Sliedrecht RSB 1 wint overtuigend van Nieuwerkerk

De kopborden aan de start

SLIEDRECHT – Het was slecht weer op de donderdag van de wedstrijd Sliedrecht RSB 1 (jawel….. het voormalige Sliedrecht 3, weet u het nog?) tegen Schaakvereniging Nieuwerkerk.  Geen ijzel of sneeuw, maar veel regen, wind en dat het steeds vroeger donker wordt, is ook altijd even wennen voor de Nederlandse automobilist.  Maar gelukkig niet voor de sympathieke heren uit Nieuwerkerk.  Door weer en wind reden ze naar Sliedrecht voor de eerste wedstrijd in de RSB klasse 1a.  En daar was Sliedrecht erg blij mee.  Dus zo kon de aftrap van het nieuwe seizoen op tijd beginnen.

Peter kon snel de cola voor bier inwisselen

De avond begon voorspoedig.  Vanwege een dubbele afspraak kwam de teamleider pas rond half 10 het speellokaal binnen en uiteraard was zijn verwachting dat er op 8 borden strijd geleverd werd. Bord 2 was echter al leeg en Peter van den Bergh stond al aan de bar.  Een miniatuurpartij van 13 zetten met een onnauwkeurigheidje  van de tegenstander zorgde voor een snel eerste positieve resultaat.  Mooi voor Peter die normaal gesproken niet vroeg klaar is en zo kon hij ook uitgebreid de verrichtingen van zijn team volgen.

En dat was nodig ook, want het team is op veel plekken aangepast.  Vorig jaar, het eerste jaar van de nieuwe opzet van de KNSB en RSB competitie, speelde dit team in de hoofdklasse, maar degradeerde het na een goed seizoen toch naar de 1e klasse.  Veel teams speelden met spelers die ook in de KNSB speelden, en ons team van vorig jaar kon hier net niet tegenop boksen.  Dat is dit jaar anders.  Het team is versterkt met veel spelers die ook in de landelijke competitie spelen.  En zo is er vanuit de selectiecommissie uit al geroepen: Wij gaan voor promotie!  En dan volgend jaar meedoen om de prijzen in de hoofdklasse.  Maar dan moet er dit jaar wel gepromoveerd worden.

Jorik won soeverein

Het begin was er dus.  Peter zorgde al snel voor 1-0 en het duurde niet lang of die score werd verdubbeld naar 2-0.  Op bord 6 kwam Jorik Klein geen moment in de problemen, kon prima zijn eigen spel spelen en met een mooie aanval gaf hij zijn tegenstander geen kans.  Op de borden begon het er dusdanig goed uit te zien dat een monsteroverwinning in de maak leek.

Zeker toen Willem Barendswaard op bord 8 (als invaller) zijn aanval ging doorzetten.  Je zou gewoon medelijden met zijn tegenstander hebben.  Bij elke zet werden de duimschroeven iets verder aangedraaid.  Bij elke zet ging het iets meer pijn doen.  Bij elke zet werd de tegenstander verder teruggedrongen.  Maar wel heel langzaam.  Er was geen mogelijkheid tot ontsnappen.  3-0 was het logische gevolg.

Inmiddels was het Nieuwerkerk ook wel helder dat er voor hen niet veel te halen was in Sliedrecht. Achteraf zei hun teamleider ook dat de hoop al niet echt groot was, maar dat men ook nog eens met 3 invallers speelde. De tegenstander probeerde op enkele borden een remise-aanbod te doen, maar de Sliedrechtse teamleider was inmiddels zo overtuigd van de overwinning, dat de spelers voor hun kans mochten gaan, zodat niemand van Sliedrecht dit aanbod aannam.

Tobias truukte slim

Tobias Dekker zorgde voor het eerste matchpunt. Ook hij kreeg een remise-aanbod, maar mocht verder spelen en deed dat met verve.  Uiteindelijk besliste een mooie truuk de partij, maar de stelling was al in het voordeel van Tobias. Zo werd het 4-0 en leken de bitterballen al vroeg in het vet te kunnen.

Op dat moment echter begonnen er toch was donkere wolkjes boven de Havik te ontstaan. Allereerst Robert van Rekom.  Al eerder op de avond weigerde ook hij een remise en gaf al aan  te gaan forceren.  Dit kun je normaal gesproken wel overlaten aan Robert, maar wellicht was de combi forceren en weinig tijd toch niet zo’n goede.  In ieder geval verspeelde hij in tijdnood een stuk en alhoewel hij het nog wel probeerde, wist zijn tegenstander dit wel uit te spelen.  Helaas, maar dat zit ook een beetje opgesloten in de manier van spelen.  Robert gaat zeker nog scoren voor het team dit jaar. Sommige stuurlui aan de wal dachten hier toch wat anders over en het was zelfs “El Presidente” van Rekom die aangaf dat hij beter op die plek had kunnen spelen. Maar uiteraard staat de teamleider daarboven en geeft hij vertrouwen.  We zijn uiteraard wel benieuwd hoe deze actie in de familie wordt ontvangen.

Ook Willem Kuiper kreeg het moeilijk.  De opening mislukte een beetje en alhoewel Willem op zijn ‘Willems”  terug vocht bleef het lastig.   Uiteraard mocht hij (bij deze stand) een remise aanbod doen, maar toen zijn tegenstander dat binnen 1 seconde weigerde, ging Willem er nog maar even goed voor zitten.  En dat had effect.  Bij elke zet wist Willem zijn stelling langzaam te verbeteren.  Zo goed zelfs dat er meer in leek te zitten, dan die eerst aangeboden remise. Langs de zijlijn werd de winst al gezocht, maar nog niet gevonden.   Uiteindelijk had de tegenstand nog maar 1 troef: eeuwig schaak. En daar kwam Willem niet meer uit, dus werd de vrede getekend en waren de matchpunten binnen (4,5-1,5)

Niels en William aan het zwoegen

Nog 2 borden in spel dus.  Kopman Niels had het erg lastig en zat de hele avond al te zuchten en te steunen.  Maar goed, we weten inmiddels dat als dit het geval is, dan komt het vaak goed.  Op bord 3 speelde William Gijsen een mooie partij, waarbij hij wel steeds het beste van het spel leek te hebben.  In het verre eindspel, wist hij uiteindelijk 1 pion over te houden, en alhoewel dit met diverse stukken op het bord nog niet zo eenvoudig was.  Uiteindelijk viel de mat met een beetje hulp van de tegenstander.

Niels bleef ook doorknokken, en zei achteraf dat hij de winst had gemist en steeds beter stond, maar de zogenaamde “kenners”  hadden al lang door dat remise de enigst logische resultaat was.

Een mooie 6-2 overwinning dus, waarna de bitterballen en de frikadellen de avond op een goede manier beëindigden.

De volgende wedstrijd is een onvervalste derby.  Op dinsdag 29 oktober spelen we tegen Dordrecht en we verwachten uiteraard weer bussen vol supporters om het team naar de overwinning toe te schreeuwen.

Voor alle uitslagen en standen: http://r-s-b.nl/competitie-klasse-1a/

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 3. Bookmark de permalink.

Geef een reactie