Sliedrechts A team nog steeds op podiumkoers

Marijn den Hartog, Adrian Mensing, Jorik Klein en William Gijsen

Ook na de 3e dag van de Meesterklasse A bij JeugdClub Kampioenschappen blijft het A team het uitstekend doen.  Met 8 matchpunten staat het team op de 3e plaats en heeft alles nog in eigen hand om wederom een podiumplaats te bereiken.  Teamleider Jorik Klein schrijft over de derde dag:

Op de derde dag van de meesterklasse A mocht het Sliedrechtse team aantreden tegen de naaste concurrent voor de podiumplaatsen. Aan het begin van deze dag werd duidelijk dat de teamleden er op gebrand zijn om in dit laatste jaar voor alle spelers van het A-team nog eenmaal hoge ogen te gooien. Dit jaar is namelijk het einde van een tijdperk voor het team.

Met dit team begon het ooit

Het Sliedrechtse A-team is namelijk een begrip geworden in de Jeugdclubcompetitie. Een ooit ‘wilde’ gok van het bestuur om 4 jonge jongens uit de eigen jeugdopleiding aan te melden voor het RSB Jeugdclubkampioenschap in de C-categorie pakte erg goed uit met directe plaatsing voor het NK teams. Dit team onder leiding van teamleider Marcel ‘Mourinho’ Klein bestond toen nog uit kopman Jurgen de Haan, Adrian Mensing, Andrew Mensing en Jorik Klein. Even later werd Marijn den Hartog ‘gekocht’ en had het A-team een nieuwe kopman. Weer een paar jaar later werd William Gijsen gepromoveerd naar het A-team om Andrew Mensing te vervangen.

Mourinho was niet meer nodig

Aan het begin van dit jaar was al duidelijk geworden dat door de nieuwe regelgeving dit het laatste jaar was voor alle teamleden en daarom besloot het team, mede door de nieuwe speellocatie, nog één wijziging door te brengen. De altijd positieve teamleider Marcel ‘Mourinho’ Klein wilde al meerdere jaren een stap terugdoen omdat hij de druk van teamleider van dit eigenaardige team niet meer aankon. Vooral de verhoogde bloeddruk tijdens de tijdnoodfase begon zijn tol te eisen. Daarom werd Jorik Klein voor dit jaar als playing-teamcaptain aangesteld.  Dat het leven van teamleider niet altijd even gemakkelijk is, werd dit seizoen al meerdere keren duidelijk. Op de derde dag was dit zeker niet anders.

Het begint allemaal al voor de eerste wedstrijd. De jongens reizen inmiddels op eigen gelegenheid naar de speelzaal dus de eerste vraag is elke speeldag weer of iedereen op tijd komt. Vooral Marijn is erg goed in precies één minuut voor het begin van de partij aankomen.  Maar goed, de eerste ronde van de dag was Stukkenjagers A1 de tegenstander.

Adrian had een goede dag

Op de eerste drie borden hadden zij 2200+ spelers dus het team wist dat het lastig ging worden. Na iets meer dan een uur spelen kwam het team op een achterstand. Kopman Marijn had met de zwarte stukken de opening niet helemaal correct gespeeld en moest helaas al snel capituleren. Even later verloor ook William. Hij speelde een opportunistische opening, maar kreeg al gauw een counter over zich heen. In het eindspel met een pion minder kon hij het niet bolwerken waardoor het team al met 2-0 achter kwam. Jorik had inmiddels aan bord 3 een iets minder eindspel, terwijl Adrian een prettig ruimtevoordeel had. Adrian kreeg een remiseaanbod, maar weigerde dit gepaard met een prachtige breekzet. De tegenstander zag door de bomen het bos niet meer en ging luttele zetten later definitief de fout in. Hiermee won Adrian de partij en zorgde hij voor de ‘aansluitingstreffer’. Jorik was inmiddels zoals het een Sliedrechter betaamt als één van de laatsten van de zaal nog aan het spelen. Het eindspel was volgens de engine remise te houden, maar in wederzijdse tijdnood was de tegenstander net iets handiger en moest Jorik toch nog zijn koning omleggen. Een 3-1 nederlaag was het gevolg.

De jongens besloten in de pauze te gaan vechten voor de derde plaats. Dat moest in de tweede ronde van de dag gaan gebeuren tegen het team van de Arnhemse Schaakacademie A1.  Na een korte pauze begon William voortvarend. Hij liet zien dat hij ondanks zijn tegenvallende resultaten van de laatste tijd nog altijd een sterke speler is. De tegenstander kreeg een hele rondleiding over het bord van William, waarbij alle hoeken aandachtig bestudeerd konden worden door de tegenstander. Met deze prachtige partij zorgde William dan ook voor de 1-0. Even later hield Jorik met zwart zijn op papier sterkere tegenstander zonder enkele problemen op remise, waardoor er nog één bordpunt nodig was voor de overwinning. Kopman Marijn heeft het dit jaar nog wat lastig in het A-team. Ook deze partij ging het niet van een leien dakje. Zijn tegenstander counterde goed op de damevleugel en Marijn moest helaas opnieuw zijn koning omleggen. Het lot van de match lag daarom in de handen van Adrian. Adrian had weer eens een krankzinnige partij waarin hij een toren offerde. Op het eerste oog leek er niet genoeg compensatie te zijn, maar Adrian begon toen fantastisch te spelen. Hij drukte zijn tegenstander langzaam weg en helemaal aan het einde van de dag in een bijna lege speelzaal, zorgde Adrian voor de overwinning door te winnen!

Dankzij deze overwinning komt het team op een ongedeelde derde plek. Een mooie uitgangspositie voor de laatste dag op 30 november. Dit zal zoals eerder vermeld ook de allerlaatste dag van dit Sliedrechtse A-team zijn. Het team hoopt op een mooie manier afscheid te kunnen nemen van de jeugdclubcompetitie. Een podiumplaats zou immers een mooi eind van dit tijdperk betekenen.

Dit bericht is geplaatst in A-team. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord