A team wordt 3e van Nederland in Meesterklasse A

Het A team schrijft historie voor Schaakvereniging Sliedrecht

Het Sliedrechtse A team heeft de meesterklasse A van dit jaar fantastisch weten af te sluiten met een 3plek. Een prachtige prestatie van dit team!  3e van Nederland in een sterk deelnemersveld is een uitstekende prestatie van het team wat al jaren in de hoogste jeugdklasse voor teams van Nederland speelt.  Marijn den Hartog, William Gijsen, Jorik Klein en Adrian Mensing bezorgen Sliedrecht een historische podiumplaats. Basisspeler Jorik Klein schrijft:

Aan het begin van deze dag stond het Sliedrechtse team ongedeeld op een 2plek, maar er stonden meerdere teams vlak daarachter. Dit gold ook voor de tegenstander van de ochtendronde: Talententeam JSN uit Groningen.

William Gijsen

Beide teams waren in de sterkste opstelling, en het beloofde een spannende strijd te worden. Helaas ging het bij William aan het 2bord al gauw mis. In de opening verloor hij met de zwarte stukken al gauw de controle over de zwarte velden en daarmee zijn stelling. Vanaf dat moment was het een kansloze zaak, en na ongeveer anderhalf uur spelen werd hij al mat gezet. Door deze 1-0 achterstand moesten de andere jongens minimaal 2,5 punt bij elkaar halen om de 2eplek te kunnen verdedigen. Dat leek echter lastig te worden. Jorik had aan het 3bord een gelijke stelling, maar besloot toch maar te gaan forceren op zoek naar de winst, omdat ook Marijn en Adrian geen duidelijke stellingen hadden. Jorik maakte echter een grote fout door een loperoffer te overzien, en even later moest hij capituleren. Een gelijkspel was het maximaal haalbare. Marijn en Adrian vochtten als leeuwen, maar moesten helaas allebei berusten in remise. Hierdoor eindigde de wedstrijd in een 3-1 nederlaag voor het Sliedrechtse team. Het team zakte hierdoor gelijk naar een vierde plaats, en het podium leek uit zicht.

Marijn den Hartog

Adrian Mensing

In de middagronde moest er gewonnen worden om nog een beetje hoop te houden op een podiumplaats, echter had het team dit niet zelf meer in de hand.
Deze ronde werd er gespeeld tegen KC Chesscool A2. William kwam met de witte stukken al na de opening in een vaste stelling terecht, waarin beide spelers niks konden bereiken, waardoor de partij in remise eindigde. Ook Jorik speelde remise, dit kwam tot stand nadat hij de conclusie had getrokken dat zijn eigen stelling iets minder goed was, en de stellingen van Marijn en Adrian allebei juist erg goed waren. De teamoverwinning leek dus in de maak, en dan zou het spannend gaan worden wat er bij de andere teams zou gebeuren.
Marijn zette zijn superieure stelling al gauw om in een overwinning, en Adrian won zijn partij ook overtuigend. Hierdoor pakte het Sliedrechtse team in de laatste ronde een goede 3-1 overwinning!

Jorik Klein

En toen werd het afwachten. Almere en Talententeam JSN hadden aan 1 matchpunt voldoende om boven Sliedrecht uit te komen. Bij Almere stond het inmiddels 1,5-1,5. Een gelijkspel zou genoeg zijn voor de derde plek. Talententeam JSN stond inmiddels 1,5-0,5 voor en stevende op de overwinning af. Dit gebeurde uiteindelijk na wat hachelijke momenten dan ook, en met die overwinning stelde dat JSN de 2eplek veilig. Inmiddels had de 4bord speler van Almere een winnende stelling opgebouwd, en leek het toch een 4plek te worden voor het Sliedrechtse team. Toen de Sliedrechters wilde vertrekken omdat het al laat begon te worden, kreeg men ineens door dat de speler van Almere had geblunderd en de partij alsnog had verloren! Toch nog een 3eplek voor het team, en dus een podiumplek!

Het lag dus allemaal dichtbij elkaar dit seizoen.  Daarmee kwam de meesterklasse A weer tot een einde. Een mooie prestatie van het team door alleen van de nummers 1 en 2 te verliezen. De derde plek is daarom zeker verdiend!

Uiteraard is voor zo’n prestatie een huldiging meer dan logisch.  Dit zal dan ook binnenkort gebeuren bij de Schaakvereniging Sliedrecht.

Dit bericht is geplaatst in A-team. Bookmark de permalink.

Geef een reactie