Gele Leger wint ook tweede veldslag

Het Gele Leger aan de start

SLIEDRECHT – Donderdag 26 oktober speelde het Gele Leger de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. De tegenstander was SOF/DZP 3 met een aantal bekende gezichten. Het werd een sportieve en spannende wedstrijd.

Iets later dan gebruikelijk begon de wedstrijd. Het Gele Leger kampte namelijk met personele problemen. Michiel vd Berg zat samen met zijn auto in de ziekenboeg en ook Gerard van Steenoven was verhinderd. Last-minute werden twee top-invallers geregeld in de persoon van Henri Hartog en Marcel Klein.

Luana sloeg hard toe

De eerste beslissing viel iets na 9 uur. Luana Mensing speelde een sterke partij op bord 2. Ze trok ten strijde op de koningsvleugel en wist daar een stuk op te veroveren. Haar tegenstander kreeg daarna geen enkele kans meer. Met deze overwinning behoudt ze haar 100% score!

De bijna jarige Philippe won fraai

De tweede beslissing viel op bord 7, waar Luc Leendertse voortvarend van start was gegaan. Tegenstander Philippe maakte een fout in het middenspel, wat hem flink wat materiaal kostte. Dat hij niet voor één gat te vangen is, liet hij daarna zien. Met zijn overgebleven stukken ging hij op zoek naar de zwarte koning. Helaas voor Luc was er geen ontsnappen meer aan. Hiermee werd de stand weer gelijk getrokken: 1-1.

De volgende beslissing liet even op zich wachten. Invaller Henri Hartog speelde een agressieve opening met zwart en compliceert de boel met een loperoffer op f2. Als de kruitdampen zijn opgetrokken staat Henri een stuk voor. Zijn tegenstander sputtert flink tegen, maar door af te wikkelen naar een gewonnen eindspel is het snel voorbij. 2-1 voor!

Daniël won opnieuw

Daniël de Bruin ging op bord 6 op jacht naar zijn tweede externe overwinning in het 5e team. Met wit speelde hij een rustige opening. Zijn tegenstander bracht een gemene truc in de stelling en wist daarmee een stuk te winnen. Daniël rechtte zijn rug en zette zijn tegenstander onder druk. Die had zijn koning nog in het midden staan en kreeg hem daar niet weg. De Bruin maakte hier optimaal gebruik van en wist zelfs het volle punt mee te pakken. Ook hij staat nog op 100%!

Op bord 5 speelde invaller Marcel Klein zijn tweede partij voor het vijfde. Hij kwam aardig uit de opening en wist zijn stelling uit te bouwen naar een toreneindspel met een pion meer. Ook hier bleek weer dat toreneindspelen bijna altijd remise zijn, want Marcel kwam niet verder. Prima invalbeurt en daarmee komt het team op matchpoint: 3,5-1,5 voor.

De tegenstander van Koos van de Berg bracht de spanning terug in de wedstrijd. De partij ging lange tijd gelijk op. Koos verbruikte meer tijd en bood daarom remise aan. Zijn opponent speelde verder en Koos zag zijn stelling met de minuut verslechteren. De combinatie van de druk op zijn stelling en de tijdsdruk op de klok werd hem fataal. Jammer, maar wel goed gevochten.

Tim won sterk in het eindspel

Ondertussen was Tim de Waard op bord 8 in een gelijk eindspel beland. Het leek remise te gaan worden, maar daar dacht Tim anders over. Op slinkse wijze liet hij zijn tegenstander een vergiftigde pion slaan, waarna hij de loper kon opsluiten. Dit voordeel gaf hij niet meer uit handen en daarmee was de tweede overwinning op rij binnen!

Alleen Martin Prins was nu nog bezig. Op bord 1 speelde hij een leuke partij tegen Mark Lagendijk. Hij sloeg met zijn zwarte dame een pion op b2, waarna het erg ingewikkeld werd. Lagendijk wint een stuk, maar kan daardoor tijdelijk niet meer rokeren. Martin snoept wat pionnen mee en heeft 4 pionnen voor het stuk. Het ziet er goed uit, totdat hij zijn gele shirt uitdoet. Het was inderdaad erg warm in de speelzaal, maar zonder geel shirt spelen brengt ongeluk! Kort daarna verliest hij een kwaliteit. Daarna knokt hij zich weer terug in de wedstrijd en krijgt hij hoop op meer dan een nul. Helaas voor hem slaat de vermoeidheid toe en ziet hij een paardvork over het hoofd. Het is nog niet zijn seizoen, maar er zijn nog drie wedstrijden om revanche te nemen.

Met de nipte 4,5 – 3,5 overwinning staat het Gele Leger nu op de tweede plaats in de 4e klasse A: een droomstart! Luana, Daniël en Tim staan zelfs in de top-10 topscorerslijst. Op 17 november staat de volgende uitwedstrijd gepland. Dan spelen we tegen de huidige nummer één: Barendrecht/IJsselmonde 4. Het belooft een zware strijd te worden, maar wel een die we vol vertrouwen tegemoet zien.

Sliedrecht 5 1338 SOF/DZP 3 1323
1. Martin Prins 1442 Mark Lagendijk 1572 0 1
2. Luana Mensing 1344 Gerard van der Velde 1415 1 0
3. Henri Hartog 1433 Frans Melaard 1387 1 0
4. Koos van den Berg 1272 Hans Becker 1321 0 1
5. Marcel Klein 1345 Jos Bosch 1299 ½ ½
6. Daniël de Bruin 1236 Wim Tieleman 1278 1 0
7. Luc Leendertse Philippe van Waardenburg 1210 0 1
8. Tim de Waard 1292 Piet Schilder 1101 1 0

Klik hier voor het leuke verslag van de tegenstander.

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 5. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord