Invallers dragen Sliedrecht 1 (of 3) naar een gelijkspel

GOUDA- Nog voordat de wedstrijd tegen Messemaker was begonnen, was de spanning al om te snijden. Een aantal vaste krachten had zich afgemeld voor de wedstrijd, waardoor de teamleiders voor een grote uitdaging stonden. Als een ware headhunter ging Marcel Klein op zoek naar de juiste kandidaten. Uiteindelijk kon er een volledig team worden opgesteld, totdat het noodlot op de dag van de wedstrijd alsnog toesloeg. ’s Middags werd de vergadering van Marcel onderbroken door een fataal belletje, waarvan de strekking was dat een basisspeler toch niet mee kon doen (de sinas in Gouda is niet te zuipen, beweerde de beller). 

Supersub Kees van der Does

De wanhoop nabij begon uw verslaggever, Jurgen de Haan, aan een tentamen goederen- en insolventierecht, ervan uitgaande dat een bord in Gouda leeg zou blijven. Toen het tentamen afgerond was zag hij de blijde boodschap op zijn telefoon verschijnen: Kees ‘ik heb maandagavond toch niets beters te doen’ van der Does was bereid om het laatste bord op te vullen. Zoals u al hebt kunnen lezen was hij niet de enige invaller. Vanaf hier willen wij de invallers nogmaals bedanken: Arjan Kreukniet, Kees van der Does, Kees ‘bijna basisspeler’ Wessels, Jaap Euser en Jerry van Rekom. Een speciaal bedankje gaat naar de afgetreden el presidente voor het beschikbaar stellen van zijn limousine. 

Nadat het tentamen afgerond was, arriveerde uw verslaggever rond kwart voor tien in de pittoreske Goudse speelzaal. Nog voordat hij de borden goed kon inspecteren kwam een boodschapper goed nieuws brengen: Kees van der Does staat gewonnen! Een korte tijd later was het punt binnen. Wat bleek nu? Zijn tegenstander speelde Spaans met wit en hield tijdens het ontwikkelen van zijn stukken een korte siësta. Slaapschakend speelde hij de zet ‘b3’ waarna de zwarte dame van Kees een dodelijke dubbele aanval kon lanceren. Door als een desperado in te slaan op f7 met een hangend paard probeerde de witspeler compensatie te krijgen, maar het bleek lang niet voldoende. 0-1

Johan bleef ongeslagen in Sliedrechtse dienst

Op bord 4 speelde Johan van de Griend, alias Johan Cruyff, een interessante partij. Hij leende zijn tegenstander een aantal damevleugelpionnen. Om te garanderen dat hij voor deze lening iets terug zou zien, vestigde hij een pandrecht op de koningsstelling van zijn tegenstander. Toen die de pionnen niet terug wilde betalen, ging Johan over tot executie en sloeg de koningsstelling van zijn tegenstander aan diggelen. Nadat er over en weer werd geruild, kwam er een toreneindspel op het bord dat geheel volgens Sliedrechtse traditie in remise eindigde. Alle toreneindspelen zijn immers remise. 

Niet veel later werd het remise aan bord 6. Jerry van Rekom ging al snel op de aanval over, geheel in stijl van de leeuw. Zijn tegenstander was echter niet voor de poes en verdedigde stug. Uiteindelijk kan ook een leeuw geen ijzer met poten breken en tekenden beide heren de vrede. 

Dana had er weer zin in

Op bord drie speelde Dana Verheij tegen goochelidool Hans Klok, die zijn increment thuis had laten liggen. Kan gebeuren, maar vervolgens kon hij dat increment zomaar terugvorderen bij de wedstrijdleider. Achteraf bleek dit vooral voor de show, want met een gedekte vrijpion op h7 had Dana al lang een gewonnen stelling tevoorschijn getoverd. Na het bovengenoemde uitstel ging ze snel over tot executie. 1-3.

Op bord 2 speelden twee clubgenoten een interessante pot. Kees Wessels is niet bang voor wilde varianten in de Max Lange, zo ondervond zijn tegenstander, de welbekende Arjan ‘extern speel ik liever alsnog tegen clubgenoten’ van der Leij. Beide spelers speelden met het mes tussen de tanden. Nadat de stofwolken waren opgetrokken, bleek dat van der Leij vergeten was zijn damevleugel te ontwikkelen. Winnen leek echter niet meer mogelijk en in het eindspel werd ook hier de vrede getekend. 

De oplettende lezer zal het zijn opgevallen dat de stand nu 1,5-3,5 is. Dat belooft wat, denkt u misschien. Helaas kwam er later op de avond zand in de motor. Op bord 1 speelde Tobias Dekker met wit tegen de op papier sterkste speler van Messemaker. Hij zocht zijn spel in de damevleugel. Zijn tegenstander wist echter een koningsaanval te lanceren, waardoor de witte koning uiteindelijk faillissement moest aanvragen. Jammer, maar zeker geen schande.

Op bord 5 werd Arjan Kreukniet steeds verder naar achteren gedrukt. Zijn tegenstander offerde een kwaliteit, waardoor de koning van Arjan op de tocht kwam te staan. In tijdnood moest hij zien te voorkomen dat hij niet in een matnet gevangen werd. Dit bleek helaas een te lastige opgave en uiteindelijk werd de witte koning dan ook gevangen. 3,5-3,5.

Invaller Jaap, de held van de avond

Dan blijft er nog een bord over, bord 7. Dit zag er niet al te best uit voor het team, aangezien Jaap Euser alias Manuel Neuer in de verdrukking stond. Hij wist gelukkig tegenspel te creëren en zodoende de druk op zijn stelling te verminderen. Er werd afgewikkeld naar een ingewikkeld eindspel waarin flink keeperswerk nodig was, omdat zijn tegenstander een door een loper gedekte vrijpion op a2 had staan. Als een haas speelde Jaap zijn koning naar de pion, om promotie te voorkomen. Vervolgens moest hij met zijn paard voorkomen dat zwart op de koningsvleugel doorbrak. In tijdnood wist hij de pionnen van zijn tegenstander stuk voor stuk op te snoepen. Toen zijn tegenstander gevorkt werd en zijn loper moest geven, wist Jaap met een tweede vork zijn laatste pion te pakken, en eindigde de pot in remise. ‘Verkeerde randpion’, analyseerde een toeschouwer. 

Eindstand: 4-4. Met dank aan vijf(!) invallers werd er een mooi punt gepakt tegen Messemaker 1. Daardoor staat Sliedrecht 3 (of 1) nu tweede, met een half bordpunt minder dan de nummer 1. Alles is dus nog mogelijk. De volgende wedstrijd is op 2 december, thuis tegen Moerkapelle. Wie weet heeft het team weer invallers nodig. Deze wedstrijd heeft in ieder geval bewezen dat Sliedrecht genoeg actieve leden heeft, die gelukkig bereid zijn om hun maandagavond op te offeren voor een goede pot schaak in Gouda. Hulde!

Dit bericht is geplaatst in Sliedrecht 3. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord