Sterke start vierde team

Kopman Frank had het lastig

SLIEDRECHT – Je kunt het in een oogopslag zien. Onwennigheid. Als je er ooit mee te maken hebt gehad, zie je het gelijk. Kenners herkennen het dan ook direct. De spelers vertonen de kenmerken van onwennig gedrag: te vroeg komen, te laat komen, overdreven hard niezen, protesteren bij de leiding en ga zo maar door.

Want ja, een beetje onwennig was het wel. De start van de RSB-competitie. Als grootste oorzaak natuurlijk de gevolgen van de pandemie die alles lamlegde. Daardoor raken schakers -niets menselijks is hen vreemd- ook een beetje de kluts kwijt. Maar voor het vierde team van Schaakvereniging Sliedrecht (“Sliedrecht 2” genoemd in de RSB) was er nog een andere belangrijke oorzaak. Het ooit zo hechte team heeft een flinke aderlating gehad. Sinds de teamcaptain van “Sliedrecht 1 RSB” voorzitter van de vereniging is geworden, zijn een aantal spelers naar dat team vertrokken. Dat kan geen toeval zijn.. Een duidelijke correlatie tekent zich af. Uw verslaggever kan nog niet alles duiden, maar zuivere koffie is het niet. Waar rook is, is vuur…

Maar als er vuur uitbreekt, is daar altijd wel weer iemand om een brand te blussen. De kersverse erevoorzitter Jerry van Rekom zag de leegloop bij het vierde team en stak de helpende hand toe door zich beschikbaar te stellen als basisspeler. Dit natuurlijk ook met het doel om zijn kornuiten Frank en Kees ervan te weerhouden om ook maar weg te lopen. En dat plan is gelukt. De vrienden blijven in het team. Verder werd Sami aangetrokken als extra versterking en besloot Jaap de rol van playing captain op zich te nemen. En daarmee herrees het vierde team zich. Het team dat inmiddels de reputatie heeft dat het altijd boven haar eigen kunnen presteert. Het zal dan ook niet lang duren of het team is weer net zo hecht als dat het was en elke tegenstander zal weer als vanouds bibberen van angst.

Laten we even kijken naar de tegenstander. De heren van Hendrik Ido Ambacht 1. Ook voor hen was het onwennig om weer te starten met de competitie. Het begon al op de A15. Met diverse auto’s vertrokken vanuit HIA ontdekken zij op de snelweg dat er niet 2, maar zelfs 3 stroken asfalt beschikbaar zijn voor hun glimmende bolides. Daar hadden ze niet op gerekend. De mannen zijn juist extra vroeg van huis vertrokken en hadden een flinke file ingecalculeerd. Ze wilden hoe dan ook op tijd arriveren in de Havik. Maar de extra inspanning is helemaal niet nodig. De wegverbreding biedt ruim baan om hun doelstelling voortijdig te behalen. Ruim voor de klok van 8 worden de auto’s geparkeerd bij de Havik. De mannen controleren nog even hun QR-code en gaan met goede moed op pad. Maar wat schetst hun verbazing: bij de ingang staat geen beveiliger… Er is niemand die met barse stem vraagt naar een QR-code of negatief testbewijs. Ze kunnen gewoon naar binnen lopen! Het bezorgt de mannen direct een onwennig gevoel… Welke verrassing staat hen nog meer te wachten?

Nadat de klok van 8 uur heeft geslagen en het intro praatje heeft geklonken, wordt er gestart. Hier en daar wordt er vooraf een boks gegeven. Ergens blijft een uitgestoken hand onbeantwoord boven de schaakstukken zweven. De tegenstander pakt liever een schaakstuk vast.

Peter speelde rustig en won kmeurig

De stoel van Jerry is nog leeg vanwege andere verplichtingen. De stoel van de tegenstander van Peter is ook nog onbezet. Bij de wedstrijdleider wordt op dat moment een verhit gesprek gevoerd over een onderwerp dat geen discussie zou moeten opleveren, maar juist begrip. Gelukkig wordt er na ruim een half uur op elk bord gespeeld.

Op de gang komt uw verslaggever Martin Prins tegen die snel klaar is met zijn interne partij. Bij het naar huis gaan steekt Martin zijn hand op en zegt: “Het wordt 4,5-3,5 voor Sliedrecht”. Zijn uitspraak wordt bekrachtigd door een keiharde nies van Peter Vis, die daarna uitbundig wappert met een felrode zakdoek. Je moet er niet aan denken wat er was gebeurd als er een stier tegenover hem had gezeten…

Tegen de klok van 10 uur zijn veel partijen nog in evenwicht. De stellingen van Peter, Jerry, Luana, invaller Arco en Tjerry zien er prima uit. Frank en Kees staan er iets minder goed voor. Voor Frank reden om er een Gouden Carolus bij te pakken. Wellicht helpt het. Maar de kopman van HI Ambacht, Henk van Gemerden, kopieert de tactiek.

Arco speelde een degelijke remise

Sliedrecht speelt met 1 invaller. De afwezige Sami wordt vervangen door Arco op bord 7, die direct laat zien in uitstekende vorm te zijn. Dat moet ook wel, als je je wilt kandideren voor vaste invalkracht. In een duidelijke remisestelling besluit Arco het aanbod te accepteren, waarmee het eerste (cruciale) halfje alvast wordt veiliggesteld.

Kort daarna is het Luana die van zich laat spreken. In een aanvallende partij weet zij haar tegenstander overtuigend te overmeesteren. Met een dreigende damewinst, ziet haar tegenstander in dat er geen uitweg meer mogelijk is en capituleert aan het zesde bord.

Tjerry kwam er niet doorheen; remise

Luttele minuten later is ook de strijd op het bord van Tjerry beslecht. “Ik kwam er niet doorheen”, luidt de analyse van de bord 8 speler. De stellingen zien er evenwichtig uit, waarbij forceren een risico is. Het halfje lijkt dan ook een gepast resultaat.

Inmiddels staat het 2-1 voor Sliedrecht. Dit is van korte duur. Al snel wordt de stand gelijk getrokken door het verlies van Frank op bord 1. Zijn tegenstander, die hem al een dag langer kent dan vandaag, verhinderde al vanaf het begin de komst van een zwarte leeuw. Frank moest het dus op een andere manier proberen. De Gouden Carolus bood ook geen soelaas, waarna Frank dacht: helaas pindakaas. 

Luana en Jerry wonnen

Daarna wordt er een halfuur verder geschaakt in gelijke tussenstand. Kort na elven is het Jerry die de verwachtingen waarmaakt. Uit praktische overweging werd hij op bord 5 neergezet. Hij wist immers niet precies hoe laat hij van de partij kon zijn. Met een flinke achterstand in tijd moest hij proberen de partij naar zich toe te trekken. Dit ging met de nodige moeite gepaard, maar wel met resultaat! De winst wordt vakkundig veiliggesteld. 

Op de klok van Peter is al de hele avond te zien dat hij een ruime voorsprong in tijd heeft. En dit betaalt zich ook uit. In de jacht op de koning van de tegenstander, ziet Peter dat het tijdsvoordeel steeds verder oploopt. Het is de vraag of hij wint op de inhoud of met de tijd. Het wordt de tijd. Daarmee is alvast 1 matchpunt binnen.

De ogen gaan naar de borden van Kees en Jaap. Kees staat wat minder in stelling, maar blijft proberen. Zelfs een dreigende stikmat wordt door Kees uitgeprobeerd. De opponent laat zich niet in de val lokken en trekt aan het langste eind. Tussenstand 4-3 voor Sliedrecht.

Alle ogen zijn op bord 3 gericht waar Jaap nog bezig is met zijn partij. Terwijl zijn tijd slinkt op de klok, komen de stukken steeds beter te staan. De spanning stijgt. Dat merkt de tegenstander ook, die op enig moment een remiseaanbod doet. Jaap neemt het aanbod aan, waarmee de 2 matchpunten in de zak van Sliedrecht verdwijnen.

Het wordt 4,5-3,5 voor Sliedrecht”. Die woorden galmen nog lang na die avond. Een avond die wat onwennig begon. Maar winnen went snel. Een sterke seizoenstart voor het vierde team.

Dit bericht is geplaatst in RSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie