Sliedrechts A-team derde van Nederland

ROTTERDAM – Op de laatste dag van de Meesterklasse A is ons A team er weer in geslaagd om op het podium te eindigen. De twee topteams waren allang niet meer in te halen en de derde plaats leek het hoogst haalbare, maar de concurrentie was groot. In hun laatste jaar als A team hebben Marijn den Hartog, William Gijsen, Jorik Klein en Adrian Mensing opnieuw een prestatie van formaat neergezet. De vereniging is trots op deze jeugdspelers. Teamleider Jorik Klein bericht over de laatste dag:

Jorik Adrian, Marijn en William, het succesvolle A team

Op zaterdag 30 november vond de laatste dag van de Meesterklasse A plaats. Het team begon de dag op de derde plaats met een duidelijke voorsprong op de concurrentie, maar de mannen zorgden in de voorafgaande week ervoor dat ze scherp bleven. Teamleider Jorik had samen met Adrian uitgerekend dat er hoogstwaarschijnlijk drie matchpunten behaald moesten worden om de podiumplek te behalen. 

Dat een teamleider van dit team veel stress ervaart op een speeldag van de meesterklasse, dat weet u inmiddels wel. Deze dag begon de stress al vroeg in de ochtend. In de bus was William namelijk nergens te vinden. Al snel bleek dat William had geopteerd voor een half uur extra slaap. De overige teamleden kwamen met de theorie dat hij die tijd toch niet zou gebruiken tijdens de partij. Hetgeen helemaal klopte overigens. 


Dan nu over naar de wedstrijden. De eerste wedstrijd was tegen de Klim-op. Op papier een wedstrijd die gewonnen moet worden, maar in de Meesterklasse is niks zeker. 
William was uiteindelijk een kwartier te laat en begon direct a tempo te spelen. Na drie kwartier spelen hadden Marijn, Jorik en Adrian allemaal alweer minder tijd dan William. De mannen wilden waarschijnlijk nog één keer laten zien hoe goed ze zijn in lang nadenken. 
William was als eerste klaar. Hij leek de aanval van zijn tegenstander te pareren, maar kwam hierdoor op de damevleugel in de problemen. Zijn tegenstander speelde dit keurig uit, waardoor het team op een onverwachte 1-0 achterstand kwam. 
De andere borden waren inmiddels (natuurlijk weer) als allerlaatsten bezig. Het publiek kwam steeds meer rondom de borden staan, en de spanning was duidelijk zichtbaar op alle gezichten. Concurrenten, die hoopten dat het A-team zou bezwijken onder de druk, kwamen allemaal kijken. 

Alle partijen werden gespeeld in hevige tijdnood en eindigden ook allemaal ongeveer tegelijk. 
Jorik had de hele partij met de witte stukken geteerd op een klein voordeel. In de tijdnood wist hij dit in een pion om te zetten, en uiteindelijk het eindspel te winnen. Op dat moment had Marijn net een remiseaanbod gekregen met nog 5 seconden op de klok. Hij wist niet hoe het op de anderen borden ging, en besloot door te spelen. Helaas ging het daar onverwacht mis. Marijn had de hele partij druk uitgeoefend op zijn tegenstander. Helaas was zijn tegenstander in tijdnood net wat slimmer. Hij gaf een geniepig schaakje, terwijl Marijn op mat aasde. Marijn zag een mat in 2 en voerde dat uit in plaats van het opheffen van dit schaakje. Helaas moest hij daardoor met zijn dame, die hij had aangeraakt om mat te gaan geven, het schaak opheffen. Dit betekende dame verlies en dus een nederlaag. Adrian moest dus winnen voor een gelijkspel. Gelukkig is Adrian dit seizoen in vorm en het lukte dan ook om te winnen. De partij zelf was scherp en ging gelijk op, maar Adrian was beter in tijdnood. Dit zorgde voor een eindstand van 2-2. 

De mannen moesten de laatste ronde winnen om de derde plek te bemachtigen. In deze ronde was ASV de tegenstander. Zij waren deze dag echter maar met 3 man op komen dagen, waardoor Adrian in zijn allerlaatste partij in de meesterklasse een reglementair punt kreeg… 
Adrian vond dit uiteraard erg vervelend, en dat is ook compleet begrijpelijk. De mannen moesten dus nog 1,5 punt halen om de podiumplek veilig te stellen. 

Helaas ging het opnieuw mis bij William. Hij kreeg met de witte stukken geen voordeel uit de opening, en werd daarna weg gecombineerd. Marijn en Jorik vochtten voor hun leven. Marijn kwam in een gelijk eindspel terecht en Jorik had nog een vol bord. De mannen speelden door omdat alleen een derde plek telde voor dit team. 
Adrian had voor deze ronde de taak teamleider overgenomen van Jorik, en nam de taak op zich om alles uit te rekenen met betrekking tot de concurrenten. Na een uitvoerige berekening bleek dat een 2-2 gelijkspel waarschijnlijk ook nog net genoeg zou zijn, omdat de concurrenten het ook zwaar  hadden. Marijn nam gelijk remise aan, en ook Jorik besloot het er niet op te wagen en bood remise aan. Opnieuw een 2-2 gelijkspel. En toen werd het nog afwachten. Uiteindelijk verloor ook de laatste concurrent waardoor de derde plek binnen was!
Grote dank aan Adrian voor zijn berekeningen deze ronde!

Rekenwonder Adrian

Het spel deze dag was niet best, maar de vreugde was er uiteindelijk niet minder om. De derde plek werd nog uitgebreid gevierd met veel potjes bughouse en een alcoholische versnapering. 
De jongens liepen vol trots met de medailles door het centrum van Rotterdam, waar zij veel bekijks trokken. Al met al een prachtig einde van deze competitie. Het A-team is opnieuw derde van Nederland geworden en dat is een prachtig resultaat!

Na jaren met elkaar gespeeld te hebben komt er nu een einde aan dit tijdperk. Begonnen op de JCC als C team (Met Jurgen de Haan, Jorik Klein, Andrew Mensing en Adrian Mensing) in Amersfoort werd het elk jaar een stukje beter. Marijn den Hartog kwam in de plaats van Jurgen en daar werd het team uiteindelijk tweede van Nederland in de C categorie. Daarna verhuisde het team naar de A klasse. William Gijsen kwam in plaats van Andrew en dit team wist 2e en 3e van Nederland te worden. Een fantastische prestatie van de jeugd van Sliedrecht!

Dit bericht is geplaatst in A-team met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord