Vijfde team op stoom tegen favoriet

André de “verplichte” invaller

ROTTERDAM – Afgelopen dinsdag reisde het vijfde team van Sliedrecht af naar Rotterdam om tegen Shah Mata te spelen. Op papier één van de titelfavorieten in klasse 3B, maar hier is dit team natuurlijk niet van onder de indruk. Echter was vanaf minuut 1, namelijk om 18:01 u, het eerste voorteken van een lastige avond voor de teamleider al zichtbaar.

Na een tijdige afmelding bij de laatste training, had André van Dieën toch op het laatste moment nog vrij gekregen van zijn werk en/of vrouw. Normaliter is dit geen enkele reden om alsnog te mogen spelen, maar  door het feit dat André de laatste wedstrijd waarschijnlijk niet aanwezig kon zijn moest de teamleider een besluit nemen (als basisspeler moest André zijn verplichte 3e partij nog spelen). Door deze  actie moest super-invaller Marcel Klein het doen met een plekje thuis op de bank, waar hij binnen vijf minuten in slaap viel. Met deze actie legde André zichzelf de druk van een punt op!

Tim had plezier in z’n partij!

Eenmaal in Rotterdam aangekomen was het aangenaam vertoeven in de speelzaal voor de teamleider. De stellingen waren voor het eerst in jaren stabiel en op sommige borden zelfs licht voordelig. Jonge heer Tim de Waard won na een matige opening een kwaliteit en niets leek een vol punt nog in de weg te staan. Verder weigerde de tegenstander van Koos van de Berg enige vorm van initiatief te nemen en was de klok zelfs in zijn voordeel. Dit was voor de teamleider een mooi moment om na het bestuderen van de andere stellingen met een gerust hart een bakje koffie te gaan drinken.

Na een wat lastige opening, die gelukkig langer duurde dan de vorige wedstrijd, had Sami al Yasin volledig de touwtjes in handen in een mooie aanval. Op het bord van Michiel van de Berg  gebeurde weinig, behalve dat de klok doortikte zonder enig voordeel op het bord. Martin Prins had een saaie pot en na het ruilen van een aantal stukken moesten de spelers moeite doen om de oogjes open te houden.

Het eerste punt werd gescoord door Tim die het foutenfestival van zijn tegenstander hardhandig afstrafte (0-1). Eigenlijk gebeurde er op het bord van Jaap Euser en André weinig, maar opeens vergaloppeerde het paard van André’s tegenstander zich en plots bood de stelling perspectief voor de ‘invaller’. Koos vond het allemaal wel welletjes worden, want zo’n saaie pot had hij in jaren niet gespeeld. Mede hierom mocht het halfje genoteerd worden, zodat de voorsprong voor Sliedrecht in stand bleef (0,5-1,5).

Sami scoorde prachtig met bril op

Dat Sami duidelijk iets goed te maken wist hij zelf ook, daarom had hij voor de zekerheid vandaag zijn bril opgezet! Hij speelde een krachtige aanval goed uit en spoelde hiermee de kater van de vorige wedstrijd vakkundig weg (0,5-2,5). Heel voorzichtig kwam het woord ‘matchpunt’ op in het hoofd van de teamleider.

Op basis van de overige borden was het realistisch om een gelijkspel te verwachten. Alle borden stonden gelijkwaardig tot Jaap opeens een kwaliteit moest geven. Amper van de schrik bekomen constateerde de teamleider een vliegende pion op het bord van Tjerry Hut, gelukkig een pion van Sliedrecht. Na wat heen-en-weer geschuif op het bord werd het remisaanbod van Martin aangenomen (1-3).

Nog nooit vertoonde rust

Op dit moment was het André die een stuk teruggaf aan zijn tegenstander in ruil voor een aantal pionnen en een aanval. Het was billenknijpen geblazen, zelfs zonder op het bord van Michiel te kijken. De rust en de eenvoud in het spel van Michiel op het 8e bord gaf de burger moed! In de wandelgangen werd door zijn tegenstander al gepolst hoe er over een remise zou worden gedacht. Toen dit twee zetten later werd aangeboden had Michiel al de order gekregen om deze met beide handen aan te nemen (1,5-3,5).

Aan het eerste bord was Jaap bezig aan een gevecht, maar toen het perspectief ontbrak besloot hij de witte vlak te hijsen (2,5-3,5). Hierdoor kwam de druk vol op Tjerry en André te staan.

Tjerry overweegt z’n keuzes

Helaas koos Tjerry in een gewonnen eindspel de verkeerde afruilvariant, na overigens 5 zetten eerder compleet verloren te hebben gestaan, waardoor het eindspel met een toren tegen een aantal pionnen niet te winnen was en het eerste matchpunt veilig werd gesteld (3-4).

Op het bord van André ging van alles fout, maar mede door de tijdnood van zijn tegenstander ging aan die kant nog meer fout. Uiteindelijk werd de druk op André, de plicht van het winnen, hem gelukkig niet te veel en speelde hij het eindspel vakkundig uit (3-5)!

Een mooie overwinning van het TEAM en uiteraard werd ook deze overwinning nog even geanalyseerd in de MC Donalds van Alblasserdam! Met inmiddels 5 wedstrijdpunten is Sliedrecht klaar voor de burenruzie met Dordrecht op donderdag 4 april!

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 5. Bookmark de permalink.

Geef een reactie