Sliedrecht 1 wint spannend vierpuntenduel

De trotse teamleiders Jorik (links) en Robert (op de achtergrond) in actie

ROTTERDAM – Het eerste team heeft de koppositie in klasse 3F weten te behouden. In een ongekend spannende en lange wedstrijd tegen Charlois Europoort 2 wist het team van teamleiders Jorik Klein en Robert van Rekom na zes uur spelen beide matchpunten uit Rotterdam mee te nemen. Het team werd gesteund door supporter en waarnemend teamleider Martijn Stoker.

Onderweg naar de speellocatie werd er gespeculeerd over de opstelling van Charlois Europoort. Op papier kunnen ze heel sterk voor de dag komen, maar het doet zich ook wel eens voor dat ze meer moeite hebben met het vinden van spelers. Dat laatste ondervonden Hans Klein en Jerry van Rekom in de wedstrijd Sliedrecht 2 – Charlois Europoort 3 die op dezelfde locatie plaatsvond. Voor de wedstrijd met Sliedrecht 1 had Charlois 2 echter flink uitgepakt met een gemiddelde teamrating van 2062. Een duidelijk teken dat dit een belangrijke wedstrijd was.

De jarige Adrian (links) scoorde het eerste halfje

Dan de partijen. Nog voordat de meeste partijen in het middenspel terecht waren gekomen, kreeg de jarige Adrian Mensing, spelend aan bord 3 met de witte stukken, een remisevoorstel van zijn sterke tegenstander. Adrian had de opening niet helemaal goed gespeeld en dan kan het wel eens lastig worden tegen iemand met de FM-titel. Echter, de tegenstander van Adrian koos ervoor om remise aan te bieden. Adrian gaf zichzelf dus een mooi cadeau voor zijn 23e verjaardag door keurig remise te spelen tegen een FM.

Toen was het aan de rest van het team om nog 4 bordpunten te halen om de verjaardag van Adrian compleet te maken. Lang was het op de overige borden flink onduidelijk. Pas rondom de tijdcontrole, die voor uw verslaggever Jorik al vroeg begon, bereikten de volgende partijen hun einde.

De man die al heel lang in vorm is zette Sliedrecht 1 prachtig op voorsprong. Het gaat hier uiteraard over William Gijsen. William speelt goed in de interne competitie en is de topscorer van dit team. Hetgeen extra knap is aangezien hij vaak aan de eerste twee borden heeft plaatsgenomen. Ook deze wedstrijd liet hij aan bord 2 weer zien wat hij in zijn mars heeft. Met de zwarte stukken ging hij er na een valse start eens goed voor zitten. Dat de engine halverwege +8 voor de tegenstander gaf, maakte voor William niet uit. Hij maakte zich even boos, misschien dacht hij wel terug aan de vogel die hem onderweg naar de speelzaal te grazen nam, en kreeg het voor elkaar om zijn stukken dusdanig neer te zetten dat zijn tegenstander door de stukken het bord niet meer zag en nog voor de tijdcontrole moest opgeven.

Topscorer William (rechts) rommelde zich naar winst

Even later consolideerde Dana Verheij aan bord 5 met de witte stukken de voorsprong. Ze speelde een sterke partij, waarin ze lange tijd beter stond. Helaas lukte het niet om deze stelling ook om te zetten in een overwinning. Desalniettemin, een goede partij en een belangrijk half punt voor het team.

De 2-1 voorsprong raakte het team helaas nog net voor de tijdcontrole kwijt. Kopman Niels Mijnster kreeg met de witte stukken zware tegenstand van een nog studerende FM. Een interessante partij volgde. Beide spelers maakten jacht op de koning van de tegenstander. Helaas voor Niels was zijn tegenstander net wat sneller bij zijn koning, waardoor hij moest opgeven.

Een 2-2 tussenstand en nog vier partijen te gaan, die allemaal de tijdcontrole hadden gehaald. Het zag er niet heel rooskleurig meer uit voor het team. Drie lastige stellingen en een onduidelijk eindspel waren te zien op de borden.

Robert van Rekom, de laatste speler met de witte stukken, speelde een interessante partij aan bord 7. De opening had niet het gewenste resultaat en hij moest eerder hopen op remise dan op een overwinning. Robert voerde de druk op de koning op en de tegenstander raakte de draad een beetje kwijt. In plaats van eeuwig schaak te accepteren, opteerde zijn tegenstander voor een andere voortzetting. Hierdoor kwam Robert in een voordelig eindspel met ongelijk materiaal terecht, wat hij met vaste hand naar een punt speelde. Een mooie, en stiekem toch ook enigszins onverwachte overwinning!

De overige drie partijen, allemaal met de zwarte stukken, waren allemaal marathonpartijen. Dat oud A-team spelers Marijn den Hartog en Jorik Klein bij deze partijen hoorden is voor de vaste lezer inmiddels geen verrassing meer.

Arjan van der Leij en Jorik Klein waren aan het vechten voor remise, terwijl Marijn richting de overwinning leek te gaan. Allereerst zorgde Arjan enigszins verrassend voor sommige toeschouwers toch nog voor een remise. Kranig verweer tegen alle pogingen van zijn tegenstandster bezorgde hem toch nog een half punt, nadat hij de hele middag tegen een duidelijk minder eindspel aankeek. De kunst van verdedigen is duidelijk heel belangrijk!

Marijn (in het geel) zorgde tegen 19:00 voor het winnende halfje in een verlaten speelzaal

Het was inmiddels 18:30 en Marijn en Jorik moesten samen nog één bordpunt behalen om de matchpunten naar Sliedrecht te brengen. In een inmiddels redelijk donkere en koude speelzaal werden de spelers aangemoedigd door zowel de rest van het team als Sliedrecht 2 dat de matchpunten al in de zak had.

Jorik Klein kwam aan bord 8 al vroeg in tijdnood, nadat zijn geheugen hem in de steek liet in de opening. Een lange partij van alleen maar verdedigen resteerde. De supporters hadden er echter nog altijd vertrouwen in, daar Jorik redelijk bekend staat om zijn verdedigingsvaardigheden. Deze supporters kregen gelijk. Na een marathonpartij, waarbij Jorik eigenlijk continu in tijdnood was, werd toch de vrede getekend nadat Jorik kon afwikkelen naar een potremise ongelijk lopereindspel.

Het 1e team viert gezamenlijk de overwinning en de verjaardag van Adrian!

Daarmee hoefde invaller Marijn den Hartog aan bord 6 nog maar een half punt te behalen. Na een mislukte opening, aldus Marijn zelf, krabbelde hij op en voerde hij langzaam maar zeker de druk op. Een lastig, maar waarschijnlijk gewonnen eindspel resteerde. In wederzijdse tijdnood werd de winst echter niet gevonden. Een toren tegen paard eindspel bleef over. Marijn probeerde het nog even, maar nam al snel toch genoegen met remise. Hetgeen genoeg was voor de 4,5 – 3,5 overwinning!

Een prachtige overwinning tegen een sterke tegenstander, waardoor het team nog altijd eerste staat in klasse 3F! Om 19:30 konden we eindelijk de overwinning en de verjaardag van Adrian vieren met het gehele team, inclusief supporters, in het centrum van Rotterdam met een heerlijk etentje en veel speciaalbier.

Op naar de laatste vier wedstrijden van het seizoen!

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 1 met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord