Sliedrecht 1 Delft het onderspit

De top 4 in de vecht-modus

DE PLAYING CAPTAINS DOEN VERSLAG…

DELFT – In de tweede ronde van de KNSB-competitie heeft het vlaggenschip van Sliedrecht alle hoop op enige glorie dit seizoen vergooid. Een bittere 3,5 – 4,5 nederlaag was het gevolg onnauwkeurig en onbedachtzaam spel bij een aantal spelers.

De selectie was op papier niet op volle oorlogssterkte, maar met Dana als vervangster van William was er nauwelijks sprake van een verzwakking. Er was eerder sprake van het vervangen van de man uit vorm voor de vrouw in vorm! Aan het begin van de middag gloorde er nog een klein zonnetje in de buurt van de Sliedrechtse borden. Teamleider Martijn Stoker speelde een sterke opening en kwam met een pion voorsprong in het middenspel terecht. Echter had zijn tegenstander de stukken actiever gepositioneerd, maar het remiseaanbod kon door de tegenstander (1855) niet worden geweigerd (0,5 – 0,5).

Delftse klederdracht

Invalster Dana Verheij speelde een moeizame opening en haar stelling werd geruïneerd door een vervelend wit paard. Na een mooie counteraanval waren de openingen in haar stelling helaas te groot en werd zij vakkundig mat gezet door haar tegenstander (1644) (0,5 – 1,5). Aan het tweede bord speelde Wim Pool een ouderwets sterke pot. Ondanks zijn matige vorm in de interne competitie tikte hij zijn tegenstander (2073) in het eindspel van het bord (1,5 – 1,5).

De Familie Klein had een slechte dag, ondanks dat Jorik in de ochtend nog succesvol een tentamen had gemaakt. Hans Klein speelde een matige partij, waarin hij zonder enig nadenken de dame van zijn tegenstander (2012) van het bord sloeg. Je zou verwachten dat de meest ervaren man uit het team wel weet dat een dame in een 3e Klasse KNSB-wedstrijd nooit gratis is. Alle omstanders, waaronder kleinzoon Jorik, zagen dat binnen twee zetten bleek waarom deze dame slechts tijdelijk in de ‘aanbieding’ werd gedaan. De rest van de partij kan worden afgedaan als geschiedenis (1,5 – 2,5).

De heren Klein hadden een moeizame middag

Kleinzoon Jorik had na de opening een solide en goede stelling opgebouwd, maar was duidelijk van slag na de blunder van zijn opa en (schaak)voorbeeld. Vervolgens slaagde zijn tegenstander (2068) er in om een aantal mindere zetten te produceren, maar het kwaad was al geschied en zo eindigde ook deze partij in een dikke 0 (1,5 – 3,5). Genoeg reden om consultant Marcel Klein in te schakelen voor een nadere root-cause-analysis.

De resterende borden moesten dus aan de bak en de teamleider had van zowel collega teamleider Robert als van Arjan al te horen gekregen dat er weinig muziek meer in de stelling zat. Na een analyse van deze borden was het duidelijk dat het tijdsverspilling zou zijn als Robert door zou spelen, zo werd de vrede getekend met zijn tegenstander (2023) (2 – 4). Kopman en tijdelijke man uit vorm Niels Mijnster speelde een puike partij en wist zijn vrijpionnen en loper optimaal samen te laten werken. Met een prachtig slot bracht hij de spanning terug in de wedstrijd door zijn tegenstander (2140) op te knieën te dwingen (3 – 4).

Niels was zowel ’s middags als ’s avonds in topvorm

De boodschap van de teamleiders aan Arjan was duidelijk: ‘Red de eer van het team!’. Een teamspeler als Arjan is een dergelijke opdracht wel toevertrouwd, maar helaas stelde niet al zijn teamgenoten hem in de gelegenheid om dit aan te tonen door voortijdig te vertrekken! Ondanks een aantal met precisie uitgedachte plannen en het openbreken van de stelling, moest in het verre eindspel met nauwelijks uitzicht op winst het aanbod van zijn tegenstander (2144) worden aanvaard (3,5 – 4,5). Alle lof voor het lef en de getoonde teamspirit voor Arjan, maar helaas niet voldoende voor een matchpunt.

Zo staat het 1e team van Sliedrecht troosteloos op een gedeeld laatste plaats na twee verliespartijen. De komende wedstrijden moeten matchpunten gehaald te worden om handhaving te realiseren. Eventueel nog resterende wedstrijden kunnen gebruikt worden om de teamspirit van het gehele team te verbeteren. Eerst volgende kans is zaterdag 23 november als HWP Sas van Gent 3 op bezoek komt in De Havik.

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord