wordt vervangen door sergeant in opleiding Luc Leendertse.

Helaas moest Koos van den Berg de eerste veldslag missen, dus werd interim luitenant Marcel Klein ingehuurd. Generaal Stoker vroeg op de heenreis richting het front nog duidelijk aan Klein of zijn geografische kennis up-to-date was, of dat rekruut Van Steenoven de weg met zijn kompas moest wijzen. Volgens de ervaren luitenant was dit niet noodzakelijk, maar dit resulteerde in het feit dat de pantserwagen rond de klok van 8 aan het verkeerde front stond! Vervolgens moest hij via een afgelegen munitiedepot nog wat geteste ‘nieuwe’ handgranaten halen en uiterlijk kwam de pantserwagen iets later dan gepland aan bij het front.

Nog voordat de eerste schoten waren gelost, werd duidelijk dat de tegenpartij geen enkel middel schuwt om de strijd te winnen. Psychologische oorlogsvoering van de bovenste plank werd gebruikt om het Gele Leger uit zijn concentratie te halen. Het bewijs is vastgelegd op de gevoelige plaat, ziet u het verschil?

Zoek de verschillen?

Deze praktijken verwacht je eerder in de voetbalkleedkamer. Gelukkig is het team recent glansrijk geslaagd voor de mentale weerbaarheidstraining, waardoor deze plaagstoot werd omgezet in extra motivatie.

Michiel moet nog in vorm komen

Eenmaal gestart behaalde interim luitenant Klein al snel een voordeel door een paard van de tegenstander zonder verlies te verschalken. Aan de achterkant van het front had rekruut Luc een start volgens het aanvalsplan uit het boekje, terwijl Michiel na 1 ‘schot’ al afweek van het besproken plan. Rekruut Daniël had duidelijke orders gehad van Generaal Van Rekom en opende prima.

In de achterste linie werd de eerste definitieve overwinning behaald! Tim de Waard speelde een solide en rustige partij en maakte gebruik van het optimistische offer van zijn opponent. Luana had een sterke tegenstander die naast het front als teamleider ook nadrukkelijk aanwezig was. De scherpte bij Luana was minder dan gebruikelijk en daarom speelde ze een moeilijke partij.

Inmiddels had interim luitenant Klein een aanval met grof geschut ingezet, hetgeen resulteerde in capitulatie van zijn tegenstander. Op de borden van Martin en Gerard was de strijd in evenwicht, terwijl Daniël en Luc de eerste veldslagen hadden gewonnen. Op de borden van Michiel en Luana maakte de hospik overuren en leek het Gele Leger de slag te gaan verliezen. Ondanks de 0-2 voorsprong was de oorlog nog in volle gang!

De tegenstander sloeg hard terug op het terrein van de ervaren korporaal Van den Berg. Michiel had een slechte dag en had geen antwoord op al dit geweld. Toen hij ook nog zijn laatste vooruitgeschoven cavalerist verloor, was de strijd eigenlijk al gestreden. Michiel had zijn witte vlag echter niet bij zich en voelde er niets voor om als krijgsgevangene te eindigen. Met als resultaat dat zijn koning een droevig einde niet meer kon ontlopen.

Luc debuteerde met winst

De legerleiding werd daarna gerustgesteld door twee berichten vanuit de commandopost. Allereerst werd bevestigd dat Luc Leendertse het front, na zijn eerste veldslag als onderdeel van het Gele Leger, als overwinnaar had verlaten. Na een partij uit het boekje, waarin de tegenstander geen enkele kans heeft gehad liet hij zijn eerste punt noteren!

Tevens had Daniël na een stakend vuren van 30 minuten een aanval van enorme omvang uitgevoerd. De verliezen die zijn opponent hier leed waren niet te overzien! Dit leverde ook direct het eerste punt op van De Bruin die gaat proberen de topscore van commando De Haan van vorig jaar te evenaren. Met een 1-4 tussenstand was de helft van het gewenste resultaat bereikt.

Kapitein Prins manoeuvreerde geduldig met zijn strijdkrachten. Toen hij het vijandelijke kamp binnen wist te dringen, leek het een kwestie van tijd totdat hij alle troepen zou overmeesteren. Zijn tegenstander begon een wanhoopsoffensief en wist Martin dusdanig te verwarren, dat hij het vredesverdrag tekende. Dat was het winnende halfje, waarmee de eerste overwinning van het seizoen een feit was.

Luana had het lastig maar won wel

Luana gaf een vervolg aan de matige start en leek op een nul af te stevenen. In haar orders stond niets over opgeven, dus ze bleef moedig doorvechten en hoop houden op een goede afloop. Net op het moment dat haar tegenstander het af dacht te maken, sprong de laatste verstopte guerrillastrijder uit de bosjes om de raadsheer te kidnappen. Zonder advies van deze meneer, waren de vijandelijke troepen stuurloos. Na enkele sterke zetten werden de vechtlust en het doorzettingsvermogen van Luana zelfs nog beloond met een vol punt!

Rekruut Van Steenoven was vooraf geïnstrueerd om de aanval rustig op te zetten en indien nodig op zijn handen te gaan zitten. Hij nam zijn taak erg serieus en was als laatste nog op het strijdtoneel te vinden. Om hem een hart onder de riem te steken, had interim luitenant Klein iets bedacht. Recent heeft hij een drilcursus in Frankrijk gevolgd, waar hij onder andere de kunst van motivationeel leiderschap onder de knie heeft gekregen. Zijn kennis paste hij toe door samen met zijn strijdmakkers ‘de wave’ uit te voeren. Een dergelijk fenomeen is nooit eerder waargenomen in de schaaksport. En het had effect, want Gerard wist meerdere malen uit verloren (en gewonnen) stelling terug te komen naar een gelijke stand. Vredelievend als hij is, bepaalde hij de eindstand dan ook op 2-6.

Gerard zat lang op zijn handen

Gezien het krachtsverschil is de eindstand enigszins geflatteerd, maar de overwinning wel terecht. Op donderdag 26 oktober staat de volgende wedstrijd op het programma. In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt nu thuis aangetreden tegen SOF / DZP 3. De generaals Stoker en Van Rekom gaan de troepen voorbereiden op de naar verwachting heftige strijd. Duidelijk is dat korporaal Michiel een straftraining niet kan ontlopen. Hij wordt aanstaande donderdag verwacht op de clubavond voor verdere instructies.

CSV 5                    1271 Sliedrecht 5 1330 2 6
1. Tim Tian 1450 Martin Prins 1442 ½ ½
2. Marco Tjepkema 1537 Luana Mensing 1344 0 1
3. Jonathan Meijers 1317 Marcel Klein 1345 0 1
4. Björn Hartog 1245 Michiel van den Berg 1333 1 0
5. Daan de Jong 1474 Gerard van Steenoven 1320 ½ ½
6. Hans Hsiao 911 Daniël de Bruin 1236 0 1
7. Menno Stigter 966 Luc Leendertse 0 1
8. Marcel de Bruin Tim de Waard 1292 0 1

 

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 5. Bookmark de permalink.

Geef een reactie