5e team glijdt Van den Berg af

Aan de start

SLIEDRCHT – Het 5e team heeft donderdag 10 januari jongstleden slechte zaken gedaan in de strijd om een middenmootklassering. Het team van Barendrecht / Ijsselmonde 4 was met 5-3 de betere. Hierdoor valt het vijfde team terug naar de 7e plaats en is een hoge klassering definitief uit zicht.

Omdat ook het 3e team thuis speelde, was het lekker druk in De Havik. Teamleider Martijn moest daar wederom opdraven, maar teamleider Robert had zijn volledige aandacht gericht op de prestaties van het vijfde.

Het begon goed voor Sliedrecht, want voor het eerst dit seizoen werd met de acht basisspelers aangetreden. Uiteraard liet Michiel van den Berg de teamleiders weer in spanning of hij wel op zou komen dagen. Toen de wedstrijd op het punt stond om te beginnen, kwam hij rustig binnenlopen. Voor zijn doen een hele prestatie!

Kopman Jaap gaf het goede voorbeeld

Het eerste uur zag het er goed uit op de borden. Op bord 1 speelde Jaap Euser tegen zijn oud-leraar van Zwijndrecht: Bert Broerse. Jaap kwam goed uit de opening en bouwde zijn voordeel uit. Ook André van Dieën en Koos van den Berg openen sterk, waardoor de teamleiders voorzichtig optimistisch zijn.

Ondertussen wordt Robert beziggehouden door onze Indonesische supporter Peter Dekker. Leuk dat hij zo’n grote afstand af wil leggen om het vijfde in actie te zien! Ook oud-lid Hans Vink is weer aanwezig en besluit zijn schaakcarrière nieuw leven in te blazen nadat hij vol verbazing de verrichtingen van het team heeft gadegeslagen. Een goede zaak dat Hans er weer is en wellicht kan hij een belangrijke invalrol gaan spelen in de rest van het seizoen.

Na deze onderbreking ging het snel op twee borden. Op bord 1 won Jaap een stuk, waarna zijn tegenstander direct opgaf. 1-0 voor Sliedrecht! Kort daarna bleek Tim de Waard op bord 8 iets over het hoofd te hebben gezien. Na dit stukverlies was er geen houden aan. Laten we het erop houden dat Tim de routine nog mist. Na een paar interne partijen zal Tim weer in topvorm zijn en de volgende wedstrijd revanche gaan nemen.

Teamleider Martijn raffelde hierna snel zijn eigen partij af om deze wedstrijd beter te kunnen volgen. Dat had echter niet het gewenste effect. Rond 22:30 kantelde de wedstrijd en kreeg de tegenpartij de overhand op de borden van Sami al Yassin, André van Dieën en Tjerry Hut. De uren hiervoor leek dat toch andersom te zijn. Daarentegen stond Koos nog steeds erg goed en kreeg Michiel een aantal tactische kansen die hij niet direct benutte.

Tjerry verloor zijn 100%

Bij Tjerry ging het van kwaad tot erger en bleek er geen houden meer aan. Zijn tegenstander maakte het overtuigend af en bezorgde daarmee Tjerry zijn eerste nederlaag. Ook bij Sami gaat het helemaal mis. Vanuit de opening had Sami de enige half-open lijn van het bord in zijn bezit. Hij probeerde iets te forceren en dat pakte verkeerd uit. Niet Sami, maar juist zijn tegenstander kreeg hierdoor een sterke aanval. Toen de toren van Sami na een schaakje werd opgepikt, was het klaar. 3-1 achter en we hadden een wonder nodig om niet te verliezen.

Michiel kist een grote kans

Even leek dat wonder er te komen, toen Michiel vanuit een straalverloren dame-eindspel begon te schwindelen. Hij toverde matdreigingen op het bord en kon bijna altijd wel eeuwig schaak geven. Om een oud-kampioen te quoten: “Dit kan Michiel nooit meer verliezen”. Helaas onderschatte hij de vindingrijkheid van Michiel, die alsnog een verliezende voortzetting wist te vinden. Zijn tegenstander maakte geen fout meer en ging er alsnog vandoor met het punt.

Ook op het bord van André ging het alle kanten op. Vanuit een verloren stelling knokte André zich terug naar een remise-pionneneindspel. Zijn tegenstander bood remise aan, maar gepaard met dat aanbod deed hij een slechte zet (Ke3 i.p.v. Ke4). André maakte daar gebruik van, speelde door en pakte met mazzel het punt. Na kritiek op zijn speelstijl door de teamleiders, kwam hij met de volgende reactie: “Ik heb van tevoren gezegd dat ik een punt ging halen en dat heb ik gewoon gedaan hoor!”. Tja, daar heeft hij wel een punt…

4-2 achter en alleen Koos en Martin Prins waren nog bezig. Koos stond de hele partij goed (pion voor) en bleef ook in tijdnood de goede zetten doen. Toen sloeg ook bij hem het noodlot toe. Zijn tegenstander bleef alert en toen de kans zich voordeed, nam hij de tweede rij van Koos in bezit met zijn torens. Hiermee leek hij te kunnen ontsnappen met remise. Wat er daarna gebeurde weet niemand, maar Koos was daar zo van slag van dat hij zelfs nog wist te verliezen. Goede partij, maar uiteindelijk telt alleen het eindresultaat.

Dan hebben we Martin Prins nog over op bord 4. Martin is de stabiele kracht van het 5e, maar hij begon dit seizoen met twee nullen. In de vorige wedstrijd wist hij daar een punt aan toe te voegen en ook deze wedstrijd speelde hij voor de winst. Hij bouwde zijn kleine openingsvoordeel steeds verder uit. Zijn tegenstander verdedigde taai, maar een hele avond onder druk staan leidt vaak tot fouten. Ook nu was dat het geval, waardoor Martin zijn externe score zag verdubbelen.

Uiteindelijk dus een terechte 5-3 nederlaag. We hebben kansen genoeg gehad, maar dan moet je ze wel pakken. Vooral op de borden bij Van den Berg & Van den Berg zijn de nodige schoten voor open doel gemist. Zij zullen de volgende wedstrijd zeker revanche willen nemen.

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 5. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord