In Memoriam oud-ere-lid Leo Jansen (1928-2021)

Leo Jansen (1928-2021)

SLIEDRECHT – Afgelopen zondag 7 november is Leo Jansen op 93-jarige leeftijd overleden. De oud-rector van scholengemeenschap De Lage Waard is een prominent lid geweest van Schaakvereniging Sliedrecht. Naast het feit dat hij twee keer clubkampioen is geweest van Sliedrecht (in 1994 en 1999) was hij jarenlang een grote steunpilaar van het vlaggenschip van Schaakvereniging Sliedrecht. Na een jarenlange verzorging in Waerthove kwam er na ruim 93 jaar een einde aan een leven vol schaakpromotie, besturen en lesgeven.

In 1993 werd Jansen met open armen ontvangen bij Schaakvereniging Sliedrecht, waar hij uitgroeide tot één van de beste schakers, maar ook tot vaste kracht van het eerste team dat in die jaren net landelijk speelde. Mede dankzij zijn schaakkracht kon het eerste team zich goed handhaven in de KNSB-competitie.

Bij Sliedrecht kreeg Jansen ook gehoor voor zijn Jansen-systeem. Na veel onderzoek en jarenlange analyses bracht Jansen samen met Jerry van Rekom in 1997 de eerste druk van het schaakboek ‘De Leeuw, hét zwarte wapen’ uit. Dat boekwerk, dat vooral op eenvoudige wijze amateurschakers veel openingshouvast geeft, bleek een groot succes, want inmiddels zijn er vier drukken volledig uitverkocht, terwijl dat ook geldt voor de Engelse versie en voor De Witte Leeuw.

De uitreiking van het 1e exemplaar van De Leeuw, hét zwarte wapen in 1997 (met Lex Jongsma en Leo Jansen)

De naam ‘de Leeuw’ is vooral een verwijzing naar de voornaam van Jansen, waarmee hij een terecht eerbetoon kreeg voor zijn jarenlange schaakpromotie van zijn systeem. Het leverde hem samen met co-auteur Van Rekom de eretitels van Lid van Verdienste en Erelid van Schaakvereniging Sliedrecht op.

De laatste jaren tobde Jansen met zijn gezondheid en zijn overlijden was geen verrassing. De herinnering aan een statig en prominent lid zal blijven bestaan. Daarnaast zal De Leeuw eeuwig blijven brullen…

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord