Vierde team start sterk in RSB-competitie

Sliedrecht op zoek naar de winst

KRIMPEN AD IJSSEL – In de eerste ronde van de RSB-competitie heeft het tweede team (voorheen vierde) goede zaken gedaan in en tegen Krimpen aan den IJssel. Het op papier sterkere Krimpen 2 werd met 5-3 verslagen.

Het duo Henk Prins en Henk van der Hoek was een week eerder al afgereisd naar Krimpen om vast wat voorverkenningen te doen en tevens een partij vooruit te spelen. Dat resulteerde in een 1-1 tussenstand. Henk Prins won en andere Henk verloor (naar verluidt kwam Krimpen daar goed mee weg). Kortom, de kansen waren nog gelijk.

Een week later rustte er nog een pittige opgave op de rest van het team. Frank Stoute, Bert Dobber en Luana Mensing zouden op eigen gelegenheid afreizen naar Krimpen. Kees van der Does, Yaro van Beest, Peter Vis en Jaap Euser zouden vanaf het Bonkelaarplein vertrekken. Het scheelde niet veel of er werd zonder kopman Kees gespeeld. Door de wachtenden op het Bonkelaarplein werd even vergeten dat Jaap dit keer niet als speler, maar alleen als captain mee zou gaan. Daardoor werd er te vroeg het sein compleet gegeven, waarna de auto vertrok. Met veel geluk, maar niet geheel toevallig, kwam daar net Kees aangewandeld, zodat hij alsnog op tijd kon instappen.

Aangekomen in Krimpen kwam de pannenkoekenlucht ons al tegemoet. In de sfeervolle locatie Pannenkoe werd even later het startsein gegeven. Al gauw verschenen er allerlei wit-bruine creaties op de zes borden (of waren het pannenkoeken?).

Dobber en Vis; ’t klinkt als een hengelsportvereniging

Peter Vis leek op bord 5 erg goed te staan met een rij pionnen op de diagonaal en een aanval in opbouw op de koningstelling van de tegenstander. Maar toen hij plots een paard cadeau deed aan de tegenstander was niets meer wat het leek.

Op het derde bord speelde Yaro van Beest te vroeg f4 en verloor een belangrijke centrumpion met partijverlies tot gevolg. Maar verliezen tegen een speler die op papier 400 Elo-punten sterker is, zullen we gauw vergeten.

Peter wist ondertussen de achterstand wat weg te werken, door 2 pionnen van de tegenstander op te ruimen. De stelling kon hij vervolgens redelijk controleren, waarna er besloten werd tot remise. Dat was het hoogst haalbare en daarom een prima resultaat.

Luana speelde ijzersterk

Luana Mensing, nieuwe aanwinst in het team, speelde rustig en ijzersterk op bord 8. Haar spel werd gade geslagen door haar eigen trainer Harold, die Krimpen als thuisclub heeft. Dit gaf Luana de nodige extra motivatie om het beste van haar spel te laten zien. Ze drong aan, pareerde, bouwde tijdsvoordeel op en dwong de tegenstander tot overgave. Keurig uitgespeeld!

Tussenstand 2½ – 2½-. Bert Dobber en Frank Stoute hadden inmiddels een ruim tijdvoordeel op de klok. Voor Kees van der Does  gold het tegenovergestelde. We moesten nog 2 punten zien te scoren. Bert kwam een stuk voor, maar moest op zijn hoede blijven. De koning stond er wat kwetsbaar bij en er waren veel open lijnen. Bij Frank stond het bord voller en moest er geanticipeerd worden op een wandelende koning van de tegenstander. Kees had het lastig, maar liet zich niet inpakken.

Frank wist fraai door te breken bij de tegenstander en er was geen houden meer aan. Al gauw kwam de uitgestoken hand over het bord. Dat was alvast 1 punt. Nu Bert of Kees nog. Bij Bert lagen de meeste kansen. Hij hield het hoofd koel en wist de partij met een dubbele aanval definitief te beslechten in zijn voordeel. Goed gespeeld! De winst was binnen! Het leek een herhaling te worden van een jaar geleden, toen Sliedrecht 4 met 4½ – 3½- het sterkere Krimpen versloeg. Maar dit jaar pakte het zelfs nog beter uit, toen de tegenstander van Kees het aangeboden remiseaanbod aanvaardde. 5-3 winst.

De toon is gezet met deze fraaie teamprestatie. We gaan knokken voor een goed vervolg. Donderdag 8 november wacht de thuiswedstrijd tegen Shah Mata 2.

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 4. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Vierde team start sterk in RSB-competitie

  1. Pingback: K2-RSB – Sliedrecht 2 – Schaken in de Krimpenerwaard

Geef een reactie