Sliedrecht 1 eervol ten onder tegen Messemaker in Hoofdklasse RSB

Pieter Pons speelde als eerste een mooie remise

SLIEDRECHT – In de eerste ronde van de RSB hoofdklasse heeft Sliedrecht 1 (of was het nu 3?) een nipte nederlaag gelegen tegen het sterke Messemaker 1847 uit Gouda. Met 6 remises en 2 verliespartijen heeft het team maximaal gepresteerd tegen een team waarin veel basisspelers van het KNSB team uit de tweede klasse spelen.  De punten zullen tegen andere teams gehaald moeten worden.

Tobias Dekker, nieuw in het team

Joost Stoker zat al vroeg in de denktank

Willem Kuiper, strijdend naar een remise

We horen de oplettende lezer denken: “Huh?  Klopt dit allemaal wel?” Die vraag kunnen we in ieder geval bevestigend beantwoorden. Het klopt allemaal. We leggen het even uit:  Sliedrecht 3 werd afgelopen jaar kampioen in de 2klasse RSB en mocht daarom promoveren naar de 1klasse RSB. Maar goed, dit jaar zijn de KNSB en de RSB competitie compleet gescheiden en is er dus binnen de KNSB zelfs al een 4e, 5en 6klasse.  Iedereen kan zich daar nu voor inschrijven.  Dit is met ingang van het nieuwe seizoen.  Even terug naar het eind van het vorig seizoen. Sliedrecht 2 speelde toen voor het eerst KNSB competitie in de 3Klasse.  Helaas werd er gedegradeerd.  In de oude situatie was dit dus naar de RSB Promotieklasse (die met ingang van dit seizoen dus Hoofdklasse heet).  Sliedrecht 2 heeft er echter voor gekozen om te degraderen naar de 4klasse KNSB. Dit kon met ingang van het afgelopen seizoen. Echter de degradatieplek naar de RSB competitie (die nu gescheiden is van de KNSB competitie) lag er ook nog. Dus had Sliedrecht 3 (die nu voor de RSB weer Sliedrecht 1 heet) het recht om die plek in de Hoofdklasse in te nemen.  In plaats van de plek in de 1klasse. En in  overleg met het team hebben we dit gedaan.  Simpel toch?  Bijna net zo simpel als de zomer- en wintertijd discussie, waar in de zomer de klok een uur achteruit…….. (eh of is het vooruit?) gaat.  We zijn blij dat de Europese commissie zich met die belangrijke zaken bezig kan houden en daar iets over de lidstaten wil uitstorten. Blijkbaar zijn er geen belangrijkere zaken te regelen in Brussel.  Dit moet toch een vertrouwenwekkend gevoel uitstralen.

Maar goed, we wijken af. Daar gaat het hier niet over.  Het gaat over de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen van Sliedrecht 3…… eh Sliedrecht 1 (van de RSB) in de promotie…. eh Hoofdklasse van de RSB.  Dit jaar zelfs met 10 teams en 4 degradatieplaatsen. Lekker is dat.  Zeker als diverse verenigingen het besluit hebben genomen om spelers zowel in de KNSB als in de RSB competitie te laten uitkomen.   Dat gaat ijzersterke tegenstand betekenen.  Er zullen nog wel wat niveauverschillen de eerste jaren zichtbaar zijn in deze competitie.  We gaan het dit jaar meemaken.

Jurgen, na 3 uur met de trein vanuit Assen een mooi resultaat

De teamleider heeft het afgelopen zomerseizoen stevig moeten bouwen aan het team.  Hij zag allereerst Floris Verweij overstappen naar Sliedrecht 1 (ja….. de KNSB variant dus). Nu hij op zaterdag geen gehaktballen meer hoeft te draaien, neemt hij gelijk de gelegenheid te baat om eindelijk KNSB te gaan spelen.  De tweede die het team heeft verlaten is Kees Wessels.  Hem maakte het niet uit waar hij ging spelen, en werd in het 2team van de KNSB een beroep op hem gedaan.  Dat zorgde natuurlijk wel voor een gat in het team, maar dat werd gelukkig weer snel opgevangen.  2 zwaargewichten gaan de Hoofdklasse RSB in.  Wij hadden natuurlijk al de ervaring van Joost Stoker, ex-eerste teamspeler en oud OKD winnaar, maar het wordt nog beter, want wij voegen dit seizoen 2 andere ex-eerste teamspelers toe aan (en daarnaast ook een oud-OKD winnaar en de huidige OKD winnaar) namelijk Peter van den Bergh en Tobias Dekker.  Voor Joost een hele opluchting dat meerdere spelers uit het 1edeze weg hebben gekozen.  Joost was een echte “early adopter” en natuurlijk verwacht je dat als er 1 schaap over de dam is, dat er meer volgen, maar tussen “schaap” Joost en Peter / Tobias zaten toch aardig wat jaren.  Maar zo is het team compleet, en inmiddels vormt zich een heel leger van KNSB spelers op de reservebank, klaar om in te vallen (en aan te vallen) als het nodig is.  Zo geldt ook voor Joost: goed voorbeeld, doet goed volgen.

Aan de start

Maar toen begon het toch echt.  De eerste wedstrijd van Sliedrecht in de nieuwe hoofdklasse van de RSB.  De tegenstander van de eerste ronde was Messemaker uit Gouda.  De teamleider (en playing captain) van het team kennen we goed.  Arjan van der Leij.  Huh, horen we u opnieuw denken.  Maar die speelt toch bij Sliedrecht 1 in de KNSB competitie?  Of is dit een andere?  Nee, het is geen andere en ja, hij speelt in ons vlaggenschip in de KNSB competitie.  Maar daarnaast is hij teamleider van Messemaker 1 in de RSB competitie en daar speelt hij nu ook mee.  Tegen Sliedrecht dus.  We kunnen ons voorstellen dat de meeste lezers nu echt de draad zijn kwijtgeraakt, dus om die draad even weer op te pakken:  Sliedrecht 1 (RSB) speelt de eerste ronde tegen Messemaker 1 (RSB) en we vergeten even alle KNSB perikelen.  Ware het niet dat wij bij Messemaker ook een aantal kanonnen in de opstelling zien staan, die ook gewoon KNSB spelen. Pfff waar halen al die mensen de tijd vandaan. Of zouden ze intern niet meespelen?  Vragen, vragen, vragen, maar nog geen antwoorden.

Martijn heeft wat moeite om zijn ogen op het bord gericht te houden, maar pakte wel een mooie remise

Laten we dan maar eens op de borden gaan kijken.  Dan kijken we allereerst naar het team van Messemaker.  De meeste spelers van dit team spelen namelijk ook in de KNSB.  Voor een deel tweede klasse en een deel derde klasse.  Ons team bestaat uit spelers die voor een groot deel vorig jaar kampioen werden in de tweede klasse van de RSB.  Een enorm ratingoverwicht dus voor de tegenstander.  De onzen lieten zich echter niet imponeren door al dit geweld en speelden een mooie wedstrijd.  Rond 10 uur was er zowaar het eerste lichtpuntje.  Pieter Pons kreeg een remise-aanbod in een gecompliceerde stelling, waar hij zelf ook niet goed raad mee wist. Het eerste halfje was binnen en een mooi resultaat voor Pieter.  Ook Martijn Stoker sleepte dit resultaat uit het vuur.  Tegen een veel sterkere tegenstander stond hij helemaal niet slecht en wist de stelling goed gesloten te houden. 1-1 dus al na 2,5 uur spelen.  Maar de eerste donkere wolken pakten zich samen rond de Havik, want “vijand voor 1 avond”  Arjan van der Leij bouwde langzaam een winnende stelling op tegen Joost Stoker.  Daarentegen stond Jan Sulman op bord 8 echt wel goed en was op de andere borden niet zoveel aan de hand.

Kopman Peter van den Bergh boekt een mooi resultaat

Inmiddels stroomden nieuwe remises binnen.  Kopman Peter van den Bergh speelde tegen Peter Ypma.  Wij horen u denken?  Peter Ypma?  Was hij er zelfs bij?  Inderdaad, zelfs Peter was afgereisd naar Sliedrecht om met zijn eigen ogen eens te kijken wat er allemaal in Sliedrecht gebeurde en speelde dus op bord 1 mee.  Beide Peters maakten er een mooi gevecht van, waarbij onze Peter de morele winnaar werd door de andere Peter op remise te houden

Jan Sulman speelde een uitstekende partij!

Inmiddels was duidelijk dat Jan Sulman op bord 8 wel een klein voordeel had, maar dat remise vandaag het hoogst haalbare was.  De tegenstander nam dit direct aan, maar weer opnieuw een mooi resultaat voor Jan.  Inmiddels was de stand dus 2-2.  Joost moest uiteindelijk capituleren en de winst aan Arjan laten.  2-3 dus en gezien de stand op de borden een moeilijk te overbruggen achterstand.  Willem Kuiper en Jurgen de Haan trokken nog even ten strijde om de stelling van hun tegenstander omver te blazen, maar voor een ultieme winstpoging zaten die stellingen te dicht.  Zeker met in het achterhoofd dat Tobias zat te knokken om remise binnen te slepen.  Uiteindelijk pakten ook Willem en Jurgen remise en moest Tobias in het verre eindspel toch nog capituleren.  Een 3-5 nederlaag dus, maar gezien de sterkte van de tegenstander toch een uitstekende prestatie.

Het gaat een lastig jaar worden, maar wel met veel mooie wedstrijden.  De sfeer is goed en dat houden we zo.  Op deze manier gaat ons RSB hoofdklasse team zeker nog punten pakken.

Voor de uitslagen:  Klik hier

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 3. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Sliedrecht 1 eervol ten onder tegen Messemaker in Hoofdklasse RSB

  1. Pingback: Goed begin voor Messemaker in hoofdklasse RSB – Schaakclub Messemaker 1847

Geef een antwoord