A team boekt nuttige overwinningen en is gelijk mede-koperloper in Meesterklasse A

William Gijsen scoorde 2 punten!

ROTTERDAM – Opnieuw speelt ons A team bestaande uit Marijn den Hartog, William Gijsen, Jorik Klein en Adrian Mensing dit jaar in de hoogste jeugdklasse van Nederland.  Vorig jaar werd een mooie 3e plaats behaald en nu het toernooi van Den Bosch naar Rotterdam werd verplaatst was het logisch dat het ditzelfde team dus nogmaals mee ging doen bij de JCC in de Meesterklasse A.  Opnieuw stevige tegenstand, maar de eerste dag eindigde goed, zoals Jorik Klein in onderstaand bericht schrijft:

Dat het dit jaar niet makkelijk ging worden was van tevoren bekend, en daarom werd tijdens de teammeeting nog maar even duidelijk gemaakt dat het vooral om de matchpunten ging. Dat het team daar vervolgens iets te serieus mee omging was vooral voor de bloeddruk van de betrokkenen niet goed.

Schrijver Jorik Klein aan het begin van de partij

In de allereerste ronde van dit jaar was het team van de Stormpionnen A1 de tegenstander. Zoals gewoonlijk zat het hele team na een paar uur spelen nog aan het bord, terwijl bij alle andere matches de uitslagen binnenstroomden. Uiteindelijk was het Jorik die als eerste klaar was. Hij moest berusten in remise. Met de witte stukken lukte het hem om de zwartspeler onder druk te zetten, echter wist de tegenstander handig onder deze druk uit te spelen. Even later resteerde een toreneindspel met een plusje voor zwart. Gelukkig kon Jorik dit met nog maar enkele minuten op de klok goed keepen, en werd de vrede gesloten.
Op dat moment zag het er op de andere borden niet best uit. William stond een kwaliteit achter, Marijn stond erg gedrukt, en bij Adrian was er een gesloten stelling met nog veel stukken op het bord. Maar dan komt de kracht van dit team tevoorschijn. Adrian wist zijn tegenstander ineens te verrassen en won direct. William had zoals we van hem gewend zijn veel meer tijd dan zijn tegenstander die inmiddels in tijdnood was beland. William begon met zijn paard allemaal nare trucjes in de stelling te vlechten. De tegenstander was zo van slag dat hij de kwaliteit teruggaf, en zelfs het resterende remise-eindspel nog wist te verliezen. Een enorme schommelpartij van William dus, waarmee hij weer bewijst over hoeveel veerkracht hij beschikt. Dat Marijn het helaas niet kon bolwerken aan het eerste bord was vervelend, maar de matchpunten waren in ieder geval binnen met een 2,5-1,5 overwinning.

Marijn den Hartog, weer terug uit China, is het schaken niet verleerd

Na een korte pauze mocht het team in de middagronde het opnemen tegen Leiderdorp A1.
Ook in deze ronde ging er weer veel fout op de borden van de Sliedrechters. Zo gaf Adrian een pion cadeau in de opening met de witte stukken, en kreeg Jorik een verrassing in de opening tegen. Gelukkig was William bezig aan een perfecte partij. Hij speelde zijn tegenstander rustig van het bord met gezonde zetten. Deze partij eindigde al redelijk snel nadat hij de vijandige dame in had gesloten. De stand werd echter al snel gelijk getrokken door Leiderdorp. Na de verrassing in de opening ging Jorik flink in denktank. Hij deed namelijk 33 minuten over zijn volgende zet. Met veel geploeter lukte het hem om een prima stelling over te houden. Helaas ging het vlak daarna mis toen hij de verkeerde kant op rokeerde. De aanval die vervolgens over zijn koning heen kwam viel niet te verdedigen.
Bij deze gelijke stand stond kopman Marijn op. Hij offerde een kwaliteit voor 2 pionnen, en won even later deze kwaliteit weer terug. Het resterende eindspel speelde hij feilloos uit!

Binnenkort een boek over de partij van Adrian Mensing? New in Chess! Grijp uw kans!

Dan is alleen Adrian nog bezig. Over deze partij kan je een heel boek schrijven. Zoals gezegd had Adrian in de opening een pion weg geblunderd. En even later miste hij een trucje waardoor hij nog eens 2 pionnen verloor. Dat was het sein voor Adrian om met Txh7?! een toren te offeren. De tegenstander dacht lang na en viel de dame van Adrian aan. Adrian had hier maling aan en offerde a tempo zijn dame met Lxg6?! (en dit is ook nog eens een loperoffer). De tegenstander wist niet wat hem overkwam, hij stond een volle dame voor maar hij zag de winst niet. Adrian wist met verschillende krachtzetten veel materiaal terug te winnen, en ineens resteerde er een eindspel met een klein plusje voor Adrian. Dit eindigde in remise waardoor de match opnieuw met 2,5-1,5 werd gewonnen. De partij van Adrian was bizar, en er werd nog volop geanalyseerd na de partij. Helaas bleek het niet allemaal te kloppen, maar het heeft in ieder geval wel gewerkt!

Zo werd de dag toch afgesloten met 2 overwinningen. Dit zorgde voor veel opluchting bij de teamleden, want het had ook heel anders kunnen aflopen met het spel dat de spelers vertoonden.

Genoeg verbeterpunten dus voor de volgende keer, maar voorlopig staat het team na 1 dag wel weer mooi op de gedeelde eerste plek!

Dit bericht is geplaatst in A-team. Bookmark de permalink.

Geef een reactie