Eerste winst voor Peter Vis

Peter in gedachten naar winst

SLIEDRECHT – Na 7 ronden in de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht heeft Peter Vis zijn eerste punt gescoord. Tegen Michiel van den Bergh leek het er op dat Vis opnieuw tegen een nederlaag ging oplopen, maar door enkele onnauwkeurige zetten van zijn tegenstander en goed tegenspel was Vis in het eindspel net iets sneller met zijn matnet. Een mooie opsteker voor Vis, die regelmatig in de top 10 van de eindrangschikking te vinden is.

Met 18 partijen was de Havik, ondanks de vakantie, weer goed gevuld. En aangezien er geen externe wedstrijd was, rolden er een aantal leuke partijen uit de hoge hoed.

Zo speelde Khaled Klib tegen de op papier veel sterkere Henk van der Hoek een goede partij en hield zijn tegenstander lang bezig. In het eindspel was van Van der Hoek echter nog een maatje te groot.

Adrian soeverein naar de top 3

Jorik Klein maakte gebruik van de afwezigheid van de top 2 en kon door eenvoudige winst op Arco van Houwelingen de tweede plaats overnemen. Adrian Mensing won van Leo Koppelaar en klimt naar de derde plaats.

Mike Boom speelde niet onverdienstelijk tegen Jerry van Rekom, maar moest toch zijn meerdere erkennen in de voorzitter. Luana Mensing kon geen vuist maken tegen Wout Boer en moest na een ongelijke strijd opgeven.

Wim Hokken kwam ook deze ronde niet verder dan remise. Tegenstander Tim Schakel geeft opnieuw commentaar:

We kwamen gelijk uit de opening. Kort na de openingsfase wilde ik de witte loper op b3 graag ruilen voor mijn paard en speelde daarom …., Pc6-a5. Maar al snel daarna had ik spijt van mijn keuze. Ik dacht dat ik door deze ruil mezelf in de problemen had gebracht, maar in werkelijkheid viel het nadeel gelukkig mee en bleef het witte voordeel, ondanks de dreigende witte acties op de koningsvleugel, beperkt. Ik wist de stelling weer in evenwicht te brengen en snel daarna verkreeg zwart zelfs voordeel. Dit werd verder uitgebouwd tot pionwinst.

In een stelling met voor wit een dame, toren, paard en zes pionnen tegenover zwart een dame, toren, loper en zeven pionnen bood Wim remise aan. In de analyse taxeerden we beiden dat wit voldoende compensatie had voor de pion vanwege een sterker paard en potentiële aanvalskansen op de koningsvleugel.

Achteraf thuis bij de computeranalyse bleek dat zwart bij goed spel de beste kansen zou hebben gehad en wit onvoldoende compensatie zou hebben voor de pion (Fritz geeft +1 aan voor zwart). Ik zag het plan, inclusief de vereiste nauwkeurige uitvoering, op de avond zelf niet en onbewust wellicht ook uit respect voor de reputatie van Wim ging ik akkoord met zijn vredesvoorstel.

Weer winst voor Martijn

Sami Al-yassin en Martijn Stoker waren aardig aan elkaar gewaagd. Pas in het late eindspel wist Stoker met materieel voordeel de partij in zijn voordeel te beslechten.

Cees Moes speelde sterk tegen Johan en Gijsen en leek met een dame meer te gaan winnen. Gijsen maakte het Moes echter zeer moeilijk met 2 vrijpionnen en wist er met dit kleine voordeel nog remise uit te halen.

A.s. donderdag wordt de 8e ronde gespeeld. Vanwege de vogeltentoonstelling in de Havik wordt er dit keer in de kantine van De Merwede gespeeld.

Dit bericht is geplaatst in Weekverslag senioren. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord