Sliedrecht RSB1 boekt monsteroverwinning in Dordrecht

Adrian boekte een snelle overwinning

DORDRECHT –  Het RSB1 team van Sliedrecht heeft in Dordrecht goede zaken gedaan. Tegen Dordrecht 3 werd maar liefst met 7,5-0,5 gewonnen, waardoor het team na 2 wedstrijden niet alleen ongeslagen is, maar ook hard werkt aan het bordpunten saldo

Het blijft een echte derby deze wedstrijd.  Jaarlijks komen we elkaar in verschillende wedstrijden tegen, vaak is het spannend, beide verenigingen winnen regelmatig en er is een onderling goede band, maar achter de schaakborden lijkt het erop of beide teams altijd net wat extra geven in deze onderlinge confrontaties.

Evenals Sliedrecht speelt Dordrecht met 2 teams in de KNSB  en in de RSB competitie zelfs met 5 teams (waarvan 1 in de hoofdklasse en 2 in de eerste klassen).  Dus een geduchte tegenstander.

Chauffeur Jorik

Voor het Sliedrechtse team maakt de tegenstander wellicht minder uit.  Een horde naar een hoge eindpositie.  Vooraf werd meer gezucht over de speelavond.  De dinsdagavond zit niet echt in ons ritme en het ene positieve wat we hierover zouden kunnen zeggen is dat we gelukkig in de buurt spelen en niet ergens op een donkere dinsdagavond in een andere uithoek van het RSB gebied hoeven aan te treden.  Voor de meeste spelers geldt dat er rustig nog even thuis gegeten kan worden, wellicht nog een laatste blik geworpen kan worden op de openingen van mogelijke tegenstanders (alhoewel dit natuurlijk als in de dagen  daarvoor tot in detail is gedaan) en dan op een dinsdagavond af te reizen naar Dordrecht.  De inmiddels bekende speelzaal, waarbij het altijd mooi is om te zien dat het een grote vereniging is met veel interne partijen.

Ons team kwam natuurlijk uitstekend voorbereid op.  Niels Mijnster en William Gijsen waren afgelopen week op hoogtestage in Hoogeveen. De resultaten hadden wellicht wat beter gekund, maar de extra zuurstof in het bloed die binnen is gekomen is veel belangrijker. Scherp en vol zelfvertrouwen stapten ze de speelzaal in. Jorik Klein was vandaag ook chauffeur en mocht eerst laten zien dat zijn logistieke kwaliteiten goed ontwikkeld waren.  Vooraf werden al weddenschappen afgesloten op het aantal genomen verkeerde afslagen, maar uiteindelijk kwam ook Jorik op tijd aan met de auto (en enkele spelers) bij de speelzaal. Dat gaf hem uiteraard ook een boost een zo kwam hij de speelzaal binnen.

Jurgen de Haan moest de vorige wedstrijd missen door een tentamen. Die tegenslag zette hij in de dagen voorafgaand aan deze wedstrijd om in brute kracht die hij deze keer niet aanwende om van zijn fiets te vallen of om een prikkeldraadhek aan te vallen, maar hij gebruikte al zijn energie om achter het bord zijn tegenstander te willen opeten. Peter van den Bergh is binnen het bestuur een nieuwe uitdaging aangegaan, van secretaris naar penningmeester en gaat daarbij zo voortvarend te werk, dat de achterstand in contributie-inning nu al is omgezet in een forse voorsprong.  De vereniging heeft meer cash dan ooit en de energie die hij daarbij had, wilde hij nu ook achter het schaakbord omzetten in brute aanvalskracht.

Pieter Pons speelt in Dordrecht altijd gewoon een thuiswedstrijd.  Dat is altijd lekker.  Vorig jaar speelde hij alsof hij aan zijn tweede jeugd was begonnen.  Vermoedens van een midlife crisis, die bij hem niet resulteren in de aankoop van een motor (of erger), maar hij weet alles tot uitdrukking te brengen achter het bord. Willem Kuiper zien wij de laatste tijd wat minder op de club.  Er gaan geruchten dat dit te maken heeft met werk, maar de ingewijden weten wel beter.  Willem gaat in de weken vooraf de wedstrijd van RSB1 al vroeg aan de slag.  Ondergedoken in zijn bibliotheek loopt hij allerlei obscure variantjes langs, zodat zijn tegenstander binnen 2 zetten al uit zijn openingsboek is.  Deze tactiek past Willem al jaren toe (met wisselend succes), maar om de winstkans te vergroten en nieuwe obscuriteiten te ontdekken, is Willem steeds minder op de club te vinden, maar steeds meer in de boeken.  De trouwe volgers zijn benieuwd wat er nu weer op het bord gaat komen en waarmee Willem zijn tegenstander gaat verlammen.

De laatste van het team (maar zeker niet de minste natuurlijk) is Adrian Mensing.  Coderen is zijn lust en zijn leven en dat past nu ook steeds beter bij het schaken.  Om te voorkomen dat hij in oude valkuilen stapt en zich teveel laat beïnvloeden door (vrouwelijke)  tegenstanders, beziet hij het schaken nu ook in algoritmes, blockchains en data-mining. Feit is, wie er ook achter het bord zit, het maakt niet meer uit.  De code doet zijn werk!

Maar goed, genoeg over de voorbereidingen.  Het echte werk moest nog beginnen.  Het RSB1 team van Sliedrecht is tenslotte “on a mission”.  Gemotiveerd tot op het bot verschenen de mannen aan de start.  Tenminste….. 7 dan.  Uiteraard misten we nog Willem Kuiper, zijn roem was hem al vooruitgesneld.  Ongeveer een kwartier te laat kwam hij aan.  Hij was nota bene op tijd, kon geen parkeerplaats vinden en ging toen door Dordrecht heen dwalen.  Gelukkig lukte het hem om te verschijnen en slechts (voor zijn doen dan) met een kleine tijdsachterstand te beginnen.

Binnenkomen bij Dordrecht in de speellocatie voelt langzamerhand wel vertrouwd. Veel bekende gezichten, veel interne partijen en veel onderling plezier.  Een mooie vereniging op een mooie locatie. Maar daar was het team natuurlijk niet voor naar Dordrecht gekomen.  Het ging om de matchpunten.

Peter won in de aanval

Na een uurtje spelen kwamen de eerste supporters zich melden en zagen ze met een gerust hart dat de borden overwegend goed stonden.  De eerste klap werd al vroeg op de avond uitgedeeld door Adrian.  Normaal gesproken in het A team altijd tot op de laatste seconden gebruik makend van zijn tijd, wist hij met een mooie combinatie de wedstrijd in rap tempo naar zich toe te trekken en zo het eerste punt binnen te halen.  Dat kon natuurlijk zijn mede A-team speler Jorik niet op zich laten zitten.  Met een pionoffer verraste hij de supporters wel, maar dat pionoffer zorgde 7 zetten later wel voor de opgave van de tegenstander.  Een mooi begin dus, wat werd voortgezet op bord 1.  Peter van den Bergh won vanuit de opening een pion en kon dit voordeel langzamerhand uitbouwen tot een mooie stelling en uiteindelijk tot een punt. De oplettende lezer die mee heeft geteld weet dus dat het inmiddels 0-3 stond.

Jorik en Willem wonnen fraai

Willem Kuiper leek de hele partij al iets beter te staan, in opnieuw een a-typische stelling voor hem.  Voorgaande jaren wist hij teamleider en mede-spelers bijna altijd te verrassen met (op het ook roekeloze) stellingen vanuit de opening, maar voor de tweede keer op rij kwam er een “normale” opening op het bord.  Maar ook daar weet Willem wel raad mee.  Hij besliste de partij (die al licht in zijn voordeel was) met een mooie paardenvork, wat tot dameverlies zou leiden.  Maar daar wachtte zijn tegenstander niet op. Op dat moment kreeg Jurgen een remisevoorstel.  Dit zou natuurlijk het tweede matchpunt betekenen en normaal gesproken zou hij het teken krijgen om dit aan te nemen, maar gezien de stand op de andere borden mocht hij het zelf weten en dat was voor hem het teken om nog even de duimschroeven aan te draaien en twee zetten later zette hij een aanval in, die uiteindelijk dodelijk bleek.  Inmiddels dus al 5-0.

Aspirant zeventiger Berrevoets verloor van Niels

Pieter Pons was in zwaar gevecht met de sympathieke Dordtse teamleider John van de Laar. De stelling leek een aantal keren te kantelen en bleef naast ingewikkeld ook erg spannend.  John ging voor in de strijd met zijn team en  liet zich niet verrassen.  Uiteindelijk kwam er een zetherhaling op het bord, waar beide spelers zich in konden vinden. Alleen de 2 Hoogeveense schakers waren toen nog bezig.  2 lastige partijen, waarbij het manoeuvreren was naar een resultaat.  William slaagde daar als eerste in, door een klein voordeeltje in het eindspel uit te melken en zo netjes wist te winnen.  Ook Niels had geen makkelijke avond tegen Hans Berrevoets. In de laatste minuten van de speeltijd echter, gingen de ratingpunten toch mee werken en wist Hans de juiste zetten niet meer te vinden.  Niels speelde het handig uit en pakte de overwinning.   Een monsterscore van 7,5-0,5 dus op de borden.

Goed voor het doelsaldo, want we zijn er zekere nog niet.  Nog enkele pittige tegenstanders in de komende ronden, waar ook zeker gewonnen zal moeten worden.  Deze horde is in ieder geval genomen!

Op donderdag 21 november komt WSV 1 op bezoek in een kolkende de Havik.

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 3. Bookmark de permalink.

Geef een reactie