Sliedrecht 1 geeft koppositie uit handen

Niels Mijnster
Niels Mijnster wist als enige te winnen

Het eerste team heeft het niet meer in eigen handen in klasse 3F. Een keiharde nederlaag tegen CSV 1 zorgde ervoor dat het team weer met beide benen op de grond staat. CSV staat nu een handvol bordpunten voor op het eerste team, waardoor gehoopt moet worden op een misstap van de concurrent. Teamleider Jorik Klein schrijft hierover:

Na de belangrijke overwinning van enkele weken op de toenmalige gedeelde koploper Souburg werd er direct gesproken over deze wedstrijd als een ware kampioenswedstrijd. Een overwinning had immers een voorsprong van 4 matchpunten opgeleverd met nog 2 wedstrijden te gaan. Daar kwam achteraf ook nog bij kijken dat Souburg opnieuw verloor, waardoor bij een overwinning het kampioenschap wel heel dichtbij zou zijn. Het mocht echter niet zo zijn. 

Onduidelijk is nog waarom het team een collectieve offday had, al merkten enkele spelers wel op dat er meer spanning was dan normaal. Van onderschatting was uiteraard geen sprake, aangezien CSV een erg sterk team is.

Dan de wedstrijd. Eigenlijk leek het er direct na de openingen, om 14 uur, al niet op alsof er iets gehaald ging worden. Dit beeld is de hele wedstrijd onveranderd gebleven. Ondanks dat Niels Mijnster aan bord 5 nog het juiste voorbeeld gaf. Niels hakte er met de witte stukken vol in en won al snel via een mooie truc een kwaliteit. Dit voordeeltje speelde hij vlot naar een overwinning en zowaar een voorsprong voor het team. Helaas was dit eigenlijk ook het enige echt positieve van deze wedstrijd. Veel ruimte voor euforie was er dan ook niet, aangezien er al veel zorgelijke stellingen waren op andere borden.

De tegenstander van Wim Pool aan bord 7 wist goed om te gaan met de verschillende offers van Wim. Al snel bleek er een wit stuk te missen. Wim probeerde dit nog door te spelen, maar hij moest helaas toch capituleren. 

Vervolgens moest ook William Gijsen de koning omleggen. William was voor de verandering dit keer op bord 3 geposteerd, maar hij speelde alsnog tegen de sterkste speler van CSV. Een ietwat passieve opening gaf de tegenstander de kans om zijn stukken goed neer te zetten, een pion te winnen, en dit gedecideerd uit te spelen. William kreeg geen enkele kans meer van zijn sterke tegenstander.

De tijdscontrole werd gehaald met een 2-1 achterstand, maar de overgebleven stellingen waren niet om over naar huis te schrijven. Een korte optelsom liet een 6-2 nederlaag over als prognose. Dit kwam helaas ook exact uit.

Invaller Teunis den Rooijen had aan bord 4 met zwart toevallig te maken met de invaller van CSV. Beide heren speelden voorzichtig, waardoor de stelling nooit echt interessant werd. Teunis moest nog even doorspelen van teamleider Jorik, maar de stelling werd helemaal dichtgeschoven en Teunis moest toch remise accepteren.

Daarna regende het nullen. Teamleider Jorik Klein had aan bord 6 met de zwarte stukken te lang nagedacht over zijn stelling na de opening. Een strategische fout volgde. Alle goocheltrucs werden nog uit de kast getoverd, maar zijn tegenstander leek alles perfect onder controle te hebben. Na de tijdscontrole leek het over en uit voor Jorik en enkele zetten later gaf hij op. Tot zijn grote schrik en teleurstelling werd hij er door kopman Arjan op gewezen dat hij op zet 41 dankzij de goocheltrucs nog een winst had gemist. Een extra pijnlijke nederlaag dus, waarmee Jorik ook zijn ongeslagen status kwijtraakte.

Even later wordt de wedstrijd definitief verloren. Adrian Mensing kan het niet bolwerken aan bord 2 tegen zijn sterk spelende tegenstandster. Een risicovol middenspel pakte niet goed uit en een handvol pionnen gingen het doosje in. Adrian streed nog voor wat hij waard was, maar het lukte niet meer om het tij te keren.

Ook Dana Verheij deelde in de malaise. Aan bord 8 waren haar zwarte velden de boosdoener. Haar tegenstander maakte perfect gebruik van deze zwakke zwarte velden en begon langzaamaan pionnen te snoepen. Dit kwam Dana niet meer te boven.

Dit verslag eindigen we dan nog met iets positiefs. Remisekoning Arjan was deze ronde kopman en dat deed hij met verve. Een moeizame opening werd overkomen door creatief spel. Hij kon zelfs nog even pushen voor een overwinning, al zat dit er nooit echt in. Hij besloot om aan het bier te gaan in plaats van nog uren ploeteren. Een 6-2 eindstand resteerde.

Sliedrecht 1 gaat dus niet meer aan kop in klasse 3F. Een deel van de spelers hebben Rotterdam nog even verkend om de wedstrijd zo snel mogelijk te vergeten.

Maar, dit team zal niet opgeven. De laatste 2 ronden gaan we het CSV zo lastig mogelijk maken. Deze offday wordt snel vergeten en met vertrouwen in elkaar zullen we op 23 april naar Voorschoten afreizen! 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, KNSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie