Fourmies zal nooit meer worden wat het nu is…

Het Gele Leger van 2018

De voorbereidingen voor het Internationale Schaaktoernooi te Fourmies (Fr.) tijdens het Pinksterweekend zijn in volle gang. De legerleiding bestaande uit Maarschalk Martijn Stoker en generaal Robert van Rekom zijn er klaar voor om het Gele Leger te laten strijden tegen al die grootmeesters en mindere meesters. Het Gele Leger bestaat dit jaar uit 20 soldaten, kapiteins en één spion (Fransman Ronald Breedveld). Het proviand is binnen en zal verdeeld worden over de verschillende tanks, die Noord-Frankrijk zullen binnen vallen.

Het strijdplan ligt klaar en de strategie is dit keer om Fourmies van afstand te gaan veroveren. Niet meer vanaf de vorig jaar gevallen Camping Trois Etangs, maar vanuit het historische plaatsje Hirson, waar al meerdere legers hun triomfen hebben gevierd.

Dit jaar bestaat het Gele Leger uit enkele prominente strijders en heeft de legerleiding ook afscheid genomen van enkele – inmiddels dus – oud-strijders. Zo zal Pierre Poisson na zijn bekering in Compastella terecht thuis worden gelaten. Oorlog is niets voor geestelijken tenslotte.

Ook La Chouffe, die inmiddels een eigen Le Chien heeft aangeschaft, zal het thuishonk moeten bewaken. De witte vlag ligt al klaar…

Wim Hokken is inmiddels een pensionada en zal thuis de ramen moeten zemen in plaats van een grootmeester beentje te gaan lichten.

Ook trommelslager Joost Stoker ontbreekt dit jaar. Zijn paspoort geeft aan dat hij niet verder mag dan Limburg. Tja, daar worden die Fransen niet bang van natuurlijk…

Prof. Wessels heeft de strategie reeds bepaald

Maar het gaat natuurlijk om de manschappen die wel meegaan. En gelukkig is daar de terugkeer van Prof. Wessels, die zijn historische kennis van het strijdgebied weer in praktijk kan brengen. Hij zal de legerleiding dan ook de nodige tips geven over zijn speelwijze van de Stonewall, de strategie die menig tegenstander heeft doen omvallen.

En wat te denken van Johan van de Griend, die dit keer heeft beloofd meer uniformen in de strijd te gaan werpen. Hij hoopt alleen niet tegen kleine meisjes te hoeven strijden, want zijn successen blijven tegen die talenten ver achterwege op zijn oorlogen tegen senioren.

Zwarte Kip van Ronald

Spion Ronald Breedveld zal naast zijn rol van spion ook als quistoos (legerkok voor de analfabeten onder ons) fungeren. Zijn spaghetti carbonara is de vorige keer aan de vijand gevoerd met het nodige effect, maar zijn eigen leger zal dit keer een wel eetbaar diner voorgeschoteld krijgen.

Bingo-Koning Leo

En daar hebben we de revival of the fittest; korporaal Leo Koppelaar! Zijn ervaring werd node gemist vorig jaar. De Bingo-koning van De Havik zal met zijn uit 90 getallen bestaande cijferreeks zeker toe gaan slaan.

Verkenner André van Dieën is door zijn halve marathon-conditie de juiste man om de vijandelijke manschappen te beoordelen. Dat had vorig jaar zoveel succes, dat hij in de prijzen viel. Helaas kwam zijn vrouw daar ook achter. De verwachting is dat hij nu wel oppast om goed te scoren…

Legerarts Willem is er klaar voor

Legerarts Willem Kuiper is herstellende van zijn laatste veldtocht in Italië, maar heeft aangegeven klaar te staan voor de eerste gewonden. De legerleiding heeft voldoende wonderwater ingeslagen om de arts te ondersteunen.

De Ajacieden!

Tankrijder Johan Gijsen heeft aangegeven mee te willen liften op de Amsterdamse successen van de afgelopen maanden. In zijn legershirt met “34” erop zal hij het juiste voorbeeld gaan geven.

Zoon William is nog niet zover. Met chocomelk zal hij de nodige energie opdoen om mee te strijden aan het front. Al is de verwachting dat hij door zijn uitspattingen menig maal de vlag zal moeten strijken. Hopelijk niet de witte…

Tjerry Hut zal vooral zijn achternaam eer aan gaan doen. Vanuit een camouflage tent zal hij de vijand aanschouwen en via zijn doordachte seinsysteem zal hij de legerleiding op de hoogte houden. Vorig jaar leverde hem dat een flinke prijzenpot op, die inmiddels wel verbrast zal zijn.

Kampleider Klein en zijn tent

Kampleider Marcel Klein staat bekend om zijn aparte manier van het installeren van legertenten. Vorig jaar leverde hem dat de eretitel van “De man die graag voor paal staat” op, nadat hij 30 minuten met een tentstok aan het vechten was. Uiteindelijk won de tentstok… De bijna 50-jarige Klein heeft beterschap beloofd.

Zoon Jorik weet inmiddels dat hij niet hoeft te luisteren naar zijn vader, maar ook op eigen kracht de vijand kan verslaan. Zijn d4-stijl doet Prof. Wessels walgen, maar zolang de vijand daar geen wapen tegen heeft zal het vreemdelingenlegioen verslagen worden.

Mijnster zal weer toeslaan

Luitenant Niels Mijnster brengt elk leger in verwarring. Zijn generale repetitie had hij onlangs in Goes, waar een verwarde FM geen schijn van kans had tegen het strijdplan van de kersverse clubkampioen van Sliedrecht. Dat komt dus wel goed.

De kampioen van de Alblasserwaard, Peter van den Bergh, heeft eindelijk drie dagen geen oppas en de legerleiding vreest het ergste. De zevenvoudig clubkampioen gaat weer helemaal los is de verwachting. Voorafgaand aan het gevecht met de vijand zal de krokodil het moeten ontgelden en dus ook de nodige voorraad sterke drank.

Soldaat Teunis den Rooijen zal zijn werk zoals al jaren het geval is goed uitvoeren. Zijn degelijke strijdplan zal menige vijand teveel risico laten nemen met het strijken van de witte vlag tot gevolg.

Prikkeldraadkoning Jurgen de Haan zal ook dit jaar er weer voor gaan zorgen dat elke versperring op de weg naar victorie zal worden weggewerkt. Met zijn door veel littekens gehavende lichaam zal hij weer een bres slaan in de vijandelijke stellingen.

Vreemde vogel Eddy Korevaar heeft dit jaar de opdracht vooral niet met losse flodders te schieten. Vorig jaar was een probeerjaar, maar dit jaar wordt van Korevaar verwacht dat hij met scherp zal gaan schieten al is het als sluipschutter…

Van soldaat Koos van den  Berg wordt verwacht dat hij vooral bij zijn corveediensten de hoofdrol zal spelen. Zijn enthousiasme moet de rest van de manschappen ook in beweging krijgen bij het bordenwassen, maar vooral bij het slijpen van de messen voor de strijd.

Arjan van der Leij is als import Brabander inmiddels zover dat hij dit jaar voorop gaat lopen in de strijd. Angst kent hij niet meer en dat gaat hij overbrengen aan zijn medestrijders. De verwachting is dat zelfs de Franse generaal Jean-Philippe voor hem op de vlucht zal slaan.

El Presidente, Jerry van Rekom, heeft de opdracht om de manschappen op de juiste manier te bevoorraden met de juiste energiedrank. Daar heeft hij zelfs een omweg voor over. Ook heeft hij de taak om de manschappen na de strijd op vrijdag en zaterdag te vermaken. Dat gaat dus niet lukken…

Dat de legerleiding dit jaar zelf niet meespeelt geeft al aan dat de schaakstrijd niet het belangrijkste is. De onlangs getrouwde Martijn en Robert hebben andere plannen. Het thuisfront wil dat echter niet weten…

Fourmies is gewaarschuwd!!

Dit bericht is geplaatst in Fourmies 2019. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord