RSB1 team laat CSV ontsnappen

Kopzorgen voor de kopmannen

SLIEDRECHT – Het was spannend in de Havik tijdens de RSB competitie tussen Sliedrecht en CSV.  Het ging ook ergens om, want welk team bleef er in het spoor van Erasmus?  Uiteindelijk geen van beide teams, want pas na 12 uur kwam de einduitslag op het scorebord.  Met 4-4 blijven beide teams nog in de race, maar lopen ze allebei wel een blauw oog op.  CSV komt met de schrik vrij en Sliedrecht gaf een matchpunt weg.

Beide teams hadden van tevoren maar 1 opdracht.  Winnen! En dat bleek ook aan de start. 2 aan elkaar gewaagde teams , waarover de beide teamleider goed hadden nagedacht. Een mooie confrontatie tussen 2 sterke teams.  Het zou een lange avond worden.

Uiteraard was aan de voorbereiding niets aan het toeval overgelaten. Na Nieuwjaarsdag werden alle vingers geteld en trommelvliezen gecheckt, maar uiteraard was de focus gelijk op deze wedstrijd.  Op tijd naar bed, goed voorbereiden en niet te veel tijd verspillen aan werk, school en andere randzaken.  Tot op het allerlaatst werd de voorbereiding serieus genomen.  Geen schaker was voor 5 voor 8 in de Havik, maar daarna druppelden ze allemaal op tijd binnen.  Strakke koppies, een kilootje lichter, geladen met caffeine en klaar voor een lange, lange avond.

Willem won fraai

Alleen niet op bord 8.  Willem Kuiper speelde tegen Hans Uittenbogaard. De sympathieke Hans kennen we natuurlijk van verschillende deelnames aan Sliedrechtse toernooien en contacten waren weer allerhartelijkst.  Achter het bord was het echter een ander verhaal.  Willem was op oorlogspad en speelde een partij uit 1 stuk.  Hij deed een pion in de aanbieding, maar ontwikkelde daarna zo’n stevige aanval, dat Hans nog voor 10 uur niet anders kon doen dat de hand schudden van Willem.  Een mooie overwinning en een opsteker voor het team.

Daarna bleef het lang manoeuvreren op alle borden.  Kleine voordeeltjes wisselden zich af met kleine nadeeltjes.  Zo kwam William Gijsen niet goed uit de opening, speelde Jurgen de Haan een mooie partij op bord 1 en leken Tobias Dekker en Jorik Klein al gauw solide te staan.  Op bord 3 kreeg Peter van den Bergh een remise-aanbod wat we gezien de stand wel konden aannemen.  Ook bord 2 (Niels Mijnster) kreeg ditzelfde aanbod, maar bleef nog even doorspelen. Een mooie voorsprong leek er in te zitten toen de onderste borden steeds beter begonnen te staan. Alleen Jorik kreeg een stevige wanhoopsaanval over zich heen.  De “kenners” van de vereniging zagen het somber in, maar Jorik hield zijn hoofd koel, gebruikte zijn tijd goed en wist solide het punt binnen te halen.  Net op het moment dat het allemaal richting de kant van Sliedrecht leek op te vallen, ging het mis.

Tobias verloor een gewonnen stelling

Op bord 5 leek Tobias Dekker recht op een winst af te stevenen.  De hele avond stond hij goed en leek hij door te breken, maar toen zijn tegenstander de h-pion opspeelde, onderschatte hij het gevaar. Van h5 ging het naar h6 en zelfs naar h7.  Toen de tegenstander een mooie truck uithaalde om torens af te ruilen, was het leed al geschied en kon Tobias opgeven.  Op exact hetzelfde moment kon Pieter Pons op bord 7 zijn goede stelling ook niet verzilveren en kreeg zijn tegenstander alle kans om terug te komen in de partij.

Jurgen de Haan speelde weergaloos.  De gelegenheidskopman was in vorm en liet dit ook zien. Met gemak wist hij zijn tegenstander bij te benen en een mooi resultaat leek in de maak. Jammer dat het ratingverschil en de ervaring in het eindspel van de tegenstander nog iets beter was dan die van Jurgen, maar alleen maar complimenten voor hem.  Hij kan zeer tevreden terugkijken.

William combineerde fraai

Ook William knokte zich terug in de wedstrijd.  Enkele weken geleden verloor hij nog kansloos van zijn tegenstander, maar William wilde wraak!  Met een dubbel toren offer en enkele stevige krachtzetten werd de stelling van de tegenstander een grote puinhoop.  Het punt was binnen.

Degenen die hebben meegeschreven weten inmiddels dat het dus 3,5-2,5 stond in het voordeel van Sliedrecht, met nog 2 partijen bezig.  Pieter Pons ging langs de kant van de afgrond, maar kreeg opeens in het eindspel een remise-aanbod van de tegenstander.  Dat werd uiteraard snel aangenomen, zodat er een matchpunt binnen was.

Niels Mijnster knokte op bord 2 voor een remise.  Dat viel nog niet mee.  Een truukje in de opening (wat niet werkte) bezorgde hem een iets mindere stelling en in het eindspel was zijn tegenstander net wat handiger.  Na 12 uur bleek de stelling niet voldoende en restte dus een 4-4 eindstand.

Een kleine tegenslag, maar er zijn nog alle kansen voor promotie.  Het team dendert gewoon door!

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 3. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord