Sliedrecht 3 glorieus kampioen!

Het derde viert de overwinning en het kampioenschap

MOORDRECHT –  Het 3e team van Schaakvereniging Sliedrecht is kampioen geworden in klasse 2b van de RSB competitie.  Door de overwinning op het 2e team van Schaakvereniging de IJssel uit en in Moordrecht, is het team niet meer in te halen door de stevige concurrentie van Dordrecht, Erasmus en de Pionier.  Een mooi teamprestatie die extra glans kreeg door de overwinning van 6-2.

Vooraf was al lang uitgekeken naar deze wedstrijd.  In de vorige ronde was het team van Fianchetto 2 nog een lastige horde om te nemen, maar de vooruitzichten waren goed.  De IJssel stond stijf onderaan en het moest raar lopen als dit mis wilde gaan.  Maar toch…. Het blijft schaken en ook onze spelers zijn niet van staal

Aan de start inclusief kopman Floris

Vol vertrouwen werd dus ook de reis naar Moordrecht ingezet.  Vooraf waren er nog wel wat zorgen.  Slager Floris Verweij was de afgelopen week door de kaakchirurg even stevig vastgepakt.  Dit leidde niet alleen tot het verlies van 4 verstandskiezen, maar ook tot de nodige bloeduitstortingen.  In plaats van Magnus Carlsen leek hij nu wel op een gehavende rugbyspeler die tot het uiterste gaat om de winst te bereiken.  Gelukkig was hij er al wel bij, al was het wel afwachten of het verlies van de verstandskiezen niet had geleid tot het verlies van ELO punten.

Historicus Kees dook even in de geschiedenis

Onderweg naar Moordrecht was het uiteraard onze historicus professor Kees Wessels die probeerde te duiden hoe het ook al weer zat met de Moren.  Niet dat de naam Moordrecht daar vandaan komt, want iedereen weet natuurlijk dat dit van het woord moeras komt. Die Moren zijn in ieder geval hier nooit geweest.  Maar dat houdt niet in dat in de geschiedenis Moordrecht altijd een rustig en vredelievend plaatsje is geweest.  Natuurlijk lijkt dat wel zo als je Moordrecht binnenkomt.  Het enige gevaar lijkt te komen van de legio bomen die er langs de kant van de weg staan, klaar om auto’s op te vangen die een stuurfoutje maken.  Op maandagavond leek de enige bron van drukte te zijn in gebouw ‘De Zespunt”.  Het was helaas niet alleen het schaken wat daar voor drukte zorgde, maar ook veel mensen die kwamen condoleren in het naastgelegen rouwcentrum.

Maar goed, terug naar het vredelievend karakter.  Dat was rond 1490 wel anders.  Want toen vond in de Moordrechtse venen een bloedige veldslag plaats tussen de Hoeken en Kabeljauwen. Op de plaats waar nu het ‘Abraham Kroesgemaal’ staat, sneuvelden en verdronken ca. 550 soldaten.  Wat heeft dat te maken met de schaakwedstrijd die op het programma stond?  Wellicht niet veel, maar aan de andere kant, het Sliedrechtse team was tot op het bot gemotiveerd om hier te winnen, tegen elke prijs.

Wat ook mooi was, dat bijna iedereen op tijd was.  Het is wel eens voorgekomen dat er enkele spelers echt nog niet waren, maar nu was groentenman Willem Kuiper zelfs op tijd en bankier Pieter Pons alleen maar “fashionable late”.  Beleidsmedewerker Joost Stoker had zelfs zijn middagslaapje niet genomen, zodat hij nog vroeger vanuit zijn werk naar Moordrecht kon komen en zo alvast als een verkenner de plaats kon verkennen op boobytraps, bermbommen en ander wapentuig.  Zo wisten we alle klippen te omzeilen en kon de wedstrijd beginnen.

De strijd op de borden was nog maar net begonnen toen de bussen met supporters binnenstroomden.  Veel clubgenoten wilden natuurlijk het succes meevieren en waren in groten getale naar Moordrecht gekomen.

Aanstormende bruidegom Martijn gaf het goede voorbeeld

Dat gaf Chocolatier Martijn Stoker extra vleugels.  Met spoed ontmantelde hij de stelling van de tegenstander en wist rond half 10 het eerste punt bij te schrijven.  Een mooi begin en een mooie overwinning, waarvoor geen dubbele torenoffers nodig waren deze keer. Daarna duurde het wel even voordat het tweede punt binnenkwam.  Historicus Kees Wessels leek minder te staan, maar doordat zijn tegenstander de goede voorzettingen niet vond, gaf onze professor geen krimp en counterde vervolgens in alle rust naar de overwinning.  Op bord 1 van de tegenstander van Rugbyspeler Floris zo onder de indruk van de bloeduitstortingen, dan hij remise aanbood.  Gezien de stand op de andere borden werd dit graag aangenomen.

Topscorer Jan Sulman won opnieuw

Herr Doctor Jan Sulman speelde op bord 8 en onze pastoor kon vanavond topscorer van het team worden.  Die taak ging pastoor Sulman goed af.  Hij koos niet de makkelijkste weg, maar met 2 pionnen extra wist hij uiteindelijk te winnen en zo met 5,5 uit 6 een uitstekend seizoen te draaien.  Wie had dat aan het begin van het seizoen kunnen denken en hopen!

Op dat moment was het ook over op het bord bij beroepsstudent Jurgen de Haan.  Hij had een mooie aanval (waarbij later in de analyse het winstplan snel gevonden werd) maar deze sloeg niet door, waardoor een remisestelling ontstond.  Ondanks het feit dat de heren nog een beetje heen en weer schoven, was remise toen de meest logische uitslag.  4-1 dus.  Nog een half puntje!

Dat (hele) punt werd genoteerd voor groenteboer Willem Kuiper. Deze keer zonder bananen, maar wel zo scherp als een mes, wist hij een mooie aanval op te bouwen en liet uiteindelijk zijn tegenstander geen kans.  De overwinning was binnen en de tap ging open!  Dat onze huisbankier Pieter Pons zijn koning om moest leggen was een kleine tegenvaller.  Pieter speelde geen slechte opening, zette zijn stukken logisch neer, maar kwam toen tot de conclusie dat de tegenstander zijn stukken nog beter had neergezet.

Ambtenaar Joost won keurig

Tot slot dus mineur Joost Stoker.  Ook hij kende een uitstekend slot van het seizoen en wist in de langste partij van de avond uiteindelijk ook het punt binnen te slepen.  Een mooie 6-2 overwinning dus, die met het team en de toegestroomde supporters werd gevierd, maar ja….. het is wel maandagavond.  Dus voordat de hekken rondom Moordrecht dicht gingen togen de Sliedrechters weer huiswaarts.  De huldiging wordt op de eigen clubavond gedaan.

Een mooie overwinning en een mooi seizoen met een mooi einde!  Kampioen!

Klik hier voor het verslag van De IJssel 2.

Alle rangen en standen: Klik hier

De kampioenen en de supoporters

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 3, Senioren. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord