Tobias Dekker, Ron Melger en Yisha Chen aan kop in Vakantietoernooi

Yisha Chen aan kop in Groep 3

SLIEDRECHT – Afgelopen donderdag was de 2speelavond van het Vakantietoernooi van Schaakvereniging Sliedrecht. In ‘’De Havik’’ mocht de organisatie 66 schakers verwelkomen en werd in een ontspannen sfeer gestreden om de punten. Schakers die deelnemen aan het Vakantietoernooi roemen de sfeer bij de Sliedrechtse schaakvereniging en het ‘vrijblijvende’ karakter van het toernooi biedt flexibiliteit mocht je toch een keer verhinderd zijn.  De succesformule van het Vakantietoernooi is duidelijk, aangezien de organisatie van toernooien uit de regio al blij zouden zijn met de helft van het aantal deelnemers aan het Vakantietoernooi! Er gaan zelfs geruchten dat fanatieke schakers hun vakantieplannen afstemmen op de speeldata van het Vakantietoernooi, het moet niet gekker worden!

Tobias gaat voor de titel

In de verschillende groepen schoven weer nieuwe ‘bekende’ gezichten aan en dit zorgde uiteraard ook weer voor de benodigde verrassingen. Door de gesloten ratinggroepen spelen goed presterende spelers ook direct tegen toppers uit hun eigen klasse. Dit zorgde weer voor zeer spannende partijen, die mede door het toegevoegde increment, veel toeschouwers trokken. Gelukkig heeft Schaakvereniging Sliedrecht een verkoelend assortiment aan drankjes en werden deze avond ook ijsjes uitgedeeld om na een spannende partij even af te koelen.

Tim Schakel speelt een goed toernooi

In de hoofdgroep liet Tobias Dekker zien dat hij het schaken zeker nog niet is verleerd. Hij speelde in zijn drie partijen niet al te goed, maar staat  wel met drie overwinningen alleen aan kop in de hoofdgroep. Hans Klein kwam ook sterk uit de startblokken van het Vakantietoernooi en scoorde op zijn eerste speelavond direct 2 overwinningen, maar moest in de laatste ronde toch zijn meerdere erkennen in Tobias. Verder had de ‘initiator’ van het Vakantietoernooi Kees Wessels een sterke avond, maar door een uitermate saaie partij tegen ‘de voorzitter’ kwam hij uiteindelijk ‘slechts’ op 2,5 punt uit. Wel is Kees samen met Jorik Klein in de hoofdgroep nog zonder verlies na 6 gespeelde ronden, iets wat remise-koning Jerry van Rekom niet meer kan halen.

Adrian Mensing versloeg oud-kampioen Spaan

Jorik Klein versloeg oud-kampioen Spaan

Bij aanvang van het toernooi was de Sliedrechtse ‘honger’ naar toernooiwinst al merkbaar. In de afgelopen 3 edities van het Vakantietoernooi was er elk jaar een terechte winnaar van het toernooi, maar het was nog nooit een lid van Schaakvereniging Sliedrecht! De winnaar van vorig jaar, Nathanaël Spaan, had wederom een zware avond en lijkt zijn kansen op titelprolongatie te hebben verspeeld. Na afloop van de speelavond werd al gespeculeerd over welke speler de 1Sliedrechtse winnaar van het Vakantietoernooi zou worden. Volgende week schuiven ook clubkampioen Niels Mijnster en oud OKD-winnaar Robert van Rekom aan. Kortom het kan nog alle kanten op!

De spanning in groep 2 is ver te zoeken, want ook op de 2e speelavond heeft Ron Melger genadeloos toegeslagen. In de eerste partij stond op papier de kraker tegen Harry Kramer op het programma. Beide spelers hadden op de 1speelavond al hun partijen gewonnen, dus dan wordt er vuurwerk

Vader en zoon Al-Yassin

verwacht. Echter was het Ron die het punt kon bijschrijven en Harry trakteerde op zijn eerste nul. Deze klap is Harry op de 2espeelavond niet meer te bovengekomen, want hij scoorde nog twee verliespartijen en is daarom weggezakt in het klassement. Met 3,5 punt uit 4 mocht Jurgen de Haan aantreden tegen de koploper, maar in een ingewikkelde partij maakte Ron het eindspel te complex voor Jurgen en kon hij wederom het punt bijschrijven. Dat Jurgen vervolgens met een snelle remise tegen Martijn Stoker kon stoppen met schaken voor deze avond was voor hem een mooie bijkomstigheid.

Ferhat scoorde ook weer punten

‘Nieuwkomer’ Jeroen  Brandsma van schaakvereniging ‘De Giessen en Linge’ had zijn eerste twee partijen keurig gewonnen en ging vol goede moed achter het bord zitten voor de laatste ronde. Niet wetende dat zijn tegenstander al het gehele toernooi weinig genade heeft getoond. Ook hier trok Ron Melger aan het langste eind, terwijl Jeroen in de analyse aantoonde wel een aantal cruciale kansen te hebben gemist. Verder staat Arjan Uittenbogaard  (De Giessen en Linge) ook aan kop, nadat hij zijn eerste 3 partijen wist te winnen en dus ook aan kop staat met de volle 100%. De kans dat deze spelers volgende de degens kruisen in aannemelijk, zodat in ieder geval één speler van de 100% af gaat. Het kampioenschap kan bij het Vakantietoernooi nog in de laatste ronde worden beslist, want een aantal verliespartijen kan zomaar zorgen voor een vrije val op de ranglijst.

Marijke Koers pakt regelmatig punten

In groep 3 vlogen de stukken ook weer over het bord en was de spanning te snijden. Yisha Chen (Capelle a/d IJssel) had een sterke avond en wist 3 partijen te winnen. Naast dat zij al haar partijen won tegen directe concurrenten was vooral de winst op haar broer er natuurlijk één waarover in de auto naar huis nog lang over is nagepraat. Met 5 uit 6 staan zij voorlopig bovenaan, maar o.a. Koos van den Berg staat op korte afstand. Koos had een sterke avond, maar moest na twee overwinningen toch in de laatste ronde zijn meerdere erkennen in Yisha.

Wat verder opvallend was is de comeback van Henk van Houwelingen (De Giessen en Linge). Na een wat moeizame eerste speelavond scoorde hij op de tweede speelavond de volle 100%. Ook Jack de Ruijter (Papendrecht) scoorde met 2 uit 3 prima en blijft toch een tovenaar op het bord. Huisschaker Simon Kadijk gebruikt het Vakantietoernooi om ervaring op te doen en gaat steeds sterker spelen. Verder scoorde jeugdspeler Justin Sloots weer netjes een halfje tegen een senior en doet op deze manier de nodige ervaring op.

Na twee speelavonden hebben de kandidaten voor het podium in de verschillende groepen zich gemeld, maar Parijs is nog ver! Volgende week staat de 3speelavond op het programma en wellicht hebben een aantal schakers hun kruit al verschoten in de eerste rondes of zorgen een aantal outsiders voor wat verrassingen.

Voor de standen en uitslagen: Klik hier

Voor alle statistieken: Klik hier

Dit bericht is geplaatst in Vakantie-verslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie