Vierde team: eerste punt na promotie

De staartborden aan de start

SLIEDRECHT – De kop is eraf. De eerste ronde van het nieuwe RSB-seizoen is gespeeld. Het vierde schaakteam van Sliedrecht pakte een belangrijk matchpunt tegen CSV 2 en heeft de nullijn al na de eerste ronde verlaten. En dat na een debuut in de eerste klasse. Een mooi resultaat! Maar wel een resultaat met een verhaal. Leest u maar mee.

De stille getuige van een verwoede zoektocht

Tegen acht uur zwaaide de deur van de Havik open. Er druppelden 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7… Capelse mannen binnen. Alle ogen bleven vol verwachting gericht naar de deur.. Maar er verscheen geen achtste silhouet… Wat was hier aan de hand?

Al gauw verontschuldigde de teamleider van de bezoekers zich: ‘Het eerste bord blijft leeg. Ik heb mijn best gedaan een vervanger te regelen, maar het is niet gelukt’. Een kladpapiertje, met daarop de kreten ‘nee’, ‘voicemail’, ‘te laat vanaf heden’, ‘nee, mag niet?’, was de stille getuige van een verwoede zoektocht naar de achtste man.

Vervelend voor de tegenstander natuurlijk, maar een prettig bericht voor de thuisclub. Een makkelijke voorsprong op deze manier. Kopman Henk Prins baalde wel een beetje, maar gelukkig kon hij nog intern meespelen.

Kort daarna werden de eerste stukken naar voren geschoven en kregen de stellingen vorm. De debutanten Dana Verheij en Tjerry Hut waren ook present. Dankzij deze spelers is de gemiddelde leeftijd van het team fors naar beneden bijgesteld. De verwachting is dat dit een verfrissende uitwerking heeft op het reeds sprankelende team. Een speler van de oude garde uit het team ontbrak deze avond. Frank Stoute vierde zijn 65ste verjaardag. Nu hij de 64 velden heeft verlaten, leek het hem een goed idee zijn verjaardag elders te vieren. We gunnen het hem voor een keertje.

Luana remiseerde tegen Koe(ke)dam

Luana Mensing op bord 7 was als eerste klaar tegen een oude bekende: Hans Koedam, alias Koekedam. Luana kreeg een remiseaanbod in een evenwichtige partij. Ze besloot het voorstel te accepteren.

Uit de verre hoek, waar bord 4 gepositioneerd was, ontstonden plots wat geluiden. Er werd onrustig geschuifeld, een kreet geslaakt, diep gezucht. Aan Sliedrechtse zijde welteverstaan. Het was Peter Vis. Oei, meestal is het dan mis! Al gauw werd de diagnose gesteld: stukwinst over het hoofd gezien. Tja, kan gebeuren. Het is niet anders..

Peter, volgende keer beter

Het ging Peter echter niet in de koude kleren zitten. Het bracht hem zelfs zodanig van zijn stuk dat hij de daaropvolgende zet opnieuw stukwinst over het hoofd zag. En u kunt zich wellicht voorstellen wat er gebeurde toen hij dat ontdekte… Niet alleen het hek vloog van de dam. Nee, de hele dam brak doormidden en even schudde de Havik op haar grondvesten. Van Peter ontbrak daarna ieder spoor..

Dana bewees ondertussen haar waarde door uitstekend spel te laten zien. Yaro van Beest en Tjerry hadden ook alles onder controle. Bert Dobber daarentegen had te kampen met een Turkse invasie en moest verdedigen als een guerrillastrijder. Kees van der Does stond een pionnetje achter en ook positioneel zag het er voor hem iets zwakker uit. Maar bij Kees weet je het nooit.

Dana won overtuigend

Even later won Dana met glans haar partij. De tegenstander gaf op nadat Dana’s toren positie innam op de 7e rij.

Ook bij Yaro gingen de zaken goed. Het leverde hem torenwinst op, waarna de tegenstander opgaf. De tussenstand was comfortabel: 3,5 – 1,5.

Tjerry kreeg een remiseaanbod, maar speelde door in afwachting van de ontwikkelingen op de andere borden.

Bert zat nog steeds klem in een onveilige zone en Kees was op zoek naar een uitweg in de Maneblusservariant. Het wilde nog niet lukken.

Tjerry kwam geen moment in gevaar

In de stelling van Tjerry zat niet meer dan een remise, waarna de vrede werd getekend. Het eerste matchpunt was binnen. Bij Bert was het nog oorlog. Hij vocht stug door op jacht naar onafhankelijkheid, maar moest helaas het onderspit delven. Kees dan, zou het hem lukken een halfje binnen te slepen?

Kees speelde als een Noord-Ier, maar het lichtje van Kees doofde langzaam uit. De tegenstander bleek in het eindspel niet te stoppen. Het werd 4-4.

Kees probeerde de Maneblusservariant

Een beetje gedesillusioneerd stonden we naar het scorebord te kijken. Was het glas nu halfvol of halfleeg? Het is maar hoe je het bekijkt, klonk het. HalfVOL natuurlijk. Het eerste matchpunt in de 1ste klasse is binnen! Daar zal de jarige Frank Stoute ongetwijfeld trots op zijn!

 

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 4. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord