Foutenfestival Sliedrecht 5 levert 1 punt op (of kost 1 punt)

Het vijfde aan de start – toen zag het leven er nog goed uit

KRIMPEN AAN DE IJSSEL – Voor de vijfde wedstrijd van het seizoen mocht het 3team van Schaakvereniging Sliedrecht op maandag 11 februari afreizen naar de ‘Pannekoe’ in Krimpen a/d IJssel voor de strijd tegen de lokale schaakvereniging.

Martijn Stoker doet als teamleider moedig verslag van een bewogen avond:

De voorbereiding liep dit keer gesmeerd; er was zelfs sprake van een luxeprobleem, want we hadden te veel chauffeurs! Verder waren de teamleiders gerustgesteld door Michiel, omdat hij er wederom voor had gekozen om met Martin mee te rijden.

Ruim op tijd arriveerde de Sliedrechtse delegatie op de bestemming en onder het toeziend oog van veel jeugdleden deed Arco z’n warming-up tegen de teamleider. Dat hij deze tijd beter had kunnen besteden aan het zoeken van een veilige parkeerplaats bleek later op de avond. Het was gezellig druk op de locatie, want ook onze vrienden uit Dordrecht speelden hun bekerwedstrijd op deze avond. Toen de spelersbus uit Dordrecht was gearriveerd kon er worden afgetrapt!

Koos bezorgde de teamleiders hartverzakkingen, maar won wel

De teamleiders positioneerden iedereen achter het juiste bord en namen vervolgens de tijd om een lekker bakje koffie te drinken aan de bar. Echter vóór het bakje koffie volledig verorberd was kwam Sami de zaal uitgerend met een blik die weinig hoop gaf. Hij presteerde het om binnen enkele zetten te verliezen en mag van geluk spreken dat de teamleiders geen enkele zet van zijn partij hebben gezien (0-1). Toen zijn tegenstander ook nog gefrustreerd raakte door het feit dat hij nu alweer naar huis moest, fronsten de teamleiders hun wenkbrauwen nogmaals. Dit was het teken voor de teamleiders om de koffie te laten staan en snel naar de andere borden te gaan kijken voor het te laat was!

Tjerry won en Tim speelde keurig remise

Gelukkig viel de schade op de overige borden mee, behalve dat Koos uiteraard weer zijn opening had verprutst en Jaap het lastig had tegen een meisje. Na een extra controlerondje langs al de borden en een uitvoerige bestudering van de stellingen verlieten de teamleiders de zaal. Concluderend dat nog weinig compensatie voor de verliespartij van Sami was gezien en alle support benodigd was snelde zij zich terug naar de speelzaal.

Invaller Arco is in vorm. Volgend jaar speelt hij KNSB

Tjerry liet zien dat zijn verlies in de vorige ronde echt een incident was, want vanuit een ogenschijnlijk verloren positie knokte hij zich terug en verleidde zijn tegenstander om zijn vesting te verlaten. Dit werd zijn tegenstander fataal, want Tjerry sloeg keihard toe in de tegenaanval (1-1). Tim de Waard heeft het schaken (gelukkig) weer opgepakt, maar mist duidelijk spelritme. Hij speelde een prima opening, maar verbruikte erg veel tijd. Uiteindelijk wikkelde hij af naar een remise-eindspel en zo werd de vrede getekend (1,5-1,5). Martin Prins speelde een ogenschijnlijk foutief dame-offer, maar forceerde zijn tegenstander tot het teruggeven van zijn dame en gevolgd door een dodelijke aanval met zijn paard. Op deze manier kwam enigszins onverwacht Sliedrecht op voorsprong door deze prachtige combinatie van Martin, chapeau (2,5-1,5).

In de afgelopen wedstrijden heeft Koos al veel veroorzaakt / meegemaakt. Wat in deze partij weer allemaal gebeurde op het bord is wederom bijna met geen pen te beschrijven. Van een kwaliteit achter, naar een pion achter en van een teruggewonnen kwaliteit naar een stuk voor! Nadat zijn tegenstander zichzelf menigmaal afgevraagd had hoe dit allemaal kon gebeuren, gaf Koos extra gas en trok het punt (onverdiend) naar zich toe! Ondanks het fortuin kan Koos een echte knokker worden genoemd waarbij opgeven geen optie is (3,5-1,5). Wat een luxe voor de baggeraars, maar de teamleiders worden sceptisch over het optimisme dat ontstond.

Gelukkig was onze tweevoudig invaller Arco vastbesloten om een resultaat te boeken in zijn 3wedstrijd voor ons team! Na eerder al een keer gepolst te hebben bij de teamleiding of een remise acceptabel was, kwam na het bereiken van de 3,5 het startsein voor een remiseaanbod. In een keurige partij had Arco een klein voordeeltje gecreëerd, maar vreesde met grote vreze voor de binnenkomst van een vijandelijke toren in zijn stelling. Zijn tegenstander geloofde ook onvoldoende in een goede afloop en accepteerde daarom het aanbod. Zo scoorde Arco een keurig halfje en scoorde het team in ieder geval een wedstrijdpunt (4-2).

Teamleider Robert bemonsterde de borden en maakte zich grote zorgen

Jaap ploeterde al de gehele partij aan het topbord. Hij koos niet de juiste afruilvariant in het middenspel en had zodoende een waardeloze pion in het centrum, die enkel als voer diende voor het gretige paard van zijn tegenstandster. Na stevig verzet moest hij helaas het onderspit delven, omdat hij het overtal aan pionnen niet kon stoppen (4-3). En toen kwam de nachtmerrie van de teamleiders uit: Michiel in de beslissende partij met relatief gezien weinig tijd op zijn klok. Dat Michiel een knokker is dat weten we, maar dat hij aan het einde van de partij meestal zelf de dodelijke knock-out ontvangt weten we helaas ook. In een vreselijke afwikkeling van zijn gewonnen stelling werd alles door beide spelers ongeveer fout gedaan. Teamleiders en teamleden leefden, zoals wel vaker bij de partijen van Michiel, tussen hoop en vrees. De engine schommelde van -10 naar +10 en v.v. tot het moment dat Michiel zijn stukken over het bord gooide en er mee ‘kapte’ (4-4).

Dramaqueen Michiel wist het onmogelijke te doen: verliezen!

Zo eindigde de wedstrijd in een deling van de matchpunten, maar de teamleiding was teleurgesteld door de snelle verliespartij van Sami en uiterst ontevreden over het geklungel van Michiel. Naast de teleurgestelde teamleiding, waren ook spelers teleurgesteld dat hierdoor hun ritje naar de MC Donalds niet door kon gaan. Bij vertrek bleek maar weer hoe belangrijk het is dat in De Havik de bingo op een andere avond wordt gehouden dan de schaakavond. De plaatselijke oude garde wist een score van 2 uit 3 te halen! Namelijk door zowel schade te rijden aan de auto van Arco als aan de pantserauto van de teamleiding. Uiteraard zal voorafgaand aan onze uitwedstrijd op dinsdag 12 maart tegen Shah Mata een uitgebreide risicoanalyse worden opgesteld en met de RSB worden overlegd of het mogelijk is om deze wedstrijd (veilig) in De Havik te spelen

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 5. Bookmark de permalink.

Geef een reactie