Sliedrecht 1 pakt koppositie met monsterscore

Arjan van der Leij stelde de overwinning veilig, maar was tegelijk de schlemiel van de dag!

LEIDEN – Sliedrecht KNSB 1 heeft goede zaken gedaan in de jacht op het kampioenschap in klasse 3F. In het Denksportcentrum Leiden werd een ruime 7,5 – 0,5 overwinning geboekt tegen degradatiekandidaat LSG 4.

Op papier had Sliedrecht op elk bord een ratingoverwicht. Maar dat de overwinning zo ruim uit zou vallen, durfden de succesvolle teamleiders Jorik Klein en Robert van Rekom niet te dromen.

En passant werd met deze overwinning de koppositie in de poule overgenomen van Souburg 1, dat verrassend gelijkspeelde tegen RSR Ivoren Toren 1.

Het was lang onzeker of de wedstrijd op 27 november 2021 doorgang kon vinden. Gelukkig kregen we op vrijdagavond het groene licht van de KNSB. Vooraf hadden Jorik en Robert contact gehad met de teamleider van LSG, zodat we goed voorbereid naar Leiden vertrokken.

Alle spelers kwamen zonder problemen de speelzaal in

Alle spelers hadden er zin in, want we waren voor het eerst dit seizoen compleet! Deze keer geen coronaslachtoffers, geen vakanties en geen QR-code-perikelen. De stemming zat er goed in op de heenweg. We hadden onszelf als doel gesteld om meer bordpunten te halen dan de tegenstander van Sliedrecht 2!?

Voor deze wedstrijd was de opstelling weer door elkaar gehutseld. Met zo’n sterk team zonder zwakke schakel is het elke keer een uitdaging om te bepalen wie er op de laagste borden plaats mag nemen. Jorik en Robert waren deze keer aan de beurt en kregen dan ook als doelstelling mee om 2 punten te scoren.

Op bord 8 kwam Robert zeer goed uit de opening na een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander. Het punt leek een kwestie van tijd, maar zijn tegenstander wist met creatief spel tegenkansen te creëren. Uiteindelijk zag dit er gevaarlijker uit dan het was, waarna Robert zijn eerste volle punt van het seizoen kon noteren.

Op de andere borden zag het er lang rommelig uit met stellingen die beide kanten op konden vallen. Het remiseaanbod van de tegenstander van Arjan werd daarom ook niet geaccepteerd. Vlak voor de tijdcontrole bleken onze spelers net wat scherper, want met sterk spel stond er in no-time een 4-0 voorsprong op het scorebord.

Wim Pool gaf opnieuw het goede voorbeeld aan de ‘jongeren’

Op bord 3 kon Wim Pool zijn openingsvoordeel omzetten in een eindspel met een pion meer. Met de dames nog op het bord is het altijd lastig om dit om te zetten naar een vol punt. Door actief spel lukte Wim dit schijnbaar zonder problemen, erg sterk gespeeld!

Niels Mijnster speelde op bord 5 een prima partij met de witte stukken. Hij drukte zijn tegenstander langzaam maar zeker van het bord en lijkt zijn oude topvorm weer teruggevonden te hebben. Dat belooft nog wat voor de rest van het seizoen!

Adrian Mensing kreeg op bord 4 een stukoffer om zijn oren. Het zag er gevaarlijk uit, maar daar bleef het ook bij. Adrian verdedigde sterk en gaf zijn tegenstander geen enkele kans. Weer een goede pot en een comfortabele 4-0 voorsprong!

Vlak voordat Adrian won, kreeg Arjan van der Leij een remiseaanbod op bord 2. Er zat geen muziek meer in de stelling, dus na overleg met de teamleider nam Arjan het aanbod aan. Hij stelde hiermee de teamwinst veilig, maar hij zei al gekscherend: ‘Als ik maar niet de enige ben met een remise!’.

Jorik Klein en Niels Mijnster met hun welverdiende avondeten

De laatste drie partijen haalden de tijdcontrole en speelden dus nog een tijdje verder. Jorik wist op bord 7 een klein plusje te halen, maar de remisemarge was erg ruim. Jorik ging er goed voor zitten en wist zijn stukken zo te manoeuvreren, dat stukkenruil hem een gedekte vrijpion opleverde. Dat wist hij feilloos naar winst te spelen, super!

Op bord 1 was onze kopman William Gijsen na een (voor de teamleiders) onnavolgbare partij in een eindspel met een kwaliteit meer beland. Dit leek erg lastig te winnen, als het überhaupt al te winnen was. Na een Carlsen-achtige behandeling van het eindspel kwam William steeds beter te staan. Uiteindelijk besliste hij de partij door zetdwang, fantastisch gespeeld!

Als laatste bezig was onze junior Dana Verheij. Zij speelde tot ver over de klok van 6 uur door. De teamwinst was al binnen, maar Dana wilde natuurlijk niet een van de weinigen zijn die niet won. Na een ingewikkelde partij, waarin haar tegenstander enkele grote kansen gemist had, knokte Dana zich terug. In het verre eindspel bleek ze gewiekster dan haar tegenstander, wat resulteerde in een gewonnen stelling. Uiteindelijk besliste ze de partij door af te wikkelen naar twee vrijpionnen die sterker bleken dan de toren van haar tegenstander.

William, Robert, Arjan, Adrian, Jorik en Niels (fotograaf) vieren de overwinning!

Daarmee was de 7,5-0,5 overwinning een feit. De uitslag is geflatteerd, maar de winst is meer dan terecht. Deze monsterscore werd uiteraard nog even gevierd in de Leidse binnenstad. Even, want om 20:00 werden we de kroeg uitgezet 🙂

Achteraf gezien bleek de doelstelling om meer bordpunten te halen dan de tegenstander van Sliedrecht 2 wel heel ambitieus. Maar uiteindelijk hebben we als vereniging toch 50% gehaald op deze KNSB-zaterdag. Iets waar we vooraf wellicht voor hadden getekend.

De volgende wedstrijd staat op 18 december gepland. We spelen dan thuis tegen Erasmus 1. Het blijft afwachten of deze wedstrijd daadwerkelijk gespeeld gaat worden. Wij zijn er in ieder geval klaar voor en zullen onze koppositie met man en macht verdedigen!

De gedetailleerde uitslagen
Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 1 met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie