Eerste avond OKD: Martin Prins stunt tegen topper

Volle bak bij eerste ronde OKD

SLIEDRECHT – Het Open Kampioenschap Schaken van de Drechtstreek 2022 – het OKD – is donderdag 16 juni 2022 prachtig begonnen! Tot op het allerlaatst (een paar minuten voor tijd) toe hebben zich mensen opgegeven. Veel uit Sliedrecht, maar ook veel uit de nabije en verdere omgeving. Zo was er bijvoorbeeld Albert Segers helemaal uit Bodegraven. Maar ook Peter Schot uit het nabije Papendrecht. Hij vindt een voordeel van dit OKD, dat er niet wordt snelgeschaakt, maar dat je gewoon normale partijen speelt en daar was hij op afgekomen.

Er hebben zich 56 mensen opgegeven, waaronder slechts 2 vrouwen. Of eigenlijk meisjes, want ze zijn beiden nog niet volwassen. Van deze 56 waren er de eerste avond 44 present en er werd dus aan maar liefst 22 borden geschaakt. Deze eerste keer werd er iets later begonnen, want iedereen moest eerst bij aanvang € 5,00 betalen bij Arco van Houwelingen en dat kon zowel contact als met pin. Met pin duurde alleen even. De schaakclub is ook geen winkel. Maar de bar was uiteraard wel open en dus kon iedereen het genot van de diverse lafenissen proeven. Al dan niet met alcohol.

Dit was de 1ste avond van 7 toernooiavonden. Er is rekening mee gehouden, dat niet elke deelnemer elke avond kan en dus kun je (maximaal) 2 byes opnemen. Voor een bye krijg je een ½ punt net zoveel als voor een remise, maar vanaf de 3de bye betekent het 0 punten. Voor de duidelijkheid: als je wint krijg je 1 punt en bij verlies 0 punten. Dit soort zaken werd aan het begin uitgelegd door Jorik Klein.

Organisatoren Jorik en Adrian aan het werk

De computer heeft de indeling gemaakt op basis van het zogenaamde Zwitserse systeem. Daardoor trof je meestal een tegenspeler die wel wat in niveau verschilde maar ook weer niet heel erg veel. Je zag dan ook, dat er best lang geschaakt werd. De langste partij duurde ruim 3 uur! De indeling werd door Adrian Mensing bekendgemaakt en hij treedt ook op als hoofdscheidsrechter en werd bij het printen van de uitslagen geholpen (gered) door zijn zus Luana.

Martin Prins zorgde voor een stunt

En niveauverschil zegt ook niet alles. Je moet je niveau in je partij uiteraard wel waar maken. Zo hield Martin Prins aan tafel 5 goed stand tegen Albert Segers die in ELO-rating wel 500 punten meer heeft! Zo speelde Martin al in het begin een randpion om te voorkomen, dat een loper van Albert z’n dame zou aanvallen. Op zich staat die zet niet bekend als sterk, maar Albert kwam toch niet verder dan remise.

Het langst duurde de partij van Niels Verhaar tegen Maarten Hartkoren. Dat is vaak zo met een pionneneindspel met torens; dat het lang duurt. En je moet dan heel goed opletten, want een foutje herstellen is vaak niet meer mogelijk. Ik denk, dat de tijdnood Maarten ‘meegeholpen’ heeft om hem de das om te doen. Het lukte Niels om Maartens koning bij de te promoveren pion vandaan te houden en dan moet je je koning omleggen.

Verslaggever Simon Kadijk deed al wat voorwerk

Uiteindelijk werden er 19 partijen gewonnen c.q. verloren. Aan slechts 3 borden werd remise gespeeld. Volgende keer zullen we ook een aantal deelnemers ontmoeten die de eerste keer verstek moesten laten gaan. En wie van de 19 winnaars zullen er dan weer kunnen winnen? Dat wordt spannend!

Voor de liefhebbers: veel informatie vind je op www.okdschaken.nl Bijvoorbeeld uitslagen en standen en het toernooireglement. Met dank aan Adrian Mensing die deze site in korte tijd zo goed heeft weten te realiseren!!

Simon Kadijk

Dit bericht is geplaatst in Verslagen OKD2022. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord