Sliedrecht 4 doet het opnieuw!

De winnende teamleider Jaap Euser doet verslag….

Kees, de klok en de 12e man

SLIEDRECHT – Meer dan gemotiveerd zijn ze, de spelers van het vierde team van Sliedrecht. Ze beschikken over een enorme drive. Hoe anders was dat nog in het vorige seizoen, toen er te veel tegen zat. Toen het geluk vaak net niet aan de Sliedrechtse kant te vinden was. Toen er spelers verdwaalden in een parkeergarage. Of toen er spelers als verzopen katten een uur te laat op de speellocatie arriveerden… Dat schaakte niet lekker natuurlijk.

Maar nu is alles anders. De tegenslag in het vorige seizoen gaf de kiem voor het nieuwe succes. Sliedrecht 4 is sterker geworden. Niet alleen op papier met toegevoegde spelers als Luana Mensing en Bert Dobber, maar zeker ook mentaal. Het team is van niemand meer onder de indruk. Er zijn reuzendoders geboren. De eerste ronde in de RSB-competitie werd gewonnen van het op papier veel sterkere Krimpen a/d IJssel. En dat was geen incident.

Donderdag 8 november stond de 2e RSB-wedstrijd tegen het sterkere Shah Mata op het programma. Kort na 20.00 werden de klokken ingedrukt. Alle basisspelers van Sliedrecht 4 zaten achter het bord.

De topborden

Op elk bord werd er degelijk spel vertoond. Om 22.15 uur was er nog geen enkele partij beslist. Stand 0-0. Peter voelde zich als een vis in het water tegen de op papier sterkste speler van Shah Mata. Zijn kalme tegenstander had een duidelijk rustgevend en motiverend effect hem. Bert was intussen in het eindspel beland met een pion meer. Yaro was eveneens in het eindspel terechtgekomen, maar dan met een (dubbel)pion minder.

Aanstaand pensionado Frank was als eerste klaar met een veilige remise. Over en weer werd de koningstelling aangevallen, maar zonder grote kansen. Ondertussen voerde Henk Prins op het 1e bord de druk goed op bij zijn tegenstander met een opbouwende aanval op de koningstelling. Yaro probeerde de koning van de tegenstander buiten zijn stelling te houden in de hoop op remise.

Het eerste punt kwam van Bert die na paardruil en torenschaak een pion won, waarna de tegenstander opgaf. Met 2 punten op rij heeft Bert inmiddels bewezen een goede aanwinst te zijn in het team. Ook Peter was inmiddels klaar en bereikte een knappe remise.

Diep in gedachten…

Stand: 2-1

Dat Henk van der Hoek in een verbouwing zit, was ook op het bord te merken. Zijn houten stelling kreeg het flink te verduren. Luana bouwde rustig een mooie aanval op en had een duidelijk overwicht op een bord met veel stukken. Ook Kees had meer overwicht en aanval op bord 2. Maar het kon nog alle kanten op.

Luana en Bert wonnen

Het lukte Yaro gelukkig om de stelling gesloten te houden, waarna besloten werd tot remise. Dat was een mooi resultaat in de gegeven omstandigheden. Ook Luana liet van zich spreken met een mooie aanval van de dame. De tegenstander zag dat de aanval hoe dan ook stukverlies voor hem zou opleveren, begon groen te zien en koos eieren voor zijn geld. Luana noteerde haar 2e winstpartij op rij en staat fier bovenaan in de top 10 van klasse 2C. De stand was intussen 3½ – 1½.

De stand voelde comfortabel, maar dat was schijn. Beide Henken verloren. Henk van der Hoek werd naar achter gedreven, stond achter en moest de koning omleggen. De punten die hij tot nu toe in moest leveren, gaat hij zeker nog terugpakken! Dat is slechts een kwestie van tijd.. Henk Prins speelde sterk, heeft ergens de winst laten liggen en moest uiteindelijk capituleren tegen zijn sterke opponent.

Met een stand van 3½ – 3½ was het razend spannend. Alle opties lagen open. Het was het moment van thriller Kees, de klok, maar ook de kracht van de 12e man die zich om het bord had verzameld. De klok tikte, Kees knokte en de ademhaling van de 12e man stokte. Kees zijn gedachten gingen in een flits van seconden terug naar het vorige seizoen. Toen hij verdwaalde in de parkeergarage, toen hij zo natregende, toen het gewoon niet lekker liep. Maar Kees wilde niet meer verdwalen, wilde niet meer nat gaan. En toen, buiten zinnen, gedreven door een enorme spirit van nieuwe energie, sloeg hij genadeloos toe en sloot het slotspektakelstuk met een prachtige eindstand van 4½ – 3½! Sliedrecht 4 is niet te stoppen!

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 4. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord