Schaakvereniging R1 kopje onder tegen Spijkenisse

Kopman Peter gaf het goede voorbeeld

SLIEDRECHT – Het eerste team van de RSB heeft in de Hoofdklasse van de RSB niet voor een verrassing kunnen zorgen.  In de thuiswedstrijd in de Havik tegen Spijkenisse werd met 5-3 verloren.  Peter van den Bergh en Tobias Dekker zorgden voor overwinningen, terwijl Willem Kuiper en Pieter Pons verdienstelijk remise speelden.

Het was wel een historische avond in de Havik.  Kort na 20 uur kwam de teamleider van het team van Spijkenisse naar de teamleider van Sliedrecht en vroeg of er al begonnen kon worden.  De afstand Spijkenisse – Sliedrecht was tenslotte een aardige en men moest ook nog naar huis.  Dat weten wij inderdaad, dat die afstand fors is, want de afgelopen jaren zijn wij ruim 20 keer naar Spijkenisse afgereisd, terwijl Spijkenisse slechts 2 keer richting Sliedrecht kwam.  Desgevraagd aan de RSB bleek dit overigens puur toeval en was er geen sprake van opzet. Feit is echter wel dat vorig jaar er geen ontmoeting met Spijkenisse was en dat dit jaar in ieder geval de balans is dat Spijkenisse 2 keer naar Sliedrecht kwam.  Enkele maanden geleden en nu dus met een echt topteam.  En dat is echt vele, vele, vele jaren niet het geval geweest.  Maar goed, toeval zal in deze ongetwijfeld bestaan.

De “jonkies” konden het niet zonder Jan!

Zo werd er rond 20:15 afgetrapt in deze wedstrijd.  Vooraf wisten we al dat het een moeilijke wedstrijd zou worden en dat bleek ook, op 6 borden was er een ratingoverwicht bij Spijkenisse.  Dit zegt natuurlijk niet alles, maar dat ratingoverwicht was op veel borden fors.  In ons team werd Jan Sulman natuurlijk node gemist.  Het gaat niet goed met Jan, maar op de achtergrond blijft hij graag op de hoogte.  Nu ook weer! Het gemis van Jan blijkt ook uit de score van de “jonkies”.  De senioriteit die hij overbrengt op de jongere spelers levert toch vaak punten op. En dat was deze avond dus niet het geval.

De broers Stoker zaten op verzoek van hun moeder daarom naast elkaar. Zo konden ze af en toe elkaars hand vasthouden als het even moeilijk was.  Dat is dus ook bijna de hele avond het geval geweest, want met name Martijn had het zwaar, kwam niet in zijn spel en streed al gauw een ongelijke strijd die ook snel verloren werd. Op bord 8 leek Jurgen remise te kunnen houden, maar een kleine vergissing leidde het einde in.  Een sterke A lijn van de tegenstander bleef hem de rest van de avond parten spelen.  Zo verloren dus bord 7 en 8 redelijk kansloos.   Donkere wolken pakten zich samen boven de Havik.

Tobias won en Pieter scoorde een mooie remise

Tobias Dekker trok zich daar niets van aan.  Natuurlijk had hij wat ratingoverwicht, maar moest het nog maar wel even doen.  De hele avond is hij niet in de problemen geweest en pakte gedecideerd het punt.  Wie wel in de problemen leek te zitten was Peter van den Bergh.  Een moeilijke avond, in de verdrukking en het zag er niet zo goed uit.  Totdat een offer van de tegenstander niet doorsloeg, niet goed was en Peter aan het eind van de avond kon counteren.  En die kans moet je Peter niet geven!  Een mooie overwinning.

De staartborden, waarbij alleen Willem een remise wist te halen

Dan hebben we natuurlijk Kamikaze piloot Willem Kuiper.  Altijd scherpe openingen die niet altijd goed zijn wellicht, maar wel zorgen voor spektakel. En voor grijze haren bij teamleden overigens, maar goed, Willem is in vorm.  Zijn opening sloeg niet helemaal door en uiteindelijk verzandde te stelling in remise.  Iemand anders die in vorm is dit seizoen is Pieter Pons.  Op bord 4 had hij een zware tegenstander, maar Pieter laat zich niet van de wijs brengen en toen de stofwolken waren opgetrokken bleek er voor beide partijen niets meer in te zitten dan remise.

Invaller Floris Verweij zorgt ook altijd voor klotsende oksels.  Langzamerhand weten we wel dat Floris in tijdnood moet komen om pas echt te gaan schaken.  Daarvan was nu geen sprake, ook zijn tegenstander dacht lang na.  Floris kwam zo niet in zijn spel en verloor.  De andere Stoker, Joost, komt langzaam in vorm. Ook op het bord zag het er allemaal niet slecht uit, maar we vrezen dat hij in zijn nieuwe job nog niet genoeg aan slaap toekomt overdag, want aan het eind van de avond ging het toch mis.

Op deze manier komt degradatie natuurlijk wel heel dichtbij.  Nog 3 wedstrijden te gaan. Alle drie tegen teams die ook in degradatiezorgen zitten.  Zouden hier nog kansen liggen?  We gaan het meemaken!

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 3. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord