Vierde team rijdt scheve schaats

Sami kende een snel openingsrondje

SLIEDRECHT – Het handhaven in de tweede klasse van de Rotterdamse Schaakbond moest voor het vierde team van Schaakvereniging Sliedrecht gerealiseerd worden in de streekderby tegen Dordrecht 5. “Piek op tijd” klonk het niet alleen in Pyeongchang. Na een spannende wedstrijd met kansen op en neer gingen de Dordtenaren er uiteindelijk met een nipte 3,5-4,5 overwinning vandoor. Dat betekent dat alle seinen voor Sliedrecht 4 nu op rood staan. In de komende 2 wedstrijden zal er niet opnieuw in een wak moeten worden gereden om degradatie te voorkomen.Het vierde team begon na het startschot sterk. De ‘rondetijden’ waren de eerste zetten uitstekend en dat leverde Sami Al-yasin al snel groot voordeel op. De Sliedrechtse bord-8-speler wist als Kjeld Nuis dan ook met overmacht de eerste Olympische afstand te winnen.

Kopman Frank remiseerde natuurlijk

Deze geruststellende voorsprong werd geconsolideerd door kopman Frank Stoute, die na een lastig openingsrondje, zich via een sterke slotronde naar remise knokte.

Ook Peter Vis, die heel lang heel goed leek te rijden, zag zijn rondetijden vervlakken, zodat ook hier de vrede werd getekend.

André van Dieën reed al snel een scheve schaats en kon zijn achterstand niet meer goed maken. Zijn smoes achteraf dat zijn klapschaats verkeerd zat, waardoor hij een bocht miste, deed het alleen aan de bar goed.

Henk Prins won fraai

Henk Prins gaf Sliedrecht 4 weer hoop op een gouden medaille, door moeizaam maar uiteindelijk terecht te winnen. Het krabbelschaats van zijn tegenstander werd in het verre eindspel vakkundig afgestraft.

Vervolgens ging het mis op de baan van Yaro van Beest. Hij had solide een voordeeltje opgebouwd en net nadat de toeschouwers verwachtten dat hij de genadeklap zou uitdelen ging het mis en belandde Van Beest in de boarding.

Bij een 3-3 stand leek een gelijkspel de meest logische uitslag. Zeker omdat Jaap Euser en Kees van der Does zeker niet minder stonden. Teamleider Euser zag echter geen winnend strijdplan en nam genoegen met een remise onder het motto “Beter een halve schaats…”.

Alle aandacht ging vervolgens uit naar Kees “Sven” van der Does. Zou hij goud halen of niet? In de tijdnood van de tegenstander zag het er afhankelijk goed uit, maar na een paar mindere rondes gaf “Sven” er de brui aan en gaf pardoes een toren en de partij weg.

Zo gingen de Dordtenaren er met de volle buit vandoor, de teleurgestelde Oranjeploeg achter latend. Het vierde team zal nu in de achtervolging moeten en gezien de resultaten daarvan de afgelopen Olympische Spelen hebben de Sliedrechters daar nog alle vertrouwen in. Of niet soms?

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 4. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord