Sliedrecht 5: Koos en de verdwenen pion

Aan de start van de derby

SLIEDRECHT – Donderdag 4 april jongstleden speelde Sliedrecht RSB 3 (vijfde team!) alweer de laatste wedstrijd van het seizoen en wel tegen onze buren van Dordrecht 6. Bij winst was de 3e plaats theoretisch nog in zicht, bij verlies konden we zakken naar plek 7. Dat geeft maar aan hoe klein de verschillen in deze klasse zijn. Alleen de kampioen (De Pionier 2) steekt er bovenuit. Dordrecht stond op plek 8, maar was vastberaden om niet te verliezen.

Terwijl Dordrecht ruim op tijd aanwezig was om vooraf een bakje koffie te drinken, had teamleider Van Rekom alle mogelijke moeite om het achttal compleet te krijgen. Zoals gebruikelijk waren sommige spelers wat later, maar om 20:10 uur waren er slechts vijf spelers aanwezig (foei!). Vijf minuten later werd de wedstrijd gestart en zat bijna iedereen achter het bord.

Alleen invaller Henri Hartog ontbrak en was met geen mogelijkheid te bereiken. Zelfs een huisbezoek mocht niet baten. Henri zou invallen voor de om disciplinaire redenen geschorste André van Dieën. U raadt al wie er net op dat moment binnen kwam lopen; André dus. Met een kleine tijdsachterstand nam hij plaats achter bord 3, zodat de wedstrijd echt van start kon gaan.

We presenteren prestaties op de borden deze keer op een afwijkende manier, namelijk op volgorde van binnenkomst van de Sliedrecht-spelers. En zoals al verklapt, was Michiel van den Berg niet de laatste!

Jaap miste de winst

Jaap Euser – Peter Schot (bord 1)

Jaap ‘het kanon’ Euser is sinds dit seizoen de vaste kopman van het team. De intentie om zijn tegenstanders als kanonnenvoer te laten fungeren is er zeker. Het zit Jaap echter niet mee dit seizoen. Ook nu speelde hij een partij die beide kanten op had kunnen vallen. Net toen er schot in de zaak leek te komen, bleek dit een losse flodder van Jaap te zijn. Zijn tegenstander schoot wel met scherp en wist het punt binnen te halen.

Koos van den Berg – Hans Boersma (bord 5)

Koos ‘Kazan’ van den Berg heeft voor zijn verjaardag een goocheldoos cadeau gekregen. Hij oefent regelmatig en wordt er steeds beter in. De hoge hoed heeft ondertussen geen geheimen voor hem meer. Op zoek naar een nieuwe uitdaging, hoorde Koos verhalen over ene Henk Hartog sr. Die was naast uitvinder van de Hardinxveld-Giessendamsche opening, ook een begaafd illusionist. Het kwam regelmatig voor dat Henks tegenstander na een toiletbezoek opeens een toren kwijt was. Omdat niet iedereen dat doorhad, leverde het Henk vele winstpartijen op.

De verdwenen pion

Geïnspireerd door dit verhaal, wilde ook Koos de goochelkunst combineren met het edele schaakspel. En zo gebeurde het dat Koos na een paar zetten bij de teamleiders kwam melden dat zijn truc gelukt was. Bij nadere inspectie bleek echter dat hij geen toren, maar een pion had laten verdwijnen. Op zich nog steeds een prestatie, aangezien er nog maar vijf zetten waren gespeeld. Waar Koos geen rekening mee had gehouden, is de kleur van de stukken. Hij had namelijk een pion van zichzelf weggetoverd! Koos was zo erg van slag door het mislukken van zijn truc (en daarmee ook zijn opening), dat hij geen vuist meer kon maken en kansloos verloor.

NB: De materiaalcommissie is nog steeds op zoek naar het verdwenen hout. Heeft u iets gezien? Meld het aub bij Mark van Hulst.

Tim verdedigde zich super

Tim de Waard – Edward de Vries (bord 7)

Tim stroomde dit seizoen later in, maar speelt weer als vanouds. Na een rustige opening kwam zijn tegenstander met een verrassend stukoffer. In ruil daarvoor kreeg hij twee gevaarlijke vrijpionnen. In zo’n stelling kan het vriezen en het kan dooien. Gesteund door de verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie zette Tim de verwarming een graadje hoger en wist daarmee zijn tegenstander onschadelijk te maken.

Hans Vink – Peter Fafié (bord 6)

Door de afwezigheid van Martin Prins, misten we een stabiele kracht in het team. Gelukkig is Hans Vink sinds een paar maanden weer terug op de vereniging. Een betrouwbare speler en een sterke schaker. Dat liet hij ook zien door ruim op tijd aanwezig te zijn en een modelpartij af te leveren. Aanvallen in de opening, pionnetje winnen, een (niet-aangenomen) dame-offer plegen en in het eindspel de vogel niet over het net laten vliegen. Hans was deze avond duidelijk de grote man aan Sliedrechtse zijde. Goed gedaan Hans!

Tjerry denkt zich suf

Tjerry Hut – Jaimy Soeterbroek (bord 4)

Dan de man in vorm. Tjerry ‘de boom’ Hut speelt dit seizoen schaak op een hoog niveau. Ook deze keer zette hij een stevige stelling neer en begon langzaam met de klim naar het volle punt. Zijn tegenstander had weinig in te brengen, maar bleef stug verdedigen. De top kwam in zicht voor Tjerry, maar in gedeelde tijdnood sloeg hij een paar takken over en raakte uit balans. Hij viel gelukkig niet helemaal naar beneden, maar de winst was verkeken. Met 5 uit 7 is hij wel met afstand de topscorer van het team geworden!

Sami speelde keurig remise

Sami Al-Yassin – Gert Zwartjes (bord 2)

Op bord 2 speelde de altijd sportieve Sami Al-Yassin. Zoals wel vaker moest hij eerst zijn zoontje thuisbrengen na het jeugdschaken en zich daarna snel terug haasten naar de speelzaal. Dat leverde wat stress op, want Sami zat niet lekker achter zijn bord. Na een kopje kalmerende thee pakte hij de draad weer op en speelde hij een goede partij. Na over en weer remise aangeboden te hebben, werd het derde aanbod dan eindelijk aangenomen. Een terechte uitslag.

Michiel kijkt af bij Tim

Michiel van den Berg – Johan van Dijk (bord 8)

Zoals gebruikelijk kwam Michiel een kwartier te laat binnen gestrompeld. Meestal resulteert dit in een baggerpartij, maar dat was deze keer anders: Michiel speelde een dijk van een wedstrijd! Met twee stukken extra in het eindspel leek hij zijn tegenstander te overspoelen. Johan probeerde zich met een enkele zandzak (zijn laatste pion) te redden tegen het stromende water van Michiel. Net toen iedereen dacht dat de winst binnen was, werd Michiel in verwarring gebracht door deze laatste zandzak. Michiel dacht dat hij pat had gezet, maar vergat dat zwart nog met de pion kon zetten. In dat rommelige moment werd toen maar tot remise besloten. Oh oh Michiel!

André van Dieën – Anton de Maertelaere (bord 3)

André speelde de langste partij van de avond. Als u hebt meegeteld, weet u dat het 3,5-3,5 staat op dit moment. Na een positionele fout in het middenspel werd André op het schavot gebracht. Helemaal uit was het echter nog niet. Het werd vervolgens een lijdensweg om André (en zijn tegenstander) aan het werk te zien in tijdnood, vooral met de gelijke tussenstand in gedachten. Tegen beter weten in vocht André door en legde hij zijn hoofd een aantal keer op het hakblok. Uiteindelijk wist zijn tegenstander de genadeklap uit te delen en daarmee was het verlies een feit.

Door dit nipte verlies eindigen we op een teleurstellende 7e plek. We hebben dit seizoen veel gezellige en sportieve wedstrijden gespeeld, maar in de eindstand tellen alleen de punten. Het is daarom nog niet zeker in welke klasse Sliedrecht 5 volgend seizoen uit gaat komen. De teamleiders gaan zich beraden over volgend seizoen en hopen dat ze de ingediende motie van wantrouwen overleven.

Alle basisspelers en invallers bedankt voor jullie inzet en wie weet tot volgend seizoen! Zie de RSB-site voor alle uitslagen: http://r-s-b.nl/competitie-klasse-3b/

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 5. Bookmark de permalink.

Geef een reactie