Sliedrecht 4 (RSB 2) doet goede zet

Teamleider Jaap Euser doet verslag….

Henk gaf het goede voorbeeld

SLIEDRECHT – Donderdagavond 31 januari. De opdracht voor het 2e RSB-team van Sliedrecht was duidelijk: punten pakken. Liefst zoveel mogelijk. Met de hete adem in nek van de concurrentie, zijn de punten hard nodig. Want ja, wie de koppositie heeft en vast wil houden, moet daar hard voor werken. Het hele team was dan ook present om uitvoering te geven aan de opdracht. Tekenend voor dit team trouwens, er hoeft bijna nooit een vervanger te worden opgeroepen.

Even na achten werden de klokken ingedrukt. Tegenstander Barendrecht/IJsselmonde 3 was vanavond te gast in het hol van de leeuw. We zouden ze niet laten ontsnappen…

Na een uur spelen zag het er niet verkeerd uit op de borden. Henk Prins op bord 1 was al snel een stuk voor gekomen. Ook op andere borden was er voordeel te zien; in stukken, positioneel of in tijd.

Frank was niet te stoppen

Het eerste punt werd binnengehaald door Henk Prins, die profiteerde van zijn opgebouwde voorsprong. Een goed voorbeeld van de kopman. Niet veel later werd het tweede punt bijgeschreven door Frank Stoute, die op het derde bord een mooie aanval opbouwde. Door het wat passieve spel van de tegenstander, kon Frank de druk steeds verder opvoeren, waarna het een niet te houden aanval werd. De tegenstander zag dit in en capituleerde.

Luana nam het initiatief

Met een 2-0 voorsprong zag het er zonnig uit aan Sliedrechtse zijde. Op het vierde bord won Peter Vis een kwaliteit en hij kon dankzij een riant tijdsvoordeel op de slakkenmodus verder spelen. Dat gold ook voor Yaro van Beest op bord 5. Zorgen waren er op bord 7 voor Bert Dobber die een kwaliteit in had moeten leveren. Daarentegen kwam Henk van der Hoek een volle toren voor op bord 6, nadat er bij de tegenstander 2 stukken in kwamen te staan. Op bord 8 zocht Luana naar een doorbraak en nam daarbij het initiatief.

Aan bord 2 leek het even mis te gaan bij Kees van der Does. In zijn enthousiasme liet hij zijn toren insluiten op een goed gevuld bord. Een snelle analyse wees uit dat er een redelijke compensatie tegenover stond. Kees kreeg namelijk een sterk loperpaar.

Bert ontsnapte

Op bord 7 ging het ineens snel. In een straal verloren stelling ontsnapte Bert op miraculeuze wijze aan een nederlaag. Een randpion voor Bert tegen 3 pionnen voor de tegenstander. En dan ontsnappen met remise. Wie doet hem dat na? Dat Bert met een overwinningsgevoel het bord verliet, mag duidelijk zijn!

De puntenpakkers op een rij

Vervolgens rondde buurman Henk van der Hoek zijn partij keurig af. Het door hem behaalde voordeel werd niet meer weggegeven. Een mooie start voor Henk in 2019! En Henk beloofde zijn gezicht vaker te laten zien in De Havik.

De partij met de meeste kijkers was toch wel die van Peter Vis. De capriolen die aan dat bord werden uitgehaald, zijn moeilijk in woorden uit te drukken, maar leverden wel de nodige hartkloppingen op. In zware tijdnood probeerde Peters tegenstander aan een wurggreep te ontsnappen. Dat dit lukte had hij vooral te danken aan Peter die mat in 2 over het hoofd zag. Pardoes verloor Peter ook nog eens zijn loper. Het is gedaan denk je dan, maar niets was minder waar. Luttele zetten later, won Peter het stuk weer terug en kon er weer even adem gehaald worden.

Op de andere borden zag het er redelijk uit. Luana speelde een stabiele partij, Kees stond een kwaliteit achter en Yaro een kwaliteit voor.

Ondertussen ging het bij Peter volledig mis. Nadat hij een verkeerde voortzetting van zetten koos, lukt het de tegenstander te promoveren. En deze promotie blijkt dodelijk te zijn. De nieuw geboren dame wordt even later de killer van Peters koning die zichzelf wat onbeholpen opsloot.

Kees remiseerde

Op bord 2 ontving Kees een remiseaanbod. Kees speelde nog even door in de hoop een halfje extra te kunnen verzilveren. De opdracht was immers: punten scoren! En met een stand van 3.5 – 1.5 bleek er nog werk aan de winkel.

Even later is het Yaro die de matchpunten veiligstelt na een rustig uitgespeeld eindspel. Klasse! De wedstrijd werd vervolgens afgesloten met 2 remises op de borden van Luana en Kees, die daarmee de eindstand bepaalden op 5.5 – 2.5.

Sliedrecht 2 RSB blijft aan kop in de poule en kan zich opmaken voor de kraker tegen PASCAL 1 op dinsdag 19 februari. Een op papier veel sterker team, maar Sliedrecht liet tegen Krimpen en Shah Mata al zien daar niet bang voor te zijn….

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 4. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord