Sliedrecht 4 onderuit in Waddinxveen

Debutante Luana kon het niet bolwerken…

WADDINXVEEN – Wat een verjaardagscadeau voor El Presidente had moeten worden, is uitgelopen op een zware nederlaag. In de tweede ronde van de RSB-competitie speelde Sliedrecht 4 in Waddinxveen tegen het op papier veel sterkere WSV 1.

Op bord 2 werd een vlugge nederlaag geleden door Frank Stoute die zich vergreep aan een pion met stukverlies tot gevolg. Frank schudde de tegenstander (1853) direct de hand en keerde huiswaarts.

Peter Vis op bord 7 was als tweede klaar na een evenwichtige partij. Remise was het logische resultaat tegen de speler van een iets sterker kaliber (1702). De meest spraakmakende partij van de avond werd gespeeld door Yaro van Beest op bord 3. Vanaf het begin zat de opportunistisch spelende Yaro goed in de partij, kwam een kwaliteit voor en liet de koning van de tegenstander (1656) goed kou vatten. De winst leek een kwestie van tijd te zijn, maar door een venijnige zet van de tegenstander verloor Yaro een toren en daarmee de partij. Het zag er ineens een stuk minder florissant uit op en achter de borden.

Op bord 8 speelde Luana Mensing in de plaats van de afgemelde André van Dieën. Luana speelt intern en extern een goed seizoen en verdiende een kans. Haar partij ging lange tijd gelijk op. Ze gebruikte haar tijd goed, maar kon het desondanks niet bolwerken toen haar verlaten koning ten prooi viel aan de stukken van de tegenstander (1646).

We stonden inmiddels 3,5 – 0,5 achter. Een weinig hoopgevende stand.

Henk en Yaro overdenken de ingeleverde kwaliteit

Op de resterende 4 borden werd verbeten doorgevochten. Henk Prins op bord 4 kwam een kwaliteit voor, leverde deze weer in en speelde een verkeerde tussenzet waarna zijn tegenstander (1749) opgelucht mocht zijn met de behaalde remise. De volgende remise verscheen op bord 5, waar Jaap Euser en zijn tegenstander (1739) van twee kanten tegen een dichte stelling aankeken. Op bord 6 speelde Sami al Yassin een sterke partij tegen een opponent (1827) die de herdersmat uitprobeerde. In het latere spel kwam Sami tijd en kwaliteit voor. Het uitspelen bleek geen eenvoudige klus. De tegenstander kreeg zelfs een materiaalvoorsprong, maar raakte verwikkeld in tijdnood en berustte daarom in remise. Kopman Kees van der Does was inmiddels ook in het verre eindspel aanbeland. Al lange tijd had zijn tegenstander (1731) een pionnetje meer. Er verdwenen steeds meer stukken van het bord, zodat het pionnetje achterstand steeds beter gevoeld werd door Kees. Met ieder een koning en 1 à 2 pionnen op het bord, kon de tegenstander de winst naar zijn hand zetten door tempodwang.

Eindstand: 6-2 verloren. Wat zou El Presidente hiervan vinden? Niets meegebracht voor zijn verjaardag… Gelukkig speelt Sliedrecht 4 op 30 november thuis tegen Overschie 3. Misschien moet El Presidente zijn verjaardagscadeautje dan maar zelf pakken…

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 4. Bookmark de permalink.

Geef een reactie